Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom. Kezdő háziasszonyoknak is jószívvel ajánljuk, mert a karácsony nem telhet el bejgli nélkül, mely az 1300-as évek óta édesíti meg az ünnepet. Ez a német eredetű karácsonyi kalácsféle a német meghajlít (beugen) szóból kapta a nevét, ami az eredeti patkó alakúra hajtott tésztára utal. Az igaz, hogy a bejgli idővel kiegyenesedett, azonban a népszerűsége mit sem változott. A mi receptünk élesztővel készül, de az otthoni kenyérsütés elterjedésének köszönhtően, egyre többen készítik a bejglit is kovásszal. Az ízeket tekintve pedig a hagyományos mákos és diós töltelék mellett végtelen a variációk sora. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szomszédnak nem csak a kertje zöldebb, hanem a bejglije is finomabb, következzen hát az én szomszédasszonyom bejgli receptje.
Hozzávalók a töltelékhez – 2 rúd mákos, 2 rúd diós bejglihez
30-40 dkg darált mák
30-40 dkg darált dió
30 dkg cukor
6 dkg zsemlemorzsa
2 kezeletlen citrom héja és leve
2 kávéskanál rum
1dl tej
Elkészítés
1. lépés: Ha keverőtálas géped van, a tészta összes hozzávalóját tedd be a tálba és a dagasztó karral alaposan dolgozd össze.
Amennyiben kézzel dagasztod (ez a kicsit bonyolultabb verzió): futtasd meg az élesztőt picit tejben pici cukorral. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a nedves hozzávalókat. Ezt követően dagaszd meg a tésztát, addig gyúrd, amíg csomómentes, sima tésztát kapsz.
2. lépés: Fedd le a tálat egy konyharuhával és a tésztát hagyd megkelni. Körülbelül 30-40 perc múlva kezdheted nyújtani.
3. lépés: Amíg kel a tészta, készítsd el a töltelékeket. Tedd a mákot és a diót egy-egy edénybe, majd a többi hozzávalót felezd el és add hozzá a dióhoz és a mákhoz. Alacsony hőfokon addig főzd folyamatosan kevergetve, amíg sűrű masszát kapsz belőle.
4. lépés: A tésztát oszd négy egyenlő részre. Meglisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki őket pár milliméter vékonyra. A tészta szélességét igazítsd a tepsid méretéhez a képen látható módon.
5. lépés: A tésztákon egyenletesen oszlasd el a töltelékeket, majd tekerd fel őket és helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
6. lépés: Sütés előtt pihentesd a bejgliket a tepsiben kb. fél órán át, a tetejüket kend meg tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt süsd meg őket.
TIPP! Ha különlegesebb ízvilágokat is kipróbálnál, olvassz fel egy ízesített gesztenyemasszát, majd keverd el annyi tejszínnel, hogy jól kenhető masszát kapj belőle. Készen is van a gesztenyés töltelék! Ha pedig van olyan igazi, üstben főtt, kemény, nagymama féle szilvalekvárod, keverd el pici vízzel, hogy a gesztenyés bejgli töltelékéhez hasonlóan jól kenhető masszát kapj, adj hozzá egy teáskanál fahéjat és már töltheted is a szilvalekváros-fahéjas bejglit!
Boldog karácsonyt kívánunk!
A karácsonyi bejglihez hasonló, kipróbált desszerteket találsz RECEPT rovatunkban.
Recept: Szelei Diána
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
A karácsonyfa története
Minden évben illatos, frissen vágott fenyő áll a nappaliban csodás...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...