„A bor, ami elkészül magától” – hagyományok és természetes borok az Eklézsia Pincészettől

Életünk , Utazás

Az ország legnagyobb területű borvidékén, a Kunság homokos-löszös talaján érlelődnek, egy több száz éves pincében az ócsai Eklézsia Pincészet kézműves borai. A borászat nem csupán megjelenésében őrzi a hagyományokat, hanem a borkészítésben is vallják, hogy a jó bor „elkészíti magát”, így ők sem tesznek másként, hanem a természetre bízzák azt és csak ott avatkoznak be, ahol a legszükségesebb. A borászat tulajdonosai Viola Tamás és lánya, Lívia, valamint borászuk, Szebedinszky János vendégei voltunk, akiktől nemcsak a saját és a boraik, hanem a hazánkban egyedülálló nádfedeles pincesor történetét is megismerhettük.

Eklézsia kézműves borászat - Ócsa nádfedeles műemlék pincesor
Ócsa műemlék pincesora madártávlatból

A fővárostól mindössze fél órára találjuk Ócsa 150 pincéből álló műemlék pincesorát. A Kunsági Borvidékről méltatlanul kevesebb szó esik más borvidékeinkkel összehasonlítva, pedig értékeit tekintve nem elhanyagolható, hiszen a szőlőtermesztés 800 éves múltra tekint vissza, miközben a borvidék jelképévé vált, földbe vájt nádfedeles pincék az 1600-as években épültek. A borkészítés hagyományát pedig a francia premontrei szerzetesek honosították meg a vidéken, erre utal házigazdáink borászatának a neve, az Eklézsia is. Aki ide ellátogat, egy mesevilágba csöppen. A gombaként felbukkanó nádfedelek, a gondozott szőlősorok és a bőven termő gyümölcsfák látványa önkéntelenül is lelassít és maradásra késztet.

Eklézsia kézműves borászat - Ócsa nádfedeles műemlék pincesor
Pincegádor, a nádfedeles pincék lejárata

Birtok, ami hazahúz

A borászat apa és lánya, Tamás és Lívia szövetségére, valamint borászuk, János szakértelmére épül. Viola Tamásnak vállalkozóként több érdekeltsége is van, azonban fiatalkorában a vendáglátásban szerzett tapasztalata és a szakma szeretete ma is jelen van minden borestben és borkóstolóban, ahol céljuk, hogy „hatcsillagos” kiszolgálásban és élményben legyen része a vendégeknek. Bár az Eklézsia Pincészet 2019-ben nyitotta meg kapuit, mind Tamásék, mind Jánosék családjában több generációra nyúlik vissza a földművelés és borkészítés az Ócsai Pincesoron. Így nem meglepő, hogy Tamásnak nem kellett sokat győzködnie magát, amikor pár éve jött a lehetőség a jelenlegi birtok megvásárlására. A terület termőhelyként is különleges adottságokkal bír, hiszen az Ős-Duna által lerakott hordalék területén fekszik, vagyis a felső talajréteg alatt lösz található, amely értékes ásványi anyagokkal segíti a szőlő fejlődését.
Eklézsia kézműves borászat Ócsa

Apa-lánya szövetsége

A pincészet felépítésében Tamás – János mellett – lánya személyében lelt társra. Lívia biotechnológiával foglalkozó mérnök, azonban a bor szeretete hazahúzza és édesapjával közösen egyengetik az Eklézsia Pincészet útját, melyben fiatalos, lendületes természete a közösségépítésben látja a jövőt. Ma már papírja is van róla, gyakorlatban pedig a szőlő gondozását és a bor készítését borászuktól tanulja. Kapát és metszőollót ragad és a borkészítés minden fázisából kiveszi a részét, csakúgy mint János gyermekei, hiszen vallják, hogy hitelesen úgy képviselhetik a boraikat, ha ismeri azok készítésének folyamatát a szőlőtőkék elültetésétől a palackba zárásig.

