Nagyszülei nyomdokain, de a saját útját járva: Cornides Ágnes története

Életünk , Portré

Egy bájos, vidéki hangulatú reggelizőben találkozunk Badacsonyban, mert badacsonytomaji házukat éppen felújítják. Az egy órásra tervezett találkozóból lassan három lesz. Velem szemben egy háromgyermekes fiatal nő ül, aki választott új hazájában új életet épített magának és a családjának. Figyelmesen hallgatom, hogyan fonódik össze a nagyszülei, a saját és a vállalkozásának története és megértem, hogy közben miért is felejti néha tekintetét a most épp kékesszürke színű Balatonon. Cornides Ágnes és férje, Simonyi Zsolt kézműves, nyomtatott textiltermékek megálmodói, munkájukhoz a legfőbb ihletet a természetből merítik, ami szerves része az életüknek. Lenből és pamutból készült rusztikus kenyérzsákjaikról ismertek leginkább. De – hogy stílusosan fogalmazzak – ez csak egy szelet a családjuk és a Cornides márka történetéből: abból a munkásságból, amit egyszerre hívott életre hagyaték, művészet és megélhetés.

Cornides Ágnes - bélelt kenyérzsákok - vidéki élet - country life

A kezdetek: Cornides Ágnes és Simonyi Zsolt műhelyfotója

Budapestből Badacsony, festővászonból kenyérzsák

Ági festő-grafikusként, Zsolt fotósként végzett, mindketten a fővárosban nőttek fel, de a családalapításhoz nyugodtabb, emberléptékűbb életet terveztek. Úgy döntöttek vidékre költöznek és hamar otthonra találtak Badacsonytomajban. Néhány év leforgása alatt megszületett három gyönyörű kislányuk, és az édesanya úgy érezte, egyértelműen eljött a váltás ideje a munkájában is. A korábbi reklámügynökségi és nyomdai-grafikai munkáiból Áginak hiányzott a kreativitás, ezért, hogy egyensúlyban maradjon, szabad idejében festett. Viszont – őt idézve- „… egész nap egy műteremben kávé és pirítós mellett alkotni gyerekek mellett nem kivitelezhető… ”. Szabad alkotásra és önálló vállalkozásra vágyott, s ekkortájt született meg a fejében a bélelt kenyérzsákok koncepciója. Férjével az ötlet margójára 2019-ben Badacsonyban megalapították saját vállalkozásukat, a Cornides márkát, a lelkes otthonsütők és a kézműves pékségek legnagyobb örömére.

Cornides Ágnes bélelt kenyérzsákjai - vidéki élet, Balaton, Badacsony

A vidéken otthonra lelt család (a lencse mögött Zsolt fényképez)

A régmúltra támaszkodva a fenntartható jövőért

Egy sokat megélt, közel hetvenéves, fából készült szitanyomó a legkedvesebb munkaeszköze Áginak. Modernebb technikával is dolgozhatna, de ő a nagypapájától örökölt kerethez ragaszkodik, mert egyfelől környezetbarát megoldásnak tartja, másfelől meggyőződése, hogy a múlt képviselete további értéket ad hozzá termékeihez. A jogász végzettségű Cornides nagyszülők a kommunista diktatúrában pályaelhagyásra kényszerültek, de hamar feltalálták magukat. Film- és szitanyomással keresték a kenyerüket, többek között háztartási textilneműkkel foglalkoztak, ahogy manapság – modern, egyedi és értékközvetítő formában – Ági is teszi. Ők maguk nem voltak művészek, de a művészetet lelkesen patronálták, ezért örömüket lelték a mesterségben, amivel évekkel később, – amikor már lehetett volna – a rendszerváltás után sem hagytak fel. Az ő hagyatékuk tehát a fent említett, és a még további több száz nyomókeret, amiknek segítségével most Ági viszi fel saját termékeire a megálmodott mintákat a minőségi magyar pamut és lenvásznakra.

Cornides Ágnes - bélelt kenyérzsákok - vidéki élet - country life

A fenntarthatóság szimbólumai: időtálló, magyar len- és pamutvászon és a több generációs szitanyomó

A természet bölcsessége inspirálta minőség

Ági munkásságát követve a ’slow life’ életérzés világos lesz azoknak is, akik eddig legfeljebb hallomásból ismerik azt. Zsolt csodás fotóin keresztül látszik, hogy a természet a maga sallangmentes tökéletességével a legnagyobb példakép a család számára. Bejegyzéseiben részletesen mesél a vidéki hétköznapjaikról, és a vállalkozás hozta nehézségekről, sikerekről. Hitelessége miatt a kezdetektől sokan követik. Arra bíztat minket is, hogy merjük az évszakok bölcs ritmusához igazítani a sajátunkat.

Cornides Ágnes - bélelt kenyérzsákok - vidéki élet - country life

A bélelt kenyérzsákok, melyekben mintha tényleg megállna az idő

A műhelyben – ami szintén az apró faluban működik – azóta szakképzett varrónőkkel dolgoznak együtt. Ágiék időtálló, praktikus és magas minőségű bélelt zsákjaiban a kenyerek a lehető legtovább frissek maradnak. A kenyérzsákokon kívül asztalneműt, textilzsebkendőt, konyharuhát, női ruhákat, kötényeket, sőt ékszereket is vásárolhatunk tőlük.

A Cornides termékekkel webáruházukban, a káptalantóti és időnként a tihanyi piacon, a budapesti WAMP design vásáron és kézműves pékségekben is találkozhatunk. Ági és Zsolt munkássága bizonyíték arra, hogy magyar alapanyagokra és saját inspirációra támaszkodva, nem nagyipari keretek között, vidéken is lehet értékteremtő vállalkozást működtetni. (X)

Szerző: Elekes-Vécsei Nóra, képek: Simonyi Zsolt 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!