
Gondolj másképp a cseresznyére, pitébe vele!
Sokáig a meggyes pite volt az egyik kedvenc nyári süteményem, el sem tudtam képzelni, hogy a sokkal édesebb cseresznyéből is fenséges pite készülhet. Mióta miénk az óriási cseresznyefa, rendre cseresznyés pitét sütök amíg szezonja van, családom, barátaink és szomszédaink legnagyobb örömére és persze nálam is felkúszott a meggy mellé a cseresznye a ranglétrán.
Cseresznyés pite hozzávalók:
Egy kisebb tepsihez:
– 1 kg cseresznye
– 20 dkg cukor, egy vaníliás cukor
– 25 dkg vaj
– 20 dkg liszt
– 5 dkg darált dió a tésztába + 10 dkg durvára tört dió a tetejére
– fél dl rum
– 1 csomag sütőpor
– 6 tojás
A mai modern sütők tepsijeihez másfél adagból készítsd!

Cseresznyés pite elkészítése:
A cukrot, a vaníliás cukrot a vajjal habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a rummal hozzáadjuk a krémhez. Ezt követően belekeverjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd a kimagozott cseresznye felét. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a durvára tört diót és a maradék cseresznyét. 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Mivel a sütők nagyon eltérően sütnek, mindenképpen ajánlom a tűpróbát!
Ötlet: Próbáld ki meggyel vagy ribizlivel, dió helyett pedig mandulával is és ezek bármilyen kombinációját, mert a nyár a piték szezonja!
Tipp! Citrommal ízesített házi bodzaszörppel vagy bodzaitallal igazi vendégváró csemege. Ha még nem készítettél bodzaszörpöt és bodzaitalt, bevált receptért olvasd el Bodza szerelem című írásunkat vagy szerezz be néhány palackkal a termelői piacokról!

Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Tavaszi vitaminpótlás csírákkal
Tavasszal a vitaminpótlásban kiváló segítőkre lelhetünk a csírákban....

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...