Vince napi hagyományok, népszokások – hoz-e bő termést a borászoknak?

Életünk , Hagyományok , Hírek

„Fényes Vince, tele a pince, Ködös Vince, üres pince” – tartja a moldvai mondás. Mi köze lehet Vincének a pincéhez és a borhoz? Talán kevesen tudják, hogy Szent Vince a szőlészek védőszentje, ezért a januári Vince nap különös jelentőséggel bír a boros gazdák életében.

A népi hagyomány szerint január 22-én, Szent Vince napján, ha napos az idő, akkor jó termés várható, ha ködös, felhős az idő, akkor ősszel a szüret gyengének ígérkezik. Ezen a napon szőlővesszőt vágnak a borászok, melyből megjósolják az adott évi szüretet, mennyire bőséges termés várható. A levágott vesszőket vízben kirügyeztetik és a hajtások, rügyek állásából következtetnek az adott évi termésre. A nap során Szent Vince nevére áldomást isznak, este pedig örömtáncot lejtenek. 

Vince napi hagyományok - ha fényes Vince, tele a pince

Ma is élő Vince napi hagyományok

A Vince nap az egyik legfontosabb ünnepünk. Vince napján dől el az egész éves munkánk! Ha csordul Vince, telik a pince! Vagyis, ha felengednek a fagyok és szép napos az idő, jó termés várható az évben. Vince napján kora reggel kimegyünk, mi férfiak a szőlőbe. Minden szőlőtábla sarok tőkéjét megmetsszük, a tövét az előző év borával megöntözzük. Persze a metszők is „megöntözik” magukat borral! Délfelé jár az idő, mikor végzünk a szőlőben. Vidám hangulatban érkezünk haza, ahol már vár bennünket a pincepörkölt. Ezután egy kis pihenőt tartunk, hogy az esti mulatságra a „munka” után pihenten érkezzünk. A vacsorához a környékibeli borászok hozzák a boraikat és asszonyaikat. Itt aztán megvitatjuk az elmúlt év eseményeit és persze megbeszéljük mit ígér Vince a következő évre! Zene, tánc, mulatság és persze új borok töltik ki az estét – bizony reggel van, mire fáradtan hazaérünk! Másnap, pihenésképp a lemetszett vesszőket beáztatjuk, hogy kihajtsanak. Abból látjuk majd, mit hoz az esztendő, melyik fajta milyen gazdag rügyekben, fürtkezdeményekben. A jó borász ezekből már meg tudja tervezni a következő év feladatait, felkészül a dolgos napokra. – meséli az egyik balatoni borász. 

Ki volt Szent Vince és miért lett a borászok védőszentje?

Szent Vince diakónus azon keresztény szentek közé tartozik, akikről biztosan tudjuk, hogy létezett, de életéről nem sok megbízható forrás maradt fenn. A spanyolországi Valenciában bekövetkezett kínhalálát 304-re teszik, ő is a keresztényüldözések áldozata lett. Nevének jelentése győzedelmes (latinul: Vincentinus). A borral való kapcsolatáról azonban nem maradtak fenn bizonyítékok, de szerepe lehetett ezen ünnep kialakulásában nevének etimológiai jelentése: százszoros bor.

A Vince naphoz hasonlóan érdekes népszokásokat találsz HAGYOMÁNYOK rovatunkban. 

Stílusos vidéki szállásajánlatunk a Balatonnál

Gejzír Vendégház Tihany

Gejzír Vendégház – Tihany

Cím: Tihany, Cserhegy

Leírás:  Szüleinktől kaptunk egy pici birtokot egy nádtetős présházzal, ahol gyermekként szüreteltünk és venyigéből rakott tűzön gardát sütöttünk… „Kézbe vettük”, alakítottuk és ez született belőle. Élvezzétek azt a nyugalmat, csendet, kakukkfűillatot, amely a mai napig bennünket is elvarázsol… Az igazi szőlőhegyi hangulatú, balatoni panorámás vendégházunk 2-4 fő számára nyújt pihenési lehetőséget. 

Foglalás, érdeklődés: Küsz Marianna https://www.facebook.com/gejzirvendeghaztihany

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!