Aurora karácsonya

Életünk , Hagyományok

Németh Hajnal Aurora iparművész nem csak külső megjelenésében, de belső értékeiben is összetéveszthetetlenül színes jelenség. Újraértelmezett népviselet-öltözékeivel, lázsiás nyakékeivel és rózsakoszorúival egy önként vállalt komoly küldetést teljesít, mellyel számos elismerést, köztük a FolkTrend és a Hungarikum díjakat is elnyerte, emellett a Népviselet Napja Nagykövete és a Népviseletért Díj tulajdonosa.

Aurora Folk Glamour iparművész műterme

Alkotásaival izgalmas módon megőrzi a múlt értékes darabjait, – régi technikákat és motívumkincseket – miközben szépségük és értékük megóvásával átlényegíti azokat a fiatal generációk számára is befogadható, sőt hordható formában.

Németh Hajnal Aurora iparművéesz műterme

Diplomás üvegművészként az ipar-, és képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemeit ötvözi alkotásaiban, hozzátéve sajátos „Aurorás” védjegyét. Ékszer-, és ruhakollekciói mellett színházi jelmezeket, díszleteket, fesztivál installációkat tervez és kivitelez, divat-performanszokat rendez, üvegablakokat fest. Riportunkban személyes karácsonyi készülődéséről és saját brandjének egyedi adventi ajándékairól is mesél a sokoldalú designer.

Aurora népi iparművész műterme

-Mint magánember mikor teszed le a munkát, hogy ráhangolódhass az adventre, majd hol és kikkel ünnepled a karácsonyt?

„-Én már november elején elkezdem díszbe öltöztetni az Aurora FolkGlamour műtermet és az alkotásaimat, hiszen sokan keresnek meg, hogy mivel ékesíthetik a saját belső tereiket, amiben mégis ott van a hagyomány. Ezzel példát is mutatok, illetve én is már ráhangolódok a karácsonyra. Az ünnepeket mindig a családommal töltöm, akikkel ilyenkor játszunk, sütünk-főzünk, zenélünk, énekelünk, táncolunk. És mindig felvágjuk az almát annyi részre, ahányan vagyunk, miközben azt kívánjuk, legközelebbi találkozáskor is mindenki itt legyen. Ezt még a nagymamámnál láttam, és Anyukám folytatja, nagyon szeretem a jelentését!

Népi iparművész - Aurora karácsonya
Népviseletben - Aurora karácsonya

Ilyenkor sokat szoktam olvasni, most is megvettem Arany János, József Attila és Madách Imre életrajzi regényeit, na meg persze a rengeteg néprajzi könyv is várat magára. Ezekből nyerek ihletet, sokszor egy-egy könyv egy-egy újabb Aurora FolkGlamour kollekciót ihlet. És Győrben, a szüleimnél egy nagyon jó kis baráti társaság alakult ki, akiket a néptánc köt össze. Minden évben együtt ünnepelünk a néptánccal és sokszor még műsorral is készülünk, amivel átlépünk az új évbe. Legjobb feltöltődés a nevetés, ének, tánc, ami átsegít a nehezebb időszakokon is.”

Népi motívumos csizma - Aurora Folk Glamour

-Milyen karácsonyi meglepetésekkel, ajándékokkal készül idén az Aurora FolkGlamour márka a követőinek? Hol-meddig lehet beszerezni ezeket?

„- A színező és naptár minden évben elmaradhatatlan, a rajzolása jócskán hetekkel karácsony előtt elkezdődik,  hiszen nagyon nagy munka 12 mintát megrajzolni még, ha van is segítségem hozzá, olyan tekintetben, hogy autentikus hímzés mintákat rajzolok meg „Aurorásan”. Ez eltartott idén is jó pár hétig, s ezután jött a grafikai szerkesztés, a régi magyar hónap nevek kalligrafikus megírása, és természetesen a nyomda. A kész fekete-fehér rajzokat aztán mindenki kedve szerint kiszínezheti! Ezzel a kézi rajzolásra és a minták, a régi magyar hónap nevek megismerésére is szeretném felhívni a figyelmet, miközben relaxálunk és színeket hozunk a szürke mindennapokba.

Népi motívumos karácsonyfadíszek - Aurora Folk Glamour

Ezeken felül kézzel rajzoltam fa karácsonyfadíszeket, melyekre szintén magyar hímzés mintákat választottam, és a hátuljukra ráírtam, hogy milyen tájegység mintái. Ezt valaki meg is jegyezte, hogy memória játékot fognak játszani velük, nemcsak díszként fogják használni őket. Mert a célom az esztétikán túl, hogy egyfajta tudásátadás is legyen minden Aurora FolkGlamour alkotás.

Népi motívumos karácsonyfadíszek - Aurora Folk Glamour

Folytattam a sok évi hagyományomat is: szintén hímzés mintákat festettem kézzel üveg- gömbökre, klasszikus Schwarzlot-üvegfestéssel, ez a technológia ugyanaz, mint a templomi üvegablakok kontúr festése. Mint egy alkimista keverem ki a festéket különböző oxidokból, majd olaj-víz-ecet kerül hozzá, hogy folyós legyen és tripla nullás ecsettel megfestem az életfákat. Száradás után tűvel retusálom a vonalakat, hogy még csipkeszerűbb legyen a végeredmény. Hihetetlen sok munka, de nagy öröm, hogy a kedvenc technológiáim és a hagyományok így meg tudnak jelenni egy üveggömbben.

Népi karácsonyfadíszek Aurora Folk Glamour műterméből

 Idén rajzoltam adventi kalendáriumot is: papírzacskókra szintén hímzésminták kerültek és minden nap a követőimmel megosztom, milyen ékszer kerül beléjük. Akinek megtetszenek az ékszerek, azonnal meg is veheti. Sokféle ékszer készült most az ünnepekre, mint például festett Mária medálos, zarándok érmes, antik érmes, gobelines, porcelán virágos, gyémánt keresztes. Az idei újítás a férfiak számára készült: antik zsebóra-lánccal és Aurora medállal, ezzel az ünnepi megjelenés még extrább lehet, és ezek az antik órák még 100 év után is működnek. Egész elképesztő! Szerintem ez az igazi fenntarthatóság, és őseink már ezt rég tudták és így éltek. Akinek van valami családi öröksége, én mindenkit arra biztatok, használja fel, tervezze újra, s ha nem boldogul, forduljon hozzám, mert ezért van az Aurora FolkGlamour!”

Riport: Böjtös Kinga, fotók: enteriőrök – Vizitkártya, karácsony és portrék – Aurora FolkGlamour és Szabó Tünde

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!