Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra

Receptek

A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor január és február. Talán sokan érezzük úgy, hogy jól esne most olyan színes, illatos és akár húsmentes ételeket enni, amelyek nemcsak a testünket, de a lelkünket is felmelegítik. Két olyan receptet mutatunk most, amelyek finomak, táplálók és ráadásul könnyen elkészíthetők.

Krémes tészta sütőtökkel és zsályával

Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis tápláló fogásra vágyunk. A sütőtök természetes édessége és a zsálya aromája tökéletes harmóniát alkot. Ráadásul diétától függően használható gluténmentes tészta vagy növényi helyettesítők a tejtermékek helyett. A Veganuár kezdeményezés az utóbbi években egyre népszerűbb, és szerencsére egy online bevásárlás során is számos növényi alapú alapanyagot meg tudunk már venni.

Hirdetés

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 200 g tészta (pl. penne vagy fusilli)

  • 300 g sütőtök (meghámozva, kockára vágva)

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 100 ml növényi főzőkrém (pl. mandula- vagy rizskrém főzéshez)

  • 4-5 friss zsályalevél

  • Só, bors ízlés szerint

  • Reszelt parmezán vagy vegán sajt (opcionális)

Elkészítés:

A tésztát főzd meg bő, enyhén sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrd le, és tedd félre. Közben melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és párold meg rajta a sütőtököt. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd néhány percig együtt pirítsd őket.

Öntsd fel a tejszínnel, és főzd, amíg a sütőtök teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel pürésítsd a szószt. Ezután add hozzá a zsályaleveleket, sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a főtt tésztával. Tálaláskor szórd meg reszelt sajttal.

 

recept, lencse

Fűszeres, zöldséges lencseleves

A lencseleves nemcsak az újévi hagyományok miatt népszerű, hanem azért is, mert kiváló tápanyagforrás, és hosszan melegen tartja a testet. A bevásárlás során mindenképp érdemes friss zöldségeket választani, hogy minél gazdagabb legyen a levesünk íze.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 200 g lencse (lehetőség szerint előre beáztatva)

  • 1 nagy sárgarépa

  • 1 fehérrépa

  • 1 kisebb zeller

  • 1 közepes hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 liter zöldségleves alaplé

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 babérlevél

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva pirítsd meg az olívaolajon. Add hozzá a felkockázott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller), és néhány percig kevergetve párold.

Szórd meg az őrölt köménnyel, majd öntsd fel az alaplével. Add hozzá a lencsét és a babérlevelet is. Főzd addig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (kb. 30 perc).

Ízlés szerint sózd, borsozd, majd tálald frissen sült kenyérrel.

Ezek az egyszerű és egészséges ételek kiválóan passzolnak a téli hétköznapokhoz. Ha tehetjük, készítsünk belőlük nagyobb adagokat, hogy másnapra is maradjon a melengető finomságokból. (X)

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!