Göcsej látnivalói egy napban

Életünk , Utazás

Ha össze kéne foglalni, hogy mi az, ami miatt feltétlenül ajánljuk felkeresni ezt a vidéket, akkor az maga a természet és a csöppnyi falvak meghitt világa lenne. Göcsej látnivalói lombos erdők, tarka rétek és mezők által határolt tájban bújnak meg, melyek között eldugott kis tavakat, patakmenti ösvényeket és számtalan kiránduló útvonalat találunk. 

Göcsej a Zalai-dombság legnagyobb földrajzi egysége Zala megyén belül.  A 672 km² területű vidéket a Zala, a Válicka patak, illetve a Kerka menti völgyek fogják közre. Északról a Felső Zala-völgy, keletről és délről az Egerszeg–Letenyei-dombság határolja. Nyugatról a Kerka-vidékén található Zalalövő – Zalabaksa irányban a régi Borostyánkő-út vonala zárja.

Ne tévesszen meg, ha itt-ott azt hallod a helyiektől, hogy felmennek a hegyre, mert bár a Zalai-dombságban nincsenek hegyek – legmagasabb pontja 304 méteren a Kandikó -, de gyakori szójárás, ha valaki felmegy például a szőlőt megmetszeni, az illető egyszerűen a hegyre megy. 

Ezen a békés, csendes vidéken a szegeken elhelyezkedő kisebb falvakban őrzik a hagyományokat, állatokat tartanak, konyhakertet művelnek, gazdálkodnak az emberek. Szinte ezért a nyugalomért és vendégszerető hozzáállásért, a táj varázsáért is érdemes időt szánni és bejárni Göcsejt. De akad látnivaló azoknak is, akik ennek a vidéknek a múltjára kíváncsiak.

Szeretünk Zala_Göcsej látnivalói egy napban_Kávási tájházak

Kávás, ami majdnem olyan, mint Róma

Legalábbis, ami a hét dombos elhelyezkedést illeti. Kávás házai azonban nem a dombokra épültek, hanem egy hét domb által védett völgybe. 

Az 1330-as évek óta lakott, hagyományait féltve őrző település még időben észlelte a valaha fagerendákból, sárral, agyaggal tapasztott lakóházak múlandóságát.  Helyi védelem alá helyezve azokat,  néhányat bemutatóházként megóvtak a jövő nemzedékének. Korhűen rendbe hozták, majd falubeli gyűjtésből be is rendezték oly módon, ahogy abban valaha éltek az emberek. 

Tudtad? Kávást és egyben a Göcseji tájra jellemző dombok és völgyek találkozását hét dombon át vezető, 12 állomásból álló Boronaút mutatja be. A turisztikai céllal megvalósított 5 kilométeres tanösvény földúton vezet, szőlőhegyekre fel, majd völgyekbe le védelem alatt álló boronafalas és többszáz éves présházak mellett elhaladva. 

Szeretünk Zala_Göcsej látnivalói egy napban_Kávási tájházak belülről

A 200 méteres szintkülönbség és a látnivalók sokasága miatt mi legalább egy fél napos programnak ajánljuk, amibe belefér az egyes állomásokon található műemlékek meglátogatása, vagy a 100 éves berkenyefa, esetleg egy 300 éves szelíd gesztenyefa tövében megpihenés is.

Fa haranglábak, bájos kápolnák és öreg borospincék Göcsej-szerte

A napsütötte Zalai-dombság kiváló helyszín a szőlőművelésre, több település is büszkélkedhet saját szőlős hegyével. Szilvágyon a Nagyhegyen több, igen koros, boronafalú présház található, ezek közül egyet sikerült megmenteni. A pincemúzeumnak berendezett épületben borászati kellékek és régi paraszti tárgyak láthatók.

Szilvágy, – a Göcseji dombérozó rendezvény házigazdája – büszkélkedhet egy római katolikus fa haranglábbal is.  A XIX. század első felében épült római-katolikus harangláb országos védettség alatt áll.  Szoknyája és a harangház is eredetileg teljesen nyitott volt. Később alakították csak át házas, ún. zártszoknyás, zárt harangházas építménnyé. 

Zalaegerszeg közelében, a Göcsej szélén, Teskánd és Dobronhegy községek között, a bödei elágazás közelében egy kis domb tetején áll a Szent Ilona kápolna.  Az épület Dobron falu plébánia temploma volt a középkorban, ma Teskánd területéhez tartozik.

Szeretünk Zala_Göcsej látnivalói egy napban_Szilvágy

Kustánszegi-tó

Természetesen, ahol ennyi patak és lápos rész van, ott tó is akad szép számban. Ezek közül most a Kustánszegi-tó szépségeit mutatjuk be. Ezt a meseszép helyen megbúvó tavacskát sikerült körbe sétálni, így örömmel osztjuk meg friss élményeinket.

A tó elsősorban a horgászok körében kedvelt csendes helyszín, de fürdésre alkalmas szabad stranddal is rendelkezik. Szépen kiépített, gondozott park várja a látogatókat pihenő padokkal, kis játszótérrel a gyerekek számára. A tavat bő másfél óra alatt körbe lehet sétálni nem túl sietős tempóban, nézelődve és csodálva a tó körüli élővilágot. A település végétől indulva a gátról szemlélve a szemközti lápos területet nem tűnt úgy, hogy ott bizony tényleg körbe lehet érni. Örömteli, hogy száraz lábbal átkeltünk a tó felé igyekvő kicsiny patak felett, ezt pedig nem másnak köszönhettük, mint egy kis fahídnak. 

Hallottál már arról, hogy Zalában ezeket a kis fagerendás hidakat bürünek hívják? 

Szeretünk Zala_Göcsej látnivalói egy napban_Bürü a Kustánszegi-tavon

Göcseji falumúzeum Zalaegerszegen

Ha időhiány miatt nem tudod bebarangolni a Göcsej gyöngyszemeit, vagy nem jutottál el minden helyszínére, de szeretnél minél többet megtudni erről a vidékről, akkor mindenképpen látogass el a zalaegerszegi Göcseji falumúzeumba vagy járd be a környék legszebb skanzenjeit

Számtalan különleges látnivalóval büszkélkedhet Zala megye, de egy biztos: aki erre jár, annak Göcsejt és főbb nevezetességeit mindenképpen látnia kell. 

Az eredeti cikk a Szeretünk Zala oldalán jelent meg együttműködésünk keretében.

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!