Madárdal és nullkilométeres vendéglátás: „A séf és a kertész” kