Egy különleges három az egyben fogás – a borleves receptje

A borlevest azért szeretjük, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ez a svábok által meghonosított recept viszonylag kevés hozzávalóval elkészíthető, de ennek ellenére mégis különleges fogásként tehető az asztalra. Levesnek, vagy desszertnek is fogyaszthatjuk, de egy baráti italozás főszereplője is lehet. Kerülhet bele mazsola, ízesítésnek csipetnyi fahéj, narancs,- és citromhéj és mindenképpen száraz fehérborral ajánljuk elkészíteni. Tálaláskor használhatunk sütőben szárított tojáshab galuskát, pirított édes mandulát vagy tejszínhabot. Télen forrón, nyáron jól behűtve kínáljuk.
Íme a borleves receptje
Hozzávalók négy főre:
– egy üveg száraz fehérbor (0,75 liter)
-1,5 dl víz (elhagyható)
– 80 gramm kristálycukor
– pár szem szegfűszeg
– csipet őrölt fahéj
– 100 gramm mazsola
– egy narancs lereszelt héja és leve
– egy citrom lereszelt héja
– fél vanília rúd kikapart belseje
– 4 tojás sárgája
– 175 ml 30%-os tejszín
– 1 púpozott evőkanál keményítő, vagy liszt
– a tálaláshoz pirított mandula, sütőben szárított tojáshab, vagy tejszínhab
Elkészítés
Egy magas falú edénybe reszeljük a citrom és a narancs héját, beletesszük a cukrot, a narancs levét és a fűszereket, majd felöntjük a fehérborral és a vízzel, és közepes lángon elkezdjük főzni. A tojásokat eközben kettéválasztjuk. Ha szeretnénk levesbetétet a fehérjékből, akkor porcukorral együtt felverjük, vízbe mártogatott kanállal galuskát formázunk belőlük, majd sütőpapírra tesszük és 150 Celsius fokra előmelegített sütőben világos aranybarnára szárítjuk. Közben kézi habverővel a tojás sárgákat alaposan csomómentesre keverjük a tejszínnel és a keményítővel. Amikor a bor az edényben elkezd forrni, visszavesszük kissé a lángot és a tejszínt, a keményítőt és a sárgájákat hő kiegyenlítéssel a forralt borhoz adagoljuk. Óvatosan, kis mennyiségeket öntsünk az edénybe, és miközben csorgatjuk, kézi habverővel, gyors mozdulatokkal elegyítsük az edényben a két folyadékot. Ezután újra közepes lángon addig főzzük, amíg kicsit sűrűbb állagú lesz a leves. Ez nagyjából öt percet vesz igénybe. Ha megszűrjük, jobban érvényesül a leves krémessége és letisztul. Legvégül beleszórjuk a mazsolát. Tálaláshoz sütőben sült tojásfehérje galuskát, pirított mandulát, vagy tejszínhabot is használhatunk.
Kíváncsiak vagytok a borleves történetére? Korábbi cikkünkben elolvashatjátok: Történelem a tányérban: A borleves
Szerző és kiemelt kép: Elekes-Vécsei Nóra
Neked ajánljuk

Tegyük el a nyarat! – Bodzaszerelem
A májusi esték balzsamos illatai közül ezekben a hetekben bódítja...

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

A magyarországi spárgatermesztés története
Az alföldi spárga Ha a spárga-szó felmerül, akkor mindig eszünkbe...

Tegyük el a nyarat! – Bodzaszerelem
A májusi esték balzsamos illatai közül ezekben a hetekben bódítja...