Borbárnak indult, az egyik legjobb balatonfüredi étterem lett belőle, amit a Michelin is ajánl
Pincétől a sétányig: egy modern és fiatalos balatonfüredi étterem és borászat
2014-et írtunk, amikor Lilla és Barna a Zelna Borászat alapköveit letették. Már házaspárként költöztek a városba, ahol letelepedtek és családi támogatással megvásárolták indulásukhoz az első néhány hektár szőlőt a borvidéken. Mára 17 hektáron organikus műveléssel gazdálkodnak, a termést pedig teljes egészében a saját üzemükben dolgozzák fel, ahonnan kikerülő boraik komoly sikereket érnek el országos és világhírű szakmai borversenyeken. Hamar rájöttek, hogy a borokat érdemes levinni a pincétől Balatonfüred sétányára, ahol ők az egyetlen melegkonyhával is rendelkező borászat. A sikerre ítélt vállalkozást a Covid sem tudta elfújni, bisztrójuk népszerűsége töretlen, ahol a finom falatok mellett természetesen a boroké a főszerep.
„Rövid idő alatt kinőttük a családi borászatunkat, ezért is döntöttünk úgy, hogy a birtok borait a pince falai közül kivisszük és a megújult Zákonyi Ferenc utcában egy borbisztrót nyitunk.”- meséli Barna. „Abban hiszünk, hogy a hely, ahol kóstoljuk a borokat legalább annyira fontos, mint a palackok, amiket kóstolunk.”- teszi hozzá Lilla. A letisztult étlapról, ahol minden fogáshoz borajánlatot is találunk, könnyű választani és még könnyebb ott ragadni az árnyékos teraszon, estébe, sőt éjszakába nyúlóan borozni, melyhez a nyitva tartás kifejezetten kedvez. Délután négytől egészen éjfélig élvezhetjük a hangulatot.
A konyhában csak prémium alapanyagokkal és a legjobb helyi, balatoni termelőkkel dolgoznak, akiket a bisztró séfje, a belga-magyar származású Jean Paul Reuland személyesen választ ki. A szezonok utáni csendesebb időszakban bakancsot húz, veszi a hátizsákját és szó szerint végigkóstolja az északi és a déli partot. Így kerülnek a tányérokra többek között a Tekeresvölgyi vagy a Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtjai is. Jean Paul, vagy ahogy a csapattagok becézik J.P. szerint: „a szezonalitás , a jó alapanyagok a kiindulópontok a menü megtervezésekor és minden más csak ezek után jön.”
Fine – bisztró fogások és Zelnacoustic
Az előételek az évszakhoz illenek: friss, nyári csemegék mind. Sárgadinnye füstölt tarjával és bazsalikommal, rántott pacal és kovászos uborka. Hogy pontosítsunk, utóbbi nem a rántott pacalhoz jár, hanem önmagában egy fogás: rántott kovászos uborka fűszeres – most épp kapros – majonézzel egy nyáresti borozás szuper kísérője. Lilla egyértelműen nyilatkozik: „Imádják a vendégek.” Annyira meglepő, ötletes, és persze nagyon finom, hogy nekünk személyes kedvencünk lett. Amint beköszönt a nyár, a teraszon a vacsora mellett élőzenét, főleg jazz koncerteket is hallgathatunk.
Nyár gyümölcsleves nélkül? Ezt a Zelna konyhájában sem tudják elképzelni, ezért alkotott J.P., a séf egy újragondolt verziót, ami most bogyós gyümölcsökből készül. Édes morzsát és thai bazsalikomot kapunk hozzá, amihez utóbbit saját fűszerkertjükből szüretelik.
A főételek közül egy visszatérő, évek óta nagy nyári kedvencet, a Zelna salátát kóstoljuk. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, azt mondanám: édenkert a tányéron. Hogy miért is vannak odáig a vendégek? Íme: Prémium salátákon roskadozik a sok színes feltét: mézédes, roppanós áfonyák, rubinvörös málnák, vajon karamellizált, cukrozott pirított dió, marinált sárgarépa, hagyma és cékla. Az édes pirított diónak a salátában ott van a sós, fűszeres párja is, ami egy zseniális mixben – só, római kömény, édes paprika, füstölt paprika és cayenne bors- hempergett. Díjnyertes krétai olívaolajjal és cékla vinegrettel tálalják. A főételek között mindenki talál kedvére valót, harcsa, szűzérme, tejszínes gombás papardelle és kacsa is helyet kapott a nyári menüben.
Aranygaluska, ami a Michelin inspektoroknak is kedvence lett
Meglepően jó ízek egymásutánját kapjuk a Zelnában, amiket ha akarnánk, se tudnánk elfelejteni. Ugyanígy gondolták ezt a Michelin inspektorai is, ugyanis 2022-ben a Zelna Borbisztró és Vinotéka a Michelin Guide ajánlott vidéki étterme lett.
Desszertnek azt az aranygaluskát kóstoljuk, amit a Michelin Guide a fenti ajánlójában kiemelt. A tányéron kelt, házias, vajas tésztából készült aranygaluska, amit megforgatnak vajban, hogy ráragadjon a cukorszirupban átforralt dió. A selymes sodóba a cukron és vanílián kívül csak 35%-os házi tejszín és tojássárgája kerül. A sodót lehűtve tálalják, ami egyfelől izgalmas, másfelől a kánikulában kifejezetten jól esik.
Az olaszrizlingek vidékén mi mást is kóstolhatnánk?
A fogások között két olaszrizlinget is kóstoltunk; Marcit, a bisztró legrégebbi csapattagját kértük meg, hogy válasszon nekünk. Elsőnek kedvenc tételét, egy 2020-as évjáratú, közepes testű, zöldalmára emlékeztető, a fajta neutrális jellegéből adódóan ásványos, dűlős olaszrizlinget a Berekszél olaszrizlinget kortyolgattuk. Utána pedig szintén egy karakteres, a 2023-ban Decanter Wine World Award bronzéremmel jutalmazott olaszrizlinget kóstoltunk. Nem feledkeztünk el a kávéról sem, ami magyar pörkölőtől érkezik a bisztróba; a specialty kávé szerelmeseinek kihagyhatatlan.
Fiatalos, lendületes, színes sokoldalúsága teszi szerethetővé a Zelna Borbisztrót, ahová szívesen térünk majd vissza egy laza családi, baráti vacsorára, vagy egy testesebb borkóstolóra. Ahogy a borok, úgy a kávé és az ételek tekintetében is elég magasan van a mérce. Egyetértünk a séffel és a bisztró csapatával: a Zelna recept, vagyis „jó alapanyagból jól elkészíteni” nagyon is működik.
Cím: Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.
Asztalfoglalás: +36 30 424 0313
Weboldal: www.zelnaborbisztro.hu
Szerző: Elekes-Vécsei Nóra
A LEGJOBB VIDÉKI PROGRAMOKAT MEGTALÁLOD FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
A karácsonyfa története
Minden évben illatos, frissen vágott fenyő áll a nappaliban csodás...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...