Vecsési Káposztafesztivál 2022


Vecsés és a káposzta
Vecsés a XVI. századi török dúlás után szinte pusztasággá vált, lakói elpusztultak vagy elmenekültek. 1786-ban II. Grassalkovich Antal földesúr telepítette be újra ötven sváb jobbágycsaláddal. A telepítési szerződésben az szerepelt, hogy az összes új gazda 150 öl káposztaföldet kap, melynek terméséből 1/7-nyi dézsmát köteles leadni. A mára kialakult országos hírnevét azonban a vecsési káposzta a Ferihegy TSZ-nek köszönheti. A 70 regisztrált gazdasági vállalkozáson felül 150 kisebb-nagyobb savanyító üzem található jórészt családi vállalkozásként a településen. A káposzta eltartásának leggyakoribb módja a savanyítás volt, amely családi recept szerint történt. A finom savanyú káposzta különleges árunak számított, termelésének és feldolgozásának módja és eszközei generációkon keresztül öröklődtek.
Fotók és bővebb információ: www.facebook.com
A Vecsési Káposztafesztiválhoz hasonló vidéki programokat megtalálod folyamatosan frissülő PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Neked ajánljuk

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....

Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor...