Az igazi fűszeres almáspite receptje
Egy jó almáspite minden alkalomra tökéletes választás. A mai fűszeres almáspite receptünk az évszakhoz illő díszítéssel a tetején biztos siker. Mutatjuk a hozzávalókat és az elkészítését is:
Hozzávalók a töltelékhez:
Az almáspite töltelékéhez mindig igyekszem annyi almát használni, amennyi csak a tepsimben elfér. A kenyérmorzsa fontos összetevő, mert ez szívja fel az alma levét és tartja egyben a tésztát. Nem érdemes kihagyni belőle.
– 8-10 alma
– 10-20 dkg cukor, attól függően, mennyire édesek az almák
– 1 teáskanál szegfűszeg
– 1 teáskanál gyömbér
– 2 teáskanál fahéj
– Frissen őrölt vanília vagy 1 zacskó vaníliás cukor
– 1 csipet só
– 3-4 evőkanál kenyérmorzsa
Elkészítés:
A tészta összeállításához használjunk álló konyhai robotgépet. Ha nincsen, háztartási robotgéppel vagy kézimixerrel is elkészíthető a tészta. Lehetőség szerint tegyük a tálat és a keverőkarokat a fagyasztóba, függetlenül attól, milyen masinát használunk.
A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük össze majd lassan adagoljuk hozzá a vajat. Ha az összes vajat hozzáadtuk növelhetjük a robotgépünk sebességét. Addig dolgozzuk el a vajat ameddig diónyi darabokra esik szét. Ekkor hozzáadhatjuk a tejszínt. Néha már ettől is összeáll a tészta, ha még mindig száraznak érezzük akkor adjunk hozzá pár evőkanál vizet. Ez a mennyiségű tészta elegendő egy 24 cm-es pite elkészítéséhez és a tetejének dekorálásához.
Ez az almáspite mindenmentesen is működik: a liszt helyett Szafi free expressz lisztkeveréket, cukor helyett eritritet, vaj helyett kókuszolajat és növényi tejszínt (rizstejszínt) javaslok.
A töltelékhez az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és a kenyérmorzsát. Annyi kenyérmorzsát adjunk hozzá, hogy a töltelékből akár kis gombócokat is tudjunk formázni. Nem kell teljesen száraznak lennie, de legyen tartása.
Ha minden összállt, a tésztát a tortaformánál kicsit nagyobb méretűre nyújtom, hogy legyen „fala” a pitének. Elegyengetem a tepsiben, beletöltöm a tölteléket és a tetejét díszítem az alkalomhoz, ünnephez illő mintákkal, tojássárgájával megkenem. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm nagyjából 35-40 percig.
Almarajongó vagy? Próbáld ki az almás clafoutis-t vagy a francia almatorta receptünket is!
A fűszeres almáspitéhez hasonló, kipróbált desszerteket találsz RECEPT rovatunkban. Jó étvágyat kívánunk!
Recept: Kállay Anna Virág, TheForestcottage
Neked ajánljuk
A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában
Bali Enikő Instagram posztjai lenyűgöző és varázslatos otthonáról...
Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak?...
“Megélni a legteljesebb szabadságot” – interjú Németh Ida festőművésszel, a FlowBalaton alkotójával
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Németh Idával...
DESSZEReTlek: tortaműhely tele szeretettel.
Balatonalmádi egy kicsiny szegletében édesebb a levegő, mint bárhol...
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...
Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...