A rebarbarás francia almatorta receptje

A rebarbarás francia almatortám története pontosan tizenöt évre nyúlik vissza, amikor ajándékba kaptam barátnőmtől Stahl Judit egyik szakácskönyvét. A francia almatorta azóta rendszeres vendég az asztalunkon, az elkészítés módja és a recept hozzánk csiszolódott, folyamatosan változott az évek során, lehet, hogy már nem is francia, hanem magyar… Egyszerű, gyors és rendkívül finom végeredményre számítsatok! Próbáljátok ki körtével, alma-körtével, meggyel is és ha van a kertben, bolondítsátok meg egy kis rebarbarával!
Rebarbarás francia almatorta recept
Hozzávalók a tésztához
20 dkg liszt
3 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz

Frissen szedett rebarbara a kertből, igénytelen és évente többször szüretelhető
Hozzávalók a rebarbarás-almás töltelékhez
Kb. 1 kg alma (vagy más gyümölcs, például körte, meggy)
5-6 szál rebarabara
1 kávéskanál őrölt fahéj
8 dkg vaj
15 dkg méz (helyettesíthető cukorral is)
Így készítsd el a francia almatortát!
A lisztet és porcukrot szórd egy tálba, majd dolgozd össze az apróra vágott vajjal (használhatsz egy nagylyukú reszelőt is hozzá, ha elég hideg és kemény a vaj! Add hozzá a tojássárgáját és a vizet, majd az egészet gyúrd össze. A tésztát egy lezárt üveg- vagy műanyagedényben, vagy folpackba csomagolva tedd be a hűtőbe és készítsd el a tölteléket! Kezdd a rebarbarával, hogy amíg párolódik, elő tudd készíteni a többi hozzávalót!

A rebarbarát hámozd meg és vágd fel kb. 1 centis darabokra (ez azért fontos, hogy ne legyen majd szálas a tortában) és pici vízben főzd puhára. Hámozd meg az almát, majd szeleteld fel nagyon vékony szeletekre, lustábbak legyalulhatják egy uborkagyalun. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá az almaszeleteket, a puha rebarabát, a mézet és a fahéjat! Fedd le és alacsony fokozaton párold össze! Vedd ki a hűtőből a tésztát és lisztezett nyújtódeszkán nyújts belőle egy kört, figyelj rá, hogy vékony legyen (4-5 mm). Kivajazott köralakú sütőformába tedd bele (nem a reklám kedvéért, de nagyon büszke vagyok a képen látható Herend Village Pottery kék-fehér kollekció darabjaira), a szélei nem baj, ha túllógnak, hiszen azt majd vissza kell hajtani a képen látható módon. A tésztát hintsd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával! Erre azért van szükség, hogy az almás töltelék ne áztassa el. Öntsd rá a tölteléket a tésztára, oszlasd el egyenletesen, majd a széleit hajtsd vissza a töltelékre, picit nyomkodd is le az ujjaiddal. 180 fokon kb. 40-50 perc alatt süsd aranybarnára.
Még több kipróbált, egyszerű desszertet találsz RECEPT rovatunkban!
Jó étvágyat kívánunk!
Fotók: Vidéki Élet Magazin

„Mindent a természet hívására építettem” – interjú a Dekor és Mentha és a KertÁlmodó megálmodójával
Zenészként indult, ma már terekben, kertekben és közösségi...

Méretre készült tükrök – hatásos és praktikus belsőépítészeti elemek
Nehéz lenne a mindennapjainkat tükrök nélkül elképzelni. Használjuk...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

A magyarországi spárgatermesztés története
Az alföldi spárga Ha a spárga-szó felmerül, akkor mindig eszünkbe...