Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével
Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a nagyi sült oldalasára jószívvel? Most egy kicsit újragondolt receptet hoztunk, egészben sült oldalast rozmaringos burgonyapürével. A sertéshús a magyar emberek asztalán hagyományosan régóta jelen van, azzal azonban már kevesen vannak tisztában mennyi húst érdemes fogyasztani a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. Mit is takar egy egység? Például: 10 dkg sovány sertéshúst, baromfit, marhát, borjút (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágottat, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottat.
Egészben sült oldalas recept – hozzávalók:
- 1,5 kg oldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek só
- 4 ek olaj
- 4 gerezd fokhagyma + 1 fej fokhagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 1 ek mustár
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek ketchup
- 2 ek méz
- 1 csipet chili pehely
- 1 kk őrölt kömény
- 2 rozmaring ág
- 2 fej lilahagyma
- 1 db alma
Elkészítés
A húst besózzuk, majd állni hagyjuk, addig elkészítjük a pácot.
Az olajban elkeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a 4 gerezd fokhagymát, a paradicsompürét, a mustárt, a chili pelyhet és az őrölt köményt. Ezzel bekenjük a húst.
A tepsiben elrendezzük a felvágott lilahagymát, a felszeletelt almát, a rozmaringot és a félbevágott egész fokhagymát. Erre ráhelyezzük a húst és 130 fokon 3-4 órán át sütjük.
Összekeverjük a ketchupot, a szójaszószt a mézzel és a sütési idő utolsó fél órájában bekenjük vele a húst.
A rozmaringos burgonyapüré receptje és elkészítése
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 ág rozmaring
- 25 dkg vaj
- 1 dl forró tej
- 1 csipet szerecsendió
- 1 ek só
A krumplit megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben a rozmaring ággal megfőzzük. Ha kész, akkor leszűrjük. A megfőzött krumplit összetörjük, hozzákeverjük a vajat és a tejet, majd utolsó lépésként hozzáadjuk a szerecsendiót reszelve.
Jó étvágyat kívánunk és bősegesen terített ünnepi asztalt! Még több ötletet találsz RECEPTEK rovatunkban.
Tudtad?
A vöröshúsok a bennük lévő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen.
A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.
A sertéshúsban található nátrium és kálium is, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztást népszerűsítő kampánya támogatta.
Fotók és recept: Agrármarketing Centrum
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Tekintetek a nagyvilágból – interjú Kónya Péter fotóssal
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Kónya Péterrel...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...