Bontásból építés – a bontott téglák dicsérete

Házunk és kertünk , Lakberendezés

Állandósulni látszik az a lakberendezési irányzat, mely természetes burkolatokat alkalmaz a lakás legkülönbözőbb helyiségeiben és közülük is reneszánszát éli a bontott tégla. Nyers mészkövekből épült, palakőből rakott sziklahatású felületek, szépen csiszolt különleges erezetű márványlapok, többféle színezetű és textúrájú terméskőből tervezett rusztikus vagy egzotikus hatású falak –  különleges hangulatot visznek otthonunk enteriőrjeibe, legyen az a nappali, a konyha, vagy a fürdő. Köztük talán a legszebb a megannyi divathullámot átvészelt bontott tégla felület, mely egyszerre dekoratív, időtlen és relatíve könnyen kivitelezhető.

Bontott tégla tisztítása, felhasználása

Időtálló, szépséges felületek bontott téglából

Hogy mitől ennyire népszerű a bontott tégla építő- és díszítőelemként, több ismérvvel is magyarázható. Egyrészt óriási kultúrtörténeti hagyománya van az égetett agyagtömböknek, e kilencezer éve használatos építőanyagnak. A hagyományos tégla szilárd, mégis lélegző, tökéletesen természetes matéria, hisz a földből nyert agyagból született, vízzel összegyúrt, kezdetekben napon szárított, majd tűzben kiégetett anyag. Magában hordozza a történetiség és a kézművesség emlékét, megnyugtató időtállóságot sugall. Van abban valami izgalmas és rejtélyes, hogy a bontott anyagnak lelke van, hisz egyszer már egy ház része volt, építőanyagként funkcionált valahol…

Bontott tégla tisztítása, felhasználása

Sajátos atmoszférával bír a vakolatlan téglafal puszta látványa is, ilyenkor az igazi ínyencek a vakolat leverésével kezdik a lakásfelújítást és láttatni engedik a mészréteg alatt megbújó izgalmas felületet. Szép látvány a kibontott bolthajtásos mennyezet, vagy az ajtók fölött húzódó íves téglasor. Új épületek esetén a különleges, rusztikus hatást a bontott téglából utólag megépített falsíkokkal, beépített polcokkal is biztosíthatjuk.

Bontott tégla tisztítása, pecsétes tégla felhasználása, homokfúvás

Aki keres, az talál – avagy honnan szerezzünk bontott téglákat?

Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen használt termékről van szó, a jó minőségű bontott tégla nem tömegáru. Ha nem örököltél a nagyszülők házával néhány szép darabot, akkor az a jó hírünk, hogy olyan helyről is beszerezheted, ahol már válogatott, tisztított darabokat vásárolhatsz. A Téglárium családi vállalkozás több mint tíz éve foglalkozik bontott tégla tisztítással, szeleteléssel és értékesítéssel. Akkor is bátran keresd fel őket, ha pecsétes téglákkal dobnád fel a teret, melyekből több ezer darabos gyűjteményük van és ha szerencsés vagy, vásárlás közben még az egyes téglákon szereplő monogramok mögött rejtőző téglagyáros vagy címer történetét is meg tudják osztani veled.

Bontott tégla tisztítása, pecsétes tégla felhasználása, homokfúvás

A bontott tégla tisztítása, előkészületek

Ideális esetben téglánk már tisztított állapotban kerül hozzánk, ám ha mégsem, úgy kalapáccsal egyenként kell letisztítani őket, hogy ne maradjon rajtuk felesleges habarcsréteg, ami meglassítja a további műveleteket. Attól függően, hogy mi a célunk a bontott téglával, falazunk vele vagy látszó felületet építünk, vagy csak egy-egy darabot szeretnénk mutatni a maga eredetiségében s azt szeretnénk, hogy látszódjon rajta a jelzés is, más módon kell a tisztítását befejezni. Utóbbi esetben drótkefével és sósavval tudjuk a jelzést kiszabadítani a malterrétegek alól. Drótkefézés után ecsettel vidd fel a sósavat, majd ismét a drótkefe segítségével fejezd be a tisztítást. A sósav használatánál ne feledkezz meg a flakonon feltüntetett szabályok betartásáról! Kevésbé szennyezett vagy kisebb felületek esetén jó megoldás lehet a flexszel történő drótkorongos tisztítás.

Bontott tégla tisztítása

Ne ijedjünk meg a munkától: olyan ez, mint egy régészeti ásatás vagy évszázados tárgy óvatos restaurálása: külön élményt jelent a malterréteg alól elővarázsolt címerek, nyomatok látványa! A korabeli téglakészítők úgynevezett téglabélyeget használtak, vagyis díszítették, megjelölték, „aláírták” az anyagot, vagy épp uralkodóik pecsétjével látták el azt.

Bontott tégla tisztítása, pecsétes tégla felhasználása

Tisztítási módszerként ismeretes még a homokfúvás, melyet elsősorban meglévő téglafalak tisztításánál alkalmaznak, melyhez mobil homokfúvó készüléket tudsz bérelni. Például borospincék, régi épületek boltozatainak kibontásánál célszerű ezt a módszert használni. A homokfúvás után a fugákat érdemes újra feltölteni, hogy ismét régi pompájában tündököljön a megtisztított felület.

A színek kiemeléséhez és a felület konzerválásához impregnálókat célszerű használni, melyek a felület igénybevétele alapján több változatban elérhetőek.

Még több inspirációért nézd meg ezt az otthont, ahol kívül-belül vannak bontott tégla felületek: A kék ötven árnyalata – egy lakberendező stílusos vidéki otthona 

Szöveg: Böjtös Kinga

Képek: Böjtös Kinga, Téglárium

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!