Pongyola pitypang, a tavaszi méregtelenítő kúrák főszereplője

Konyhánk és kamránk , Receptek

Tavasszal testnek, lélelknek egyaránt jól esik egy kis méregtelenítés, amihez mi most a pongyola pitypangot ajánljuk. Ismerjük-e vajon a közvetlen környezetünk természetes növényvilágát? Irtjuk-e az utálatos gyomokat, vagy szelíden barátkozunk velük? Halmos Monika, az ehető természet elismert szakétője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel  megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian  felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a pongyola pitypang  kerül terítékre, egy remek receptötlettel egyetemben. 

Miért jó méregtelenítő a pongyola pitypang?

A pongyola pitypang (Taraxacum officinale) – más néven gyermekláncfű – néhol undok gyomnövény, máshol üreges szára, fehér szőrbóbitája a kislányok kedvelt játéka. Ám gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, őszi gyűjtésű, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé is készül. Zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést. Tavaszi tisztító kúrákhoz nélkülözhetetlen a pitypang: nem csak tea formájában, de zsenge leveleit salátaként is fogyaszthatjuk. A szennyezett légkör támadásainak és az élelmiszer adalékanyagoknak kitett szervezet számára az egyik legkitűnőbb gyógynövény! Ne haragudjunk hát rá, ha belesárgállik a pázsitba, inkább keressünk neki megfelelő helyet a kertben is.

Hirdetés

Serpenyős gombás pitypang

Hozzávalók:

  • 10 dkg húsos, füstölt szalonna,
  • 20 dkg erdei gomba,
  • 2 marék zsenge pitypanglevél,
  • 4 tojás, só,
  • 2 szelet szikkadt kenyér

A szikkadt kenyeret felkockázzuk, és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, félretesszük. A hajszálvékony szeletekre vágott szalonnát a serpenyőben üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk. Ha a gomba már majdnem puha, beleszórjuk a metéltre vágott pitypanglevél felét, megsózzuk, és a saját levében addig pároljuk, míg a gomba megpuhul. Ekkor ráöntjük a pici sóval felvert tojásokat, rászórjuk a kenyérkockákat és fedő alatt éppen csak addig sütjük, míg a tojás megszilárdul. A maradék pitypanglevéllel beborítjuk és azonmód tálaljuk.

Hirdetés
pitypang

A serpenyős pitypang-gombához hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!

Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A pitypang szörp és pitypang méz receptje

A szépséges és jótékony bíbor kasvirág

6+1 vízhajtó gyógynövény a kertből

A cikk fotóit, szövegét  és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

 

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!