A magyarországi spárgatermesztés története
Az alföldi spárga
Ha a spárga-szó felmerül, akkor mindig eszünkbe jut a filmtörténelem egyik jelenete, amikor Bridget Jones a szakácstudományát gyakorolva a recept szerint spárga helyett egy madzagot tesz a levesbe. Ő sem ismerte a zöldségek királyát, és sajnos a magyar lakosság fele is a spárgát a madzaggal azonosítja: hazánkban még mindig kevesen fogyasztják, és szeretik ezt a zöldséget. Pedig Magyarországon a spárga már a 20. század közepén is megtermett, és sok hektárnyi spárgaföld terül el az Alföld homokos térségén. A leghíresebb spárga vidék Öttömös, ahol a szezon végét egy országhírű fesztivállal zárják, és a csengelei Vetter spárgaföld Európa szerte közismert, hiszen Németországba és Ausztriába is szállítják az első osztályú fehér spárgát.
Zöld vagy fehér spárga
A magyar spárga világhírű, és hazánkban a boltokban kapható spárgák nem külföldi import termékek, hanem magyar őstermelőktől származnak (habár a címkéket érdemes figyelni.) Öttömösön már a 1960-as években sok család spárgatermesztéssel foglalkozott (jelenleg kb. 30 hektáron), és a csengelei Vetter cég 30 éve kezdte meg működését, és jelenleg 120 hektáron gazdálkodik kizárólag fehér spárgával. A vastag húsú fehér típusú spárga ugyanabból a magoncból bújik ki, mint a zöld spárga, de ebben az esetben nem engedik a napra a zöldséget, így nem kezdődik meg a fotoszintézis. A zöld és a fehér spárga közötti különbség nemcsak a kinézetükben, az ízükben és az elkészítésükben jelenik meg, de a termesztésében is: a zöld spárga kisebb költségvetésű, a megműveléséhez hektáronként egy ember elégséges, és nem kell fóliázni, illetve figyelni, úgy mint a fehér spárgát, aminél 1 hektár spárgához 2-2,5 ember szükséges. A zöld spárga egy kicsit igénytelenebb növény, mint a fehér társa, hiszen a zöldnek szinte mindegy a talaj formája, a fehérnek viszont fontos a puha homok. Míg Csengelén kizárólag fehér spárgával foglalkoznak, addig Öttömösön megtalálható mindkét zöldségfajta.
Termesztés
Az idei évben a meleg éghajlat miatt két héttel korábban indult a spárga szezon, így Csengeléről már március közepén úton voltak az első szállítmányok Németországba, Ausztriába és Svájcba. Emiatt a szezon vége sem a klasszikus június 24. lett, hanem hamarabb befejezték a betakarítását, már június első hetében. Viszont a meleg éghajlat Európa-szerte befolyásolta a spárgaszezont, amelyek így nem követték egymást a megszokottak szerint (a klasszikus sorrend: spanyol, görög, magyar, német spárga szezon), hanem Európában szinte mindenhol egyszerre ért be a zöldség.
A spárga magonc formájában kerül Magyarországra, amit Hollandiából vásárolnak. A magoncot a holland palántázók magról termesztik, és a magot az elültetését követő évben magoncként értékesítik a világ többi részére. A magoncot 1 méteres távolságra 25-30 cm mélyre ültetik, így egy spárga hossza betakarításkor elérheti az 50 cm-t is, és ilyen gyökér kezdeményről általában három spárga terebélyesedik ki.
Egy idei ültetésű fehér spárgaföldnek 2 év szükséges a megerősödéséhez, és a harmadik évben kerül rá a homokos bucka, azaz a bakhát, illetve a fólia, ami lassítja a spárgák kifejlődését, segítve, hogy megfelelő ütemben tudják szedni a zöldséget. Egy szép egészséges fehér spárgának a kellemes 18-20 fok szükséges, és ha annál magasabb a hőmérséklet, akkor a homokbuckákat takaró fóliát átfordítják a fekete feléről a fehér felére, (ezt teszik már a melegfront érkezése előtt is), és így lassítják spárgák gyors fejlődését.
Spárga piac
A magyar piac évről évre nyit a spárga irányába, de az átlagos magyar embereknek még mindig nem alakult ki spárgaevő-kultúrája: hogyan kell elkészíteni, kell-e pucolni, mi mellé jó fogyasztani, és míg számukra a spárga igazi kuriózumnak, ínyencségnek számít, addig az öttömösi gyerekeknek és lakosságnak természetes és mindennapos étel a zöldségek királya.
Míg a csengelei első osztályú fehér spárga túlnyomó része külföldre kerül értékesítésre, addig az öttömösi őstermelők portékái hazánkban maradnak: sok magánszemély keresi fel a spárgatermelőket, illetve éttermekbe és nagyáruházakba is visznek az árujukból. Külföldre csak nagykereskedő útján kerülnek ki az öttömösi spárgák. Öttömös azért is érdekes Csengeléhez képest, mert míg Csengelén van egy nagy termelő, a Vetter, aki többnyire külföldre értékesít, addig Öttömös kis lakosságához képest igen nagy földterületen gazdálkodnak a családok spárgával, amit önállóan értékesítenek.
Kicsi és zárt kört alkotnak a spárgatermesztők, Csengelén és Öttömösön túl Rúzsán, Jakabszálláson, és talán még Baján van egy-egy jelentős terület. Korábban Tolna megyében, Tengelicén volt nagy spárgaföld, de azt is felszámolták. Míg Németországban 30 ezer hektáron termesztenek spárgát, addig Magyarországon ez a szám mindössze kétezer hektár.
Öttömösi Spárgafesztivál
Az öttömösi szezon végét az Öttömösi Spárgafesztivállal ünnepli a lakosság, ahova sok vidéki enniszerető ember is szívesen ellátogat. A fesztivál fő attrakciója a háziasszonyok kreativitása: a Művelődési Házban a lakosok által készített spárgás ételeket lehet egy kóstoló bűn vásárlásával végigkóstolni. Egy kóstoló bón 1.500,-Ft-ba került idén (2024), és 25-féle spárgás ételt lehetett kóstolni: a rakott spárgán át, a spárgás rántott palacsintán túl egészen a spárgát tartalmazó tiramusuig vagy sportszeletig. Helyi zsűri díjazza a háziasszonyok munkáját, és több szempont alapján az idei évben a spárgapuffancs nyert.
Spárga jótékony hatásai
A spárgát érdemes szezonjában rendszeresen fogyasztani, és nem csak pici sós vízben megfőzve, de rakott zöldségként, vagy salátákban eper mellé, és baconba betekerve is igazi tavasz finomság. És a spárga nagyon egészséges, jótékony hatásai közismertek.
Szabó Adrienn a Magyar Superfood c. könyvében (Boook Könyvkiadó, 2021.) is megemlíti a spárgát, mint magyar, szuperegészséges terméket: “Szupererő: A vérképzés miatt fontos vas, az immunrendszer működése miatt elengedhetetlenül szükséges cink, valamint a csontok egészségét és az agy működését támogató K-vitamin forrása.”
Szöveg: Kovács Annabella
Fotók: Kovács Annabella. free photo
Még több vidéki kertes témával várunk Kertészkedés rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes, hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Progamok vidéken
Receptek Neked
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...