Történelem a tányérban: A borleves

Sváb ősökre emlékezve
A németajkúak betelepítései az 1690-es években kezdődtek I. Lipót király idejében, utána több hullámban ismétlődtek Mária Terézia és II. József uralkodásakor. Az Oszmán Birodalom megszállása alól éppen csak fellélegzett ország számos vidéke a korábbi harcok alatt elnéptelenedett. Ezeken a területeken jó szolgálatot tettek a különböző kiváltságok fejében letelepedett németajkú – főleg sváb – családok. Voltak közöttük ügyes iparosok – például fémművesek, bányászok- és akkortájt korszerűnek számító föld,- és szőlőművelési kultúrával rendelkező parasztok is.

Sváb tájház konyhája, Mór – www.lambergkastely.hu
Leleményes konyha szülötte a borleves
A „svábok” szorgalmas, spórolós emberek hírében álltak, s rendkívüli mértékben voltak képesek a gyarapodásra. Találékonyságukról is ismerték őket, ami természetesen konyhaművészetükben is megmutatkozott. Nem meglepő tehát, hogy a borkészítés és takarékosság mestereinek köszönhetjük a ’Weinsupn’, vagyis a borleves receptjét.
Mérsékelten édes fogásról van szó, levesnek, vagy desszertnek is készülhet. Tradicionálisan csak száraz fehérborból készült, és családi, vagy más ünnepekkor- például karácsonykor, Márton-napkor– tették asztalra a sváb asszonyok.
A Móri Borvidéken a borlevest úgy is fogyasztják, hogy kvircedlit –csodásan mintázott, hagyományos sváb száraz süteményt – mártogatnak bele.
A borleves receptjét itt találod – ahogy mi készítjük!
Szereted a gasztronómiai történeteket? Olvasd el a farsangi fánk és a kuglóf eredetéről fennmaradt elbeszéléseket is!
Szerző és kiemelt kép: Elekes-Vécsei Nóra
Neked ajánljuk

Nagyszülei nyomdokain, de a saját útját járva: Cornides Ágnes története
Egy bájos, vidéki hangulatú reggelizőben találkozunk Badacsonyban,...

Szofi hazaért – idén is visszatért sérült párjához a dömösi gólyalány
Idén is hazaért Szofi, a gólyalány sérült párjához Macához, aki...

Jó és rossz szomszédok a kertben – növénytársításokkal a kártevők ellen
Szoktam mondani, hogy egy biokertben a legfontosabb növényvédelem a...

Bőr övek újrahasznosítása a lakberendezésben – 5 kreatív ötlet, ami garantáltan tetszeni fog
Ha a tavaszi vagy őszi nagy gardróbrendezéskor néhány régi bőr övnek...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...