
A cementlap története
A cementlap (más néven terazzo vagy mettlachi ) egy hagyományos burkolat, ami az 1800-as évek második felében született Franciaországban. Az eredete, mint oly sok más dolognak is a világon, azonban nem egyértelmű, hiszen a spanyolok és az olaszok is maguknak követelik az elsőséget. Eleinte luxustermék volt, csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak. Később a technológia fejlődésével és az egyre nagyobb léptékű gyártásnak köszönhetően a múlt század elején vált nagyon népszerűvé. Először Nyugat-Európában, aztán a Monarchia területén terjedt el (hazánkban is működött két nagy gyár) , végül a gyarmattartó országok gyarmatain is. Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken, elsősorban Kubában , és a volt délkelet-ázsiai portugál gyarmatokon, Észak-Afrikában, így Marokkóban is. Érdekesség, hogy az USA-ban mai napig „kubai csempének” hívják a cementlapot.



A századfordulón két nagy üzem is működött Magyarországon, melyek Monarchia-szerte forgalmazták gyönyörű kollekcióikat. Számos budapesti és vidéki nagyváros századfordulós lépcsőházaiban és a polgári lakásaik konyháiban találkozhatunk ezekkel az egyedi és tetszetős régi lapokkal. A második világháború után aztán a drága, kézműves technológia miatt a cementlapok folyamatosan szorultak ki a piacról, sok manufaktúra és gyár kényszerült bezárni a kapuit.

Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Levendula párna készítése
A levendula párna készítése egy nagyon szerethető "Csináld magad"...

Taroltak a legjobb vidéki éttermek – 45 a Dining Guide TOP100 listáján
Lehullt a lepel, mely éttermek kerültek fel az idei Dining Guide...

Megnyílt a Picitmás manufaktúra étterem a Papok Borozója helyén
Megnyílt a Picitmás manufaktúra étterem Balatonszőlősön május...

Óváros Piac – Veszprém termelői piaca
Veszprém termelői piaca, az Óváros Piac azon helyek közé tartozik,...

Kacsamell spárgával brokkolicsírával
Spárgaszezonban nálunk gyakori vacsoravendég a kacsamell spárgával...