Először kaptak Michelin csillagot vidéki éttermek – 122 évet vártunk rá, de megérte
November 3-a a magyar vidéki gasztronómia ünnepeként fog bevonulni a történelembe, hiszen ezen a napon lett hazánknak első ízben Michelin csillagos vidéki étterme, ráadásul egyből kettő is. A tatai Platán Étteremnek két csillagot ítélt oda a világ legrangosabb gasztronómiai kalauza, a Michelin Guide 2022, míg az esztergomi 42 Étterem egy csillaggal büszkélkedhet. Több mint 50 étterem részesült kitüntetésben vagy került fel az ajánlott éttermek listájára, melyeknek kétharmada vidéki étterem, amit még leírni is hihetetlen. Az ország keleti szélétől a nyugati határig ragyognak a vidéki éttermek.
Platán, Tata
122 év várakozás, de megérte
Igaz, hogy 122 évet kellett várnunk, hogy egész Magyarország felkerüljön a Michein Guide térképére, de megérte. Az első Michelin kalauz, mely már tartalmazott étterem ajánlásokat is, 1900-ban látott napvilágot Franciaországban. A mára a világ legelismertebb gasztronómiai kalauzává fejlődött kiadványt a francia gumigyár tulajdonosai, Édouard és André Michelin találták ki azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az autózást és ezáltal természetesen, több gumit is adjanak el.
2022-ben első ízben vette górcső alá a Michelin Guide a vidéki éttermeket. A megyeszékhelyekről olyan éttermek kerültek be a kalauz ajánlott éttermei közé, mint például az egri Macok, a szegedi Alabárdos és Alkimista Kulináris Műhely, a győri Lamareda, a pécsi Morzsa, vagy a debreceni Ikon és három miskolci étterem (lásd lentebb). A főváros szomszédságából pedig a budaörsi Rutin és az etyeki Rókusfalvy Fogadó érdemel említést.
A fenntartható éttermek zölden ragyognak
Bár legfényesebbek a két és egy Michelin csillagok, szívünkhöz legközelebb a Zöld Michelin kitüntetés áll, melyet négy étteremnek ítéltek oda, melyek közül az Almalomb és a Graefl Major is vidéki, előbbi a Baranya megyei Hosszúhetényben, utóbbi a Heves megyei Kétútközben (Poroszlón) várja a vendégeket a kiváló, helyi alapanyagokra épülő konyha mellett szállással is. A Zöld Michelin csillagot azon éttermeknek ítélik oda, akik kiemelkedő fenntarthatósági teljesítményt nyújtanak.
Graefl Kastély és Major, Kétútköz
A csillagok mellett átadták a BIB Gourmand elismeréseket is, melynek hat vidéki étterem a büszke tulajdonosa mostantól: Encsről az Anyukám mondta, a balatonszőlősi Casa Christa, a balaton déli partjáról a Kistücsök Étterem, az egri Macok, valamint két balatonfüredi étterem, a MóR24 és a Sparhelt tudhatja magáénak e rangos elismerést. A BIB Gourmand kategóriát azzal a céllal hívták életre 1997-ben, hogy kiemeljék azon éttermeket, ahol a kiváló minőséget mérsékelt árak mellett élvezhetik a vendégek.
Sparhelt, Balatonfüred
Három különdíj is gazdára talált, a melegszívű vendéglátásért díjazták az őriszentpéteri Pajta Éttermet, Sommelier díjat kapott a turai kastély Clarisse Étterme, míg az Év Fiatal Séfja díjat a MÁK konyhafőnöke, Mizsei János vehette át.
Casa Christa, Balatonszőlős
Három a magyar igazság
Két olyan városunk is van, ahonnan három-három étterem is felkerült a Michelin Guide által ajánlott éttermek listájára. Balatonfüredről a Mór24, a Sparhelt és a Zelna Borbár, míg ha Miskolcon vágyunk egy „Michelin élményre”, akkor a ZIP’S brewhouse-t, az Avalont vagy a Végállomás Bistro&Wine-t ejtsük útba. Ha Pécsett járunk tegyünk egy kitérőt Hosszúhetény irányába is, ahonnan az Almalomb zöld csillaga mellett a Hosszú Tányér Étterem is rendelkezik Michelin ajánlással.
Almalomb, Hosszúhetény
Taroltak a Balaton környéki éttermek
Talán a legsűrűbben a Balatonnál és környékén kerülhet utunkba Michelin ajánlással rendelkező étterem, ha az északi parton indulunk el, Csopakon a Vígmolnár Csárda, Balatonfüreden a fentebb már említett három étteremből is választhatunk, pici kitérővel a csodálatos panorámával rendelkező Balatonszőlősön a Casa Christát sem érdemes kihagyni, majd a Tihanyi Vinariusba betérni. Zánkán a Neked főztem, majd innen folytatva utunkat a Káli-medencébe, Köveskálon a Kővirág kínál felejthetetlen élményeket. Szigligetet ne csak a vár miatt látogassuk meg, hanem szánjunk egy kis időt a Villa Kabalára is, melynek teraszáról szétnézve lábaink előtt hever az egész Balaton. A déli parton Fonyódról a Konyhám Stúdió 365 és az idén 30 éves balatonszemesi Kistücsök igazi baknacslistás hely.
Villa Kabala, Szigliget
Kis helyek, ahol nagy dolgok születtek
A magyar vidék kis falvaiban is találhatunk csúcsgasztronómiát képviselő éttermeket, akik elmondhatják magukról, hogy övék az egy főre eső legtöbb Michelin ajánlással rendelkező étterem. A Dunakanyarban az alig több, mint ezer lelket számláló Zebegényben van a Natura Hill, az Őrség „fővárosában”, Őriszentpéteren a Pajta, a Somogy megyei Kéthelyen pedig a Lokal47. Két kistelepülés borászata is felkerült az előkelő listára, a somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok és a villányi Sauska 48.
Natura Hill, Zebegény
Nézd meg azt is, mely vidéki éttermek kerültek fel a Dining Guide TOP 100 étterem listájára 2022-ben!
Csatlakozz INSTAGRAM és FACEBOOK oldalunkhoz is!
Még több hazai és külföldi vidéki kalandért kattints UTAZÁS rovatunkra!
Fotók: az éttermek közösségi oldalairól, nyitókép: Kővirág Étterem, Köveskál
Neked ajánljuk
Fenntartható, céges csapatépítő rendezvényhelyszínek vidéken
A fenntarthatóság iránti elköteleződés ma már nemcsak a mindennapi...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...