Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor január és február. Talán sokan érezzük úgy, hogy jól esne most olyan színes, illatos és akár húsmentes ételeket enni, amelyek nemcsak a testünket, de a lelkünket is felmelegítik. Két olyan receptet mutatunk most, amelyek finomak, táplálók és ráadásul könnyen elkészíthetők.
Krémes tészta sütőtökkel és zsályával
Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis tápláló fogásra vágyunk. A sütőtök természetes édessége és a zsálya aromája tökéletes harmóniát alkot. Ráadásul diétától függően használható gluténmentes tészta vagy növényi helyettesítők a tejtermékek helyett. A Veganuár kezdeményezés az utóbbi években egyre népszerűbb, és szerencsére egy online bevásárlás során is számos növényi alapú alapanyagot meg tudunk már venni.
Hozzávalók (2 adaghoz):
-
200 g tészta (pl. penne vagy fusilli)
-
300 g sütőtök (meghámozva, kockára vágva)
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál olívaolaj
-
100 ml növényi főzőkrém (pl. mandula- vagy rizskrém főzéshez)
-
4-5 friss zsályalevél
-
Só, bors ízlés szerint
-
Reszelt parmezán vagy vegán sajt (opcionális)
Elkészítés:
A tésztát főzd meg bő, enyhén sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrd le, és tedd félre. Közben melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és párold meg rajta a sütőtököt. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd néhány percig együtt pirítsd őket.
Öntsd fel a tejszínnel, és főzd, amíg a sütőtök teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel pürésítsd a szószt. Ezután add hozzá a zsályaleveleket, sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a főtt tésztával. Tálaláskor szórd meg reszelt sajttal.
Fűszeres, zöldséges lencseleves
A lencseleves nemcsak az újévi hagyományok miatt népszerű, hanem azért is, mert kiváló tápanyagforrás, és hosszan melegen tartja a testet. A bevásárlás során mindenképp érdemes friss zöldségeket választani, hogy minél gazdagabb legyen a levesünk íze.
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
200 g lencse (lehetőség szerint előre beáztatva)
-
1 nagy sárgarépa
-
1 fehérrépa
-
1 kisebb zeller
-
1 közepes hagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 liter zöldségleves alaplé
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 babérlevél
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágva pirítsd meg az olívaolajon. Add hozzá a felkockázott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller), és néhány percig kevergetve párold.
Szórd meg az őrölt köménnyel, majd öntsd fel az alaplével. Add hozzá a lencsét és a babérlevelet is. Főzd addig, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (kb. 30 perc).
Ízlés szerint sózd, borsozd, majd tálald frissen sült kenyérrel.
Ezek az egyszerű és egészséges ételek kiválóan passzolnak a téli hétköznapokhoz. Ha tehetjük, készítsünk belőlük nagyobb adagokat, hogy másnapra is maradjon a melengető finomságokból. (X)
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Tekintetek a nagyvilágból – interjú Kónya Péter fotóssal
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Kónya Péterrel...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...