Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom. Kezdő háziasszonyoknak is jószívvel ajánljuk, mert a karácsony nem telhet el bejgli nélkül, mely az 1300-as évek óta édesíti meg az ünnepet. Ez a német eredetű karácsonyi kalácsféle a német meghajlít (beugen) szóból kapta a nevét, ami az eredeti patkó alakúra hajtott tésztára utal. Az igaz, hogy a bejgli idővel kiegyenesedett, azonban a népszerűsége mit sem változott. A mi receptünk élesztővel készül, de az otthoni kenyérsütés elterjedésének köszönhtően, egyre többen készítik a bejglit is kovásszal. Az ízeket tekintve pedig a hagyományos mákos és diós töltelék mellett végtelen a variációk sora. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szomszédnak nem csak a kertje zöldebb, hanem a bejglije is finomabb, következzen hát az én szomszédasszonyom bejgli receptje.
Hozzávalók a töltelékhez – 2 rúd mákos, 2 rúd diós bejglihez
30-40 dkg darált mák
30-40 dkg darált dió
30 dkg cukor
6 dkg zsemlemorzsa
2 kezeletlen citrom héja és leve
2 kávéskanál rum
1dl tej
Elkészítés
1. lépés: Ha keverőtálas géped van, a tészta összes hozzávalóját tedd be a tálba és a dagasztó karral alaposan dolgozd össze.
Amennyiben kézzel dagasztod (ez a kicsit bonyolultabb verzió): futtasd meg az élesztőt picit tejben pici cukorral. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a nedves hozzávalókat. Ezt követően dagaszd meg a tésztát, addig gyúrd, amíg csomómentes, sima tésztát kapsz.
2. lépés: Fedd le a tálat egy konyharuhával és a tésztát hagyd megkelni. Körülbelül 30-40 perc múlva kezdheted nyújtani.
3. lépés: Amíg kel a tészta, készítsd el a töltelékeket. Tedd a mákot és a diót egy-egy edénybe, majd a többi hozzávalót felezd el és add hozzá a dióhoz és a mákhoz. Alacsony hőfokon addig főzd folyamatosan kevergetve, amíg sűrű masszát kapsz belőle.
4. lépés: A tésztát oszd négy egyenlő részre. Meglisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki őket pár milliméter vékonyra. A tészta szélességét igazítsd a tepsid méretéhez a képen látható módon.
5. lépés: A tésztákon egyenletesen oszlasd el a töltelékeket, majd tekerd fel őket és helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
6. lépés: Sütés előtt pihentesd a bejgliket a tepsiben kb. fél órán át, a tetejüket kend meg tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt süsd meg őket.
TIPP! Ha különlegesebb ízvilágokat is kipróbálnál, olvassz fel egy ízesített gesztenyemasszát, majd keverd el annyi tejszínnel, hogy jól kenhető masszát kapj belőle. Készen is van a gesztenyés töltelék! Ha pedig van olyan igazi, üstben főtt, kemény, nagymama féle szilvalekvárod, keverd el pici vízzel, hogy a gesztenyés bejgli töltelékéhez hasonlóan jól kenhető masszát kapj, adj hozzá egy teáskanál fahéjat és már töltheted is a szilvalekváros-fahéjas bejglit!
Boldog karácsonyt kívánunk!
A karácsonyi bejglihez hasonló, kipróbált desszerteket találsz RECEPT rovatunkban.
Recept: Szelei Diána
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...