Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével

Konyhánk és kamránk , Receptek

Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a nagyi sült oldalasára jószívvel? Most egy kicsit újragondolt receptet hoztunk, egészben sült oldalast rozmaringos burgonyapürével.  A sertéshús a magyar emberek asztalán hagyományosan régóta jelen van, azzal azonban már kevesen vannak tisztában mennyi húst érdemes fogyasztani a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. Mit is takar egy egység? Például: 10 dkg sovány sertéshúst, baromfit, marhát, borjút (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágottat, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottat. 

Egészben sült oldalas recept – hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek só
  • 4 ek olaj
  • 4 gerezd fokhagyma + 1 fej fokhagyma
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek mustár
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek méz
  • 1 csipet chili pehely
  • 1 kk őrölt kömény
  • 2 rozmaring ág
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 db alma
egészben sült oldalas rozamringos burgonyapürével

Elkészítés

A húst besózzuk, majd állni hagyjuk, addig elkészítjük a pácot.

Hirdetés

Az olajban elkeverjük az apróra vágott vöröshagymát, a 4 gerezd fokhagymát, a paradicsompürét, a mustárt, a chili pelyhet és az őrölt köményt. Ezzel bekenjük a húst.

A tepsiben elrendezzük a felvágott lilahagymát, a felszeletelt almát, a rozmaringot és a félbevágott egész fokhagymát. Erre ráhelyezzük a húst és 130 fokon 3-4 órán át sütjük.

Összekeverjük a ketchupot, a szójaszószt a mézzel és a sütési idő utolsó fél órájában bekenjük vele a húst.

A rozmaringos burgonyapüré receptje és elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 ág rozmaring
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl forró tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 ek só

A krumplit megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben a rozmaring ággal megfőzzük. Ha kész, akkor leszűrjük. A megfőzött krumplit összetörjük, hozzákeverjük a vajat és a tejet, majd utolsó lépésként hozzáadjuk a szerecsendiót reszelve.

Jó étvágyat kívánunk és bősegesen terített ünnepi asztalt! Még több ötletet találsz RECEPTEK rovatunkban.

Tudtad?

A vöröshúsok a bennük lévő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen.

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében.

A sertéshúsban található nátrium és kálium is, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztást népszerűsítő kampánya támogatta.

Fotók és recept: Agrármarketing Centrum

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!