7 + 1 Húsvéti program vidéken

Programajánló

2023-ban április 7-től április 10-ig ünnepeljük a húsvétot, a keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepét. Hagyományokban, vidámságban gazdag programok várnak ránk szerte az országban, csak győzzünk választani közülük.

1. Matyó Húsvét, Mezőkövesd – április 9-10.

Az Unesco szellemi örökségét alkotó Matyó Húsvét idén három helyszínen kerül megrendezésre: Matyó Múzeum, Gépmúzeum és Hadas városrész. A program a matyó hímzéshez hasonlóan sokszínű: vödrös locsolkodás, mesterség bemutatók, húsvéti állatudvar, hagyományőrző csoportok műsorai és gyermekkoncertek várnak ránk Mezőkövesden.

2. Locsolkodás palóc módra – Húsvét Hollókőn -április 7-10.

A ‘Húsvét Fővárosaként’ hirdeti magát Palócföld ékszere, ennél fogva különösen sok látnivalót és élményt ígér felnőttnek, gyereknek egyaránt. Ismét egy világörökségi helyszín a sorban, egész pontosan az egyetlen olyan, amely önmagában, faluként szerepel a listán. Aki ide látogat, bőséges ízelítőt kaphat folklórból, gasztronómiából, hideg vízből, népszokásokból palóc módra.

Húsvéti programok vidéken - Húsvét Hollókőn

3. Húsvéti harmatszedés, Zsámbék – április 9. 6:30

Húsvét vasárnap több, mint háromszáz éves sváb hagyományt élhetünk át Zsámbékon a Kálvária-hegyen. A szokás németajkú telepesektől ered:  napfelkelte előtt, néma csendben történik a zarándoklat, amelynek befejezéseként, a húsvéti harmattal keresztet vetnek és köszöntik a feltámadt Krisztust a Kálvárián. Aki csatlakozik, vigyen magával gyertyát a zarándoklathoz. A kosarakat se hagyjuk otthon, mert a fűben tojások várják majd a látogatókat.

Húsvéti programok vidéken 2023 - Zsámbék

 4. Zsolnay Húsvét, Pécs – április 10. 

A Zsolnay Kulturális Negyedben idén a zene és a családok kerülnek az ünnep középpontjába. Az elmaradhatatlan tojáskeresésen és kézműves foglalkozásokon kívül, zenés népi mesejátékokban, bábszínházi előadásokon, koncerteken, hangszersimogatóban vehetnek részt a látogatók. Ehhez kapcsolódóan, április 1-jén 10 órától 17 óráig pedig a Herkules Műhelyben húsvétváró családi játszóházzal készülnek.

Húsvéti programok vidéken 2023 - Zsolnay Húsvét, Pécs

5. Húsvét a skanzenben, Szentendre- április 9-10.

Változatos programtervvel készülnek a szentendrei skanzen munkatársai húsvét vasárnapján és hétfőjén. A teljesség igénye nélkül: tavaszi játszókert, tojásjátékok, kézműves alkotóműhelyek, vándormuzsikusok, zöldág járás, ételszentelés és szentmise, tematikus tárlatvezetés, filmvetítés, tojásdíszítés, kalácskóstolás, locsolóvers költés élménye vár kicsikre és nagyokra.

6. Hajózás húsvétkor, Balatonfüred – április 8.

Ebben az évben egybeesik nagyszombattal a 176. balatoni hajózási idény szezonnyitója. Április 8-án 9 órakor indul Siófokról és 10 óra körül érkezik az első – nevezetesen a Szent Miklós – hajó a balatonfüredi vitorlás kikötőbe. Az eseményt fúvószene, néptánc műsor, dalkórus, s remélhetőleg elegendő napsütés és szél kíséri. Az őt fogadó ünnepség után a hajó ingyenes sétakörre indul a látogatókkal. 

7. Húsvét a kastélyban, Gödöllői Királyi Kastély – április 9-10.

Április 9-én Ibolya nappal, 10-én húsvéti programokkal várják a látogatókat a Gödöllői Királyi Kastélyban. Számos gyermekprogram mellett többek között kézműveskedéssel, utazó játszótérrel, ibolyavásárral, kézműves és iparművészeti vásárral, gyümölcsbor kóstolóval, izgalmas ételekkel és barokk kastély programokkal készülnek. 

+1 Tulipánszüret húsvétkor is

Az ország számos pontján húsvétkor is zajlik a tulipánszüret a látogatható szedd magad tulipános kertekben, ahol húsvét alkalmából a virágszedés mellett ünnepi programokkal is készülnek. Országos lista vármegyék szerinti bontásban a tulipánszüretekről. 

Húsvéti hagyományokért, lakberendezési ötletekért, receptekért nézz szét HÚSVÉT rovatunkban!

Képek: az események Facebook oldala

 

Tulipánszüret 2023 - országos lista - Kincsek Völgye

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!