Levendula, a lila illat

Életünk , Egészség

Egész pontosan kék, levendulakék.

Ha meghalljuk a levendula nevét, mindenkinek más jut eszébe: nyugalom, harmónia, frissesség, tisztaság, illat, virág, fűszer, gyógynövény. Nekem a nagymamám jut róla eszembe, vagyis inkább a nagyanyó szekrénye – benne a lila, szív alakú cukorkák  levendula, ibolya és menta ízének varázslatos keverékével.

Az biztos, hogy megihlet bennünket, de legalábbis nem tudunk neki ellenállni, oda kell fölé hajolni, meg kell picit dörzsölni a keskeny leveleket a kezünkkel…

A növény

Ezt a rendkívül egyszerű, de mégis sokoldalú növényt a rómaiak hozták be Magyarországra. Mára olyan népszerű lett, hogy szinte minden kertben törzshelye van és közterületeken is gyakran találkozhatunk vele. A balaton-felvidéki klíma és ásványos föld azonban különösen jó életteret nyújt ennek a cserje kinézetű növénynek. Olyannyira, hogy minősége a Franciországban honos fajtákkal is felveheti a versenyt. Magról vethető fajtái is vannak, de érdemesebb palántát ültetni. Meleg, napos helyre ültessük és öntözzük kezdetben rendszeresen. Később, mivel igazi mediterrán növény, tűrni fogja a szárazságot is. Nem igényel “extra” talajt, így sziklakertbe is ültethető. Rendszeresen kell metszeni, virágát szorgalmasan gyűjtögessük, hiszen rengeteg módja van felhasználásának. A virág gyűjtési ideje júniusban van. Az élősködő tetvek és a hangyák nem kedvelik illatát, ezért érdemes a kiskertbe pl. rózsa vagy más, tetvesedésre hajlamos növény mellé ültetni egy-egy tövet.

Hatásai

A levendula fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A levendulából készített tea idegnyugtató hatású, de görcsoldásra és fejfájás csillapításra is használható. A virágából készített fürdővíz, vagy olaja bőrbe masszírozva (főleg, ha kiváló masszőr masszíroz!), jó hatással van az ízületi panaszokra, reumás fájdalmakra. Az illatszeriparban számos aromaterápiás készítményben megtaláljuk a hatóanyagok között.

Felhasználása

A levendula jótékony hatásai vitathatatlanok, mégis sokszor kihagyjuk talán a legfontosabbat: szép. És a szép dolgok a lelkünkre vannak igazán jó hatással. Tegyünk hát belőle akár frissen is a szobába és gyönyörködjünk benne. A szárított növény felhasználási módozatait nem lehet megszámolni, egy cikkben az összeset bemutatni, lehetetlen. Így csak néhányat kiragadok az én kedvenceim közül.

 Klasszikus, a morzsolt virágból az illatpárna készítése. Maradék anyagokból, tetszőleges formát – zsák, szívecske, állatfigura – megtöltünk levendulával, akasztót varrunk rá és már mehet is a ruhás szekrénybe, de én például a fürdőszobában használom, mert nem szeretem a mesterséges “szagosítókat”.

A szárított virágot szép selyemszalaggal kössük csokorba, tegyük a nappaliba dísznek, vagy készítsünk belőle koszorút, amit az ajtóra akaszthatunk – garantált a vendégek jókedve, ha belépve beszippantják kellemes illatát.

Fűszerként nálunk talán a teája a legismertebb, pedig a mediterrán konyhában ez az egyik alapfűszer és használják halételekhez, bárányhúshoz is. De különleges csokoládékban, fagylaltban  is megtaláljuk. Vagy készíthetünk belőle szörpöt, ecetet, lekvárt is.

Ha a hazai levendulatermesztés nyomába erednétek, akkor utatok elsőként Tihanyba és Pannonhalmára vezessen!

Tipp! Próblájátok ki kézműves levendulás szappanokat! Nekünk a nagy kedvencünk a SZAPPANY.HU kecsketejes levendulás szappana, amit a Liliomkert Piacon szereztünk be.

 

Simon Orsolya írása

Fotó: pexels.com

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság

Finom, gyorsan elkészíthető sárgabarackos pite recept.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!