Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje

Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom. Kezdő háziasszonyoknak is jószívvel ajánljuk, mert a karácsony nem telhet el bejgli nélkül, mely az 1300-as évek óta édesíti meg az ünnepet. Ez a német eredetű karácsonyi kalácsféle a német meghajlít (beugen) szóból kapta a nevét, ami az eredeti patkó alakúra hajtott tésztára utal. Az igaz, hogy a bejgli idővel kiegyenesedett, azonban a népszerűsége mit sem változott. A mi receptünk élesztővel készül, de az otthoni kenyérsütés elterjedésének köszönhtően, egyre többen készítik a bejglit is kovásszal. Az ízeket tekintve pedig a hagyományos mákos és diós töltelék mellett végtelen a variációk sora. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szomszédnak nem csak a kertje zöldebb, hanem a bejglije is finomabb, következzen hát az én szomszédasszonyom bejgli receptje.
Karácsonyi bejglink hozzávalói
Hozzávalók a tésztához – 4 rúdhoz
70 dkg liszt
26 dkg vaj
2 dkg élesztő
6 dkg cukor
2 tojássárgája + 1 a végén megkenni a tetejét
2 dl tej
csipet só

Hozzávalók a töltelékhez – 2 rúd mákos, 2 rúd diós bejglihez
30-40 dkg darált mák
30-40 dkg darált dió
30 dkg cukor
6 dkg zsemlemorzsa
2 kezeletlen citrom héja és leve
2 kávéskanál rum
1dl tej

Elkészítés
1. lépés: Ha keverőtálas géped van, a tészta összes hozzávalóját tedd be a tálba és a dagasztó karral alaposan dolgozd össze.
Amennyiben kézzel dagasztod (ez a kicsit bonyolultabb verzió): futtasd meg az élesztőt picit tejben pici cukorral. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a nedves hozzávalókat. Ezt követően dagaszd meg a tésztát, addig gyúrd, amíg csomómentes, sima tésztát kapsz.
2. lépés: Fedd le a tálat egy konyharuhával és a tésztát hagyd megkelni. Körülbelül 30-40 perc múlva kezdheted nyújtani.
3. lépés: Amíg kel a tészta, készítsd el a töltelékeket. Tedd a mákot és a diót egy-egy edénybe, majd a többi hozzávalót felezd el és add hozzá a dióhoz és a mákhoz. Alacsony hőfokon addig főzd folyamatosan kevergetve, amíg sűrű masszát kapsz belőle.
4. lépés: A tésztát oszd négy egyenlő részre. Meglisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki őket pár milliméter vékonyra. A tészta szélességét igazítsd a tepsid méretéhez a képen látható módon.
5. lépés: A tésztákon egyenletesen oszlasd el a töltelékeket, majd tekerd fel őket és helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
6. lépés: Sütés előtt pihentesd a bejgliket a tepsiben kb. fél órán át, a tetejüket kend meg tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt süsd meg őket.
TIPP! Ha különlegesebb ízvilágokat is kipróbálnál, olvassz fel egy ízesített gesztenyemasszát, majd keverd el annyi tejszínnel, hogy jól kenhető masszát kapj belőle. Készen is van a gesztenyés töltelék! Ha pedig van olyan igazi, üstben főtt, kemény, nagymama féle szilvalekvárod, keverd el pici vízzel, hogy a gesztenyés bejgli töltelékéhez hasonlóan jól kenhető masszát kapj, adj hozzá egy teáskanál fahéjat és már töltheted is a szilvalekváros-fahéjas bejglit!
Boldog karácsonyt kívánunk!
A karácsonyi bejglihez hasonló, kipróbált desszerteket találsz RECEPT rovatunkban.
Recept: Szelei Diána
Neked ajánljuk

Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában
„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”- tartja a mondás, mely különösen...

Vidéki báj a fővárosban – Bemutatjuk az Év Háza 2025 közönségdíjas otthonát
A Mérmű Építész Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási...

Pinceszer
Régi nagy kedvenc filmem a Makk Károly rendezésében készült...

ORMÁNSÁGI BŐKÖZ FESZTIVÁL 2025 – JUBILÁLÓ ESEMÉNY
2025-ben, már tizedszerre rendezik meg a Bőköz Fesztivált...

Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...