Az igazi fűszeres almáspite receptje

Konyhánk és kamránk , Receptek

Egy jó almáspite minden alkalomra tökéletes választás. A mai fűszeres almáspite receptünk az évszakhoz illő díszítéssel a tetején biztos siker. Mutatjuk a hozzávalókat és az elkészítését is: 

A fűszeres almáspite elkészítése:

Hozzávalók a tésztához:

– 470 g finomliszt

Hirdetés

– 50 g cukor

– 1 tasak sütőpor

– 1 teáskanál só

Hirdetés

– 230 g hideg vaj kockákra vágva

– 170 ml zsíros tejszín alaposan lehűtve

– 4-6 evőkanál víz

– 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

Az almáspite töltelékéhez mindig igyekszem annyi almát használni, amennyi csak a tepsimben elfér. A kenyérmorzsa fontos összetevő, mert ez szívja fel az alma levét és tartja egyben a tésztát. Nem érdemes kihagyni belőle.

– 8-10 alma 

– 10-20 dkg cukor, attól függően, mennyire édesek az almák

– 1 teáskanál szegfűszeg

– 1 teáskanál gyömbér

– 2 teáskanál fahéj

– Frissen őrölt vanília vagy 1 zacskó vaníliás cukor

– 1 csipet só

– 3-4 evőkanál kenyérmorzsa

Elkészítés:

A tészta összeállításához használjunk álló konyhai robotgépet. Ha nincsen, háztartási robotgéppel vagy kézimixerrel is elkészíthető a tészta. Lehetőség szerint tegyük a tálat és a keverőkarokat a fagyasztóba, függetlenül attól, milyen masinát használunk.

A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze majd lassan adagoljuk hozzá a vajat. Ha az összes vajat hozzáadtuk növelhetjük a robotgépünk sebességét. Addig dolgozzuk el a vajat ameddig diónyi darabokra esik szét. Ekkor hozzáadhatjuk a tejszínt. Néha már ettől is összeáll a tészta, ha még mindig száraznak érezzük akkor adjunk hozzá pár evőkanál vizet. Ez a mennyiségű tészta elegendő egy 24 cm-es pite elkészítéséhez és a tetejének dekorálásához. 

Ez az almáspite mindenmentesen is működik: a liszt helyett Szafi free expressz lisztkeveréket, cukor helyett eritritet, vaj helyett kókuszolajat és növényi tejszínt (rizstejszínt) javaslok.

A töltelékhez az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a kenyérmorzsát. Annyi kenyérmorzsát adjunk hozzá, hogy a töltelékből akár kis gombócokat is tudjunk formázni. Nem kell teljesen száraznak lennie, de legyen tartása.

Ha minden összállt, a tésztát a tortaformánál kicsit nagyobb méretűre nyújtom, hogy legyen „fala” a pitének. Elegyengetem a tepsiben, beletöltöm a tölteléket és a tetejét díszítem az alkalomhoz, ünnephez illő mintákkal, tojássárgájával megkenem. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm nagyjából 35-40 percig.

Almarajongó vagy? Próbáld ki az almás clafoutis-t vagy a francia almatorta receptünket is!

A fűszeres almáspitéhez hasonló, kipróbált desszerteket találsz RECEPT rovatunkban. Jó étvágyat kívánunk!

Recept: Kállay Anna Virág, TheForestcottage

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!