
A levendulatermesztés története

Egy ókori keresztény hiedelem szerint a levendula Ádám és Éva Édenkertjéből származik. Egy másik legenda azt mondja, hogy Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és az adta az illatot a bokornak. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a növényt miért tartják a gonosz elleni szent védőerőnek. Sok keresztény házban egy levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé a ház védelmére.
Termesztését valószínűleg először az arabok honosították meg, azután Görögországból terjedt el Európában. I. e. 600 körül érkezhetett a görög Hyeres szigetekről Franciaországba. Jelenleg sokfelé termesztik, pl. Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Angliában. A középkori és reneszánsz Európában a mosónőket „lavender”-ként ismerték, akik levendulával illatosították a fiókokat, és levendulabokrokon szárították a ruhákat. Ebben az időben sok más gyógynövénnyel együtt a kolostorok „gyógynövénykertjeiben” termesztették.
Magyarországon is először a kolostor-kertekben jelent meg a levendula a középkorban. „Lavendula, levendula, – írja Lippay – ennek igen jó illata van, s a levele keskeny hosszúkás, hegyecske, de nem olyan zöld, mint az izsópnak, hanem sötétebb színű avagy hamuzöld színű. Egy arasznál nem igen nő magosabbat, kibül nő négyszegletű vékony száracska ki, annak tetején, mintegy kalászocskából nőnek apró kék virágok. Szélesebb levelű levendulát is találni érsek urunk őnagysága pozsonyi kertjében, kinek virága fehér. A gyökere a levendulának fás, a magva feketéllő verhenyes, akiről vethetni őtet, de jobb, ha az ágait egy darab gyökérrel elszaggatják és ugy ültetik szélről az ágyak körül kikeletkor vagy ősszel.” Lippay János (1606-1666) Pozsonyban született, 1624-ben lett a jezsuita rend tagja. Bátyja, Lippay György esztergomi érsek pozsonyi kertje messze földön híres volt. Lippay János kiemelkedő tudású botanikus és szenvedélyes kertész volt, Posoni kert című könyvével teremtette meg a magyar nyelvű kertészeti szakirodalmat.

Magyarország első nagy levendula-ültetvényét Tihanyban telepítették. Bittera Gyula, korának neves gyógynövény-szakértője 1926-tól vette bérbe a bencésektől a Csúcshegy délkeleti lejtőjének mintegy 125 kat.hold nagyságú területét. Kiirtották a bozótost, a köveket a terület szélére hordták, és dalmát mintára falat emeltek belőlük. Az első évben ötholdnyi területet ültettek be. A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintől rendelték meg; a palántákat Budakalászon nevelték elő. Az ültetés kiválóan sikerült, 1931-ben arattak először. Bittera 3 réz-lepárlót építtetett, melyeket először a Külső-tónál állítottak fel. A levendulaolajat főleg külföldön, Németországban és Amerikában értékesítették. Bittera sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé.


Ecsődi Kriszta írása
Képek: Vidéki élet magazin, pexels, pixabay, www.levendulahaz.eu

Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában
„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”- tartja a mondás, mely különösen...

Vidéki báj a fővárosban – Bemutatjuk az Év Háza 2025 közönségdíjas otthonát
A Mérmű Építész Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási...

Pinceszer
Régi nagy kedvenc filmem a Makk Károly rendezésében készült...

ORMÁNSÁGI BŐKÖZ FESZTIVÁL 2025 – JUBILÁLÓ ESEMÉNY
2025-ben, már tizedszerre rendezik meg a Bőköz Fesztivált...

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...

Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...