Tavaszváró barangolás Kővágóörsön, a Káli-medencében

Életünk , Utazás

A Káli-medence legnagyobb faluja Kővágóörs, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban fekszik. Ezen a vidéken már nagyon régen erős szövetségre léptek az itt élő emberek a tájjal. Azzal a különleges, misztikus tájjal, aminek nyugalma és arculata évtizedek óta szakadatlan csábítja a turistákat.
Kővágóörs

A történelmi források csak a 13. században említik először, de Kővágóörs már a római korban is szállásterület volt. A falubeli, messze földön híres kővágó mesterekre utal nevének előtagja. Persze nem csak a történelme, az épített és természeti környezet is felfedezésre vár: a kőtengertől a kisnemesi kúriákig, a malomkövektől a bájos nádfedeles paraszti portákig, s a káli levendulabokroktól a Balaton partjáig

Kővágóőrs

Kúriák és „kőtengerek” nyomában

Aki még nem járt Kővágóörsön, egy gondtalan, szövevényes faluóriást képzeljen el, tetszetős, népi műemlék lakóházakkal, szelíd, jól táplált vidéki macskákkal. Na meg rengeteg levendulával, amik még a kerítések tetején, piros, kék, zöld zománcolt zsíros bödönökből is nőnek. A tekervényes utcákon csodálhatunk a Káli-medencére jellemző, 18-19. századi, kőből épült parasztházak, tornácos kúriákat, de romantikus, polgári nyári rezidenciákat és városiasodott lakóházakat is a 20. század első feléből. A magas, néhol erődszerű kőkerítések vörös, okkersárga, és lila színekből épülnek. Ha közel megyünk hozzájuk, csak akkor vesszük észre, hogy tetejükön milyen jól érzik magukat a puha zöld mohaszigetek.

Hirdetés

 

Kővágóőrs

Mohaszigetek a kőkerítések tetején

Bár idegenforgalma jelentős, a falu öregszik, lakosai száma 800 fő körüli. A Káli-medence egyfajta központjaként tartják számon, ami azért is lehet, mert városiasabb jellege van, mint a környező településeknek. Hófehér, vakolathímzéses népi lakóházak, a falu sokutcás, halmazos szerkezete miatt nem olyan koncentráltan mutatják meg magukat, mint például a szomszédos Kékkúton, vagy Salföldön. De Kővágóörs ettől különleges. Tapasztalni lehet itt egyfajta hóbortos rendezetlenséget, amit még bőven betakar a romantikus jelző. És ez a szertelenség ide való. A tekervényes, zsákutcákkal tűzdelt falu és a rusztikus, kövek szabdalta táj sajátja.

 

Oromfal Kővágóőrs

A házak csodálatos dísze a vakolathímes utcai oromfalak

Az itteni lakosság leginkább föld,- és szőlőműveléssel, állattartással, nádvágással foglalkozott, ezt az életmódot szolgálták az egyszintes, fehérre vakolt, vagy kőborítású homlokfalakkal az utcára néző parasztházak. Ezeknek nagyon mutatós eleme a Balaton-felvidéken jellemző nádtetőfedés, ami a 19. században kezdett divattá válni. A hagyományos paraszti udvarok szalgtelkek, hosszúházas tagolásúak, a házak végében csűrrel. Találunk persze tornácos udvarházakat is, és a 20. század eleji villaépítő mozgalomnak köszönhetően kisebb polgári villákat, nyaralókat.

Kővágóőrs

Bájos részletek gyönyörködtetik a sétáló embert, ha „szeme van a  szépre”…

A helyi „kőtenger” vonulatán fekszi Kővágóörs. A hatalmas sziklatömbökből álló kőhátak értékes földtani maradványok. Az egykori pannon tenger megszilárdult, visszamaradt homokturzásait a szél formálja szabadon emberemlékezet óta. Mivel számos malomkövet faragtak ki belőle, nagy része elpusztult. A megmaradt sziklákra a falu egy része aztán ráépült. Néhol, a házon belül például a kamrában, vagy a konyhában előbukkanhatnak ezek a kődarabok, vagy kilóghatnak a ház fala alól. A kövek ezen a vidéken soha nem szolgáltak rá az élettelen jelzőre, mert a táj szerves részei, a benne élő emberekkel szimbiózisban.

Kővágóőrs

Nemcsak az épületek, de a kerítések is a helyben található kövekből épültek

Látnivalók Kővágóörsön

Kezdem megszokni, hogy egyik zsákutcából kiérve a másikban találom magam, így könnyebben észreveszem, hogy mutatós levendulabokrok ülnek a színes kőkerítések aljában. A pihenőkertekben az öreg diófák, csupasz ágaikon ringatózó cinegékkel együtt várják a tavaszt. Nem ritkaság errefelé, hogy a kertek végében koros, de szép állapotú kerekes kutakat is látunk. Hogy a falu legértékesebb műemlékét, az egykori Kerkápoly-kúriát szemügyre vegyem, elindulok a Petőfi utcába. Ez a tájház ad otthont a helytörténeti gyűjteménynek és a ’Kisnemesek Kővágóörsön’ kiállításnak.

Kerkápoly-kúria Kővágóörs

Kerkápoly-kúria, belső udvari kép

Szintén kihagyhatatlan látnivaló, az asszonyok kedvelt találkozási helye volt a 19. századi mosóház; csak erre a tájegységre jellemző Magyarországon. A katolikus, evangélikus templomok és a zsinagóga a bizonyíték, hogy egykoron három felekezet is szép számban képviseltette magát a községben. Evangélikus és zsidó iskola, sőt lutheránus kisgimnázium is működött. Utóbbi épület ma is áll a Jókai utca 24 szám alatt.

Kővágóörs katolikus templom

A katolikus templom előterében, a Balaton-felvidékre oly jellemző kőkereszt látható

Kővágóörs részei az egykor virágzó települések -Sóstokál, Ecser és Kisörs- templomromjaihoz gyalog is kirándulhatunk. Ha pedig a Theodora tanösvényen túrázunk, megismerhetjük a lefolyástalan Kornyi-tavat. A nyári kulturális programok közül legkedveltebbek a Kőfeszt és a Zsinagógakoncertek. Kővágóörshöz tartozik a Balaton parti üdülőtelep Pálköve is, ahol mesés balatoni panoráma és Bajcsy-Zsilinszky Endre egykori nyaralója vár felfedezésre. Kellemes időtöltést kívánunk!

Kővágóörs

A „három költő háza” színes nyílászárói a Balatont idézik

Bicikliznél vagy gyalogtúráznál a környéken? A Káli-medence egész évben kínál látnivalókat:

 https://videkielet.hu/a-kali-medence-mesebe-illo-zsakfaluja-balatonhenyen-jartunk/

https://videkielet.hu/ketkereken-a-kali-medenceben/

Kővágóörs

Szöveg és fotók: Elekes-Vécsei Nóra

A LEGJOBB VIDÉKI PROGRAMOKAT MEGTALÁLOD FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Ha egyetlen új tartalomról sem szeretnél lemaradni, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Öko-óvoda működik Egerlövőn. Saját bio-kerttel, korszerű felszereléssel és biztonságos, családias környezettel várják a gyerekeket az intézményben.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!