Borbárnak indult, az egyik legjobb balatonfüredi étterem lett belőle, amit a Michelin is ajánl
Pincétől a sétányig: egy modern és fiatalos balatonfüredi étterem és borászat
2014-et írtunk, amikor Lilla és Barna a Zelna Borászat alapköveit letették. Már házaspárként költöztek a városba, ahol letelepedtek és családi támogatással megvásárolták indulásukhoz az első néhány hektár szőlőt a borvidéken. Mára 17 hektáron organikus műveléssel gazdálkodnak, a termést pedig teljes egészében a saját üzemükben dolgozzák fel, ahonnan kikerülő boraik komoly sikereket érnek el országos és világhírű szakmai borversenyeken. Hamar rájöttek, hogy a borokat érdemes levinni a pincétől Balatonfüred sétányára, ahol ők az egyetlen melegkonyhával is rendelkező borászat. A sikerre ítélt vállalkozást a Covid sem tudta elfújni, bisztrójuk népszerűsége töretlen, ahol a finom falatok mellett természetesen a boroké a főszerep.
„Rövid idő alatt kinőttük a családi borászatunkat, ezért is döntöttünk úgy, hogy a birtok borait a pince falai közül kivisszük és a megújult Zákonyi Ferenc utcában egy borbisztrót nyitunk.”- meséli Barna. „Abban hiszünk, hogy a hely, ahol kóstoljuk a borokat legalább annyira fontos, mint a palackok, amiket kóstolunk.”- teszi hozzá Lilla. A letisztult étlapról, ahol minden fogáshoz borajánlatot is találunk, könnyű választani és még könnyebb ott ragadni az árnyékos teraszon, estébe, sőt éjszakába nyúlóan borozni, melyhez a nyitva tartás kifejezetten kedvez. Délután négytől egészen éjfélig élvezhetjük a hangulatot.
A konyhában csak prémium alapanyagokkal és a legjobb helyi, balatoni termelőkkel dolgoznak, akiket a bisztró séfje, a belga-magyar származású Jean Paul Reuland személyesen választ ki. A szezonok utáni csendesebb időszakban bakancsot húz, veszi a hátizsákját és szó szerint végigkóstolja az északi és a déli partot. Így kerülnek a tányérokra többek között a Tekeresvölgyi vagy a Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtjai is. Jean Paul, vagy ahogy a csapattagok becézik J.P. szerint: „a szezonalitás , a jó alapanyagok a kiindulópontok a menü megtervezésekor és minden más csak ezek után jön.”
Fine – bisztró fogások és Zelnacoustic
Az előételek az évszakhoz illenek: friss, nyári csemegék mind. Sárgadinnye füstölt tarjával és bazsalikommal, rántott pacal és kovászos uborka. Hogy pontosítsunk, utóbbi nem a rántott pacalhoz jár, hanem önmagában egy fogás: rántott kovászos uborka fűszeres – most épp kapros – majonézzel egy nyáresti borozás szuper kísérője. Lilla egyértelműen nyilatkozik: „Imádják a vendégek.” Annyira meglepő, ötletes, és persze nagyon finom, hogy nekünk személyes kedvencünk lett. Amint beköszönt a nyár, a teraszon a vacsora mellett élőzenét, főleg jazz koncerteket is hallgathatunk.
A főételek közül egy visszatérő, évek óta nagy nyári kedvencet, a Zelna salátát kóstoljuk. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, azt mondanám: édenkert a tányéron. Hogy miért is vannak odáig a vendégek? Íme: Prémium salátákon roskadozik a sok színes feltét: mézédes, roppanós áfonyák, rubinvörös málnák, vajon karamellizált, cukrozott pirított dió, marinált sárgarépa, hagyma és cékla. Az édes pirított diónak a salátában ott van a sós, fűszeres párja is, ami egy zseniális mixben – só, római kömény, édes paprika, füstölt paprika és cayenne bors- hempergett. Díjnyertes krétai olívaolajjal és cékla vinegrettel tálalják. A főételek között mindenki talál kedvére valót, harcsa, szűzérme, tejszínes gombás papardelle és kacsa is helyet kapott a nyári menüben.
Aranygaluska, ami a Michelin inspektoroknak is kedvence lett
Meglepően jó ízek egymásutánját kapjuk a Zelnában, amiket ha akarnánk, se tudnánk elfelejteni. Ugyanígy gondolták ezt a Michelin inspektorai is, ugyanis 2022-ben a Zelna Borbisztró és Vinotéka a Michelin Guide ajánlott vidéki étterme lett.
Desszertnek azt az aranygaluskát kóstoljuk, amit a Michelin Guide a fenti ajánlójában kiemelt. A tányéron kelt, házias, vajas tésztából készült aranygaluska, amit megforgatnak vajban, hogy ráragadjon a cukorszirupban átforralt dió. A selymes sodóba a cukron és vanílián kívül csak 35%-os házi tejszín és tojássárgája kerül. A sodót lehűtve tálalják, ami egyfelől izgalmas, másfelől a kánikulában kifejezetten jól esik.
Az olaszrizlingek vidékén mi mást is kóstolhatnánk?
A fogások között két olaszrizlinget is kóstoltunk; Marcit, a bisztró legrégebbi csapattagját kértük meg, hogy válasszon nekünk. Elsőnek kedvenc tételét, egy 2020-as évjáratú, közepes testű, zöldalmára emlékeztető, a fajta neutrális jellegéből adódóan ásványos, dűlős olaszrizlinget a Berekszél olaszrizlinget kortyolgattuk. Utána pedig szintén egy karakteres, a 2023-ban Decanter Wine World Award bronzéremmel jutalmazott olaszrizlinget kóstoltunk. Nem feledkeztünk el a kávéról sem, ami magyar pörkölőtől érkezik a bisztróba; a specialty kávé szerelmeseinek kihagyhatatlan.
Fiatalos, lendületes, színes sokoldalúsága teszi szerethetővé a Zelna Borbisztrót, ahová szívesen térünk majd vissza egy laza családi, baráti vacsorára, vagy egy testesebb borkóstolóra. Ahogy a borok, úgy a kávé és az ételek tekintetében is elég magasan van a mérce. Egyetértünk a séffel és a bisztró csapatával: a Zelna recept, vagyis „jó alapanyagból jól elkészíteni” nagyon is működik.
Cím: Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.
Asztalfoglalás: +36 30 424 0313
Weboldal: www.zelnaborbisztro.hu
Szerző: Elekes-Vécsei Nóra
A LEGJOBB VIDÉKI PROGRAMOKAT MEGTALÁLOD FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...