Eklézsia kézműves borászat - Kunsági borvidék

Lívia, amikor nem biotechnológiával foglalkozik…

Természetes, kézműves borok a tőkétől a palackig

Tamás hagyománytisztelő, -szerető ember, így nem volt kérdés számára, hogy természetes borok látnak majd napvilágot pincészetében és olyan szakembert választ társául, aki hasonló elveket vall. Szeretem Schumacher mondását, miszerint „a kicsi szép”. Az Eklézsia Pincészetnél sem a méret a lényeg. A három hektáros ültetvényükről, melyen Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zeus, Pinot Noir, Turán, Chardonnay és Kékfrankos fajtákat termesztenek, évente 4000 palack kerül a pincéjükbe, köztük vörösek, fehér és rozé borok, melyeket János készít.

Kézműves borászat Ócsa, műemlék pincesor - Eklézsia Pincészet

János minőségellenőrzés közben

A borász, aki sokáig nem ismerte részleteiben a borkészítés mikéntjét, francia- és olaszországi nyaralások alkalmával került közelebbi kapcsolatba a természetes borokkal, melyek kóstolása után rájött, hogy nem csupán élvezni, készíteni is szeretné azokat. Elkezdett itthon kézműves borászatok után kutatni és így jutott el a szomolyai Kaló Imréig, akit mai napig mesterének tekint. Az Eklézsia elkötelezett a hagyomány és minőség mellett, filozófiája, hogy a szőlő termesztése a lehető legszorosabb összhangban legyen a természettel, a borok pedig a legkevesebb emberi beavatkozással készüljenek. És hogy hogyan érik el mindezt? Hozamkorlátozással, késői kézi szüreteléssel, kíméletes bogyózással és kizárólag színlé használatával, vagyis nem használnak prést sem.

Kézműves borok az ócsak Eklézsia Pincészettől

Nemcsak Tamásnak, nekünk is nagy kedvencünk lett a Chardonnay Zeus…

Kívül-belül hagyomány

A borok készítéséhez hasonló gondossággal tervezték meg az ötven-nyolcvan fő befogadására képes kóstolótermüket is, melyet a pincével együtt a föld mélye rejt és ahová a hagyományos nádtetős lejárat és a pincegádor vezet. Tamás bejárta az ország összes borvidékét és saját pincéjében sűrítette össze mindazt, ami elnyerte tetszését. A tervezésbe bevonta Hoffer Ottót, az OTTI Manufactura tulajdonosát is, akinek köszönhetően csodálatos rusztikus hangulat fogadja a vendégeket.

Eklézsia kézműves borászat - Ócsa nádfedeles műemlék pincesor

Kóstolóterem a föld mélyén

Búcsúzóul nehezen kapunk választ arra a kérdésre, hogy a házigazdáinknak melyik a kedvenc bora, hiszen mindegyiket a saját gyereküknek tekintik. Tamás végül mégis elárulja, hogy a Chardonnay-Zeusz különösen közel áll a szívéhez. A Zeusz egy kevésbé ismert fajta hazánkban, melyet egy balaton-felvidéki borász nemesített az 1960-as években. Ezt házasítják ötven-ötven százalékban Chardonnay-val, mely egy virágos, lágy, de markáns ízvilágú kompozíciót alkot. 

Kézműves borok az ócsak Eklézsia Pincészettől

Vegyetek részt egy Eklézsia borkóstolón és kóstoljátok meg a Chardonnay-Zeust is, ahol a kulináris élményen túl kultúrával is garantáltan feltöltődtök és fedezzétek fel az ócsai Öreghegy egyedülálló pincesorát, ahol kötelező a közös fotó a nádtetők oromdeszkáján elhelyezett tűzkígyóval – mely az Eklézsia logóját is inspirálta –, ami a hiedelmek szerint a tűztől védelmezi a pincéket! www.eklezsiapinceszet.hu

Képek: Mráz Viola

Az Eklézsia Pincészet és az ócsai műemlék pincesorhoz hasonlóan izgalmas úti célokért irány UTAZÁS rovatunk!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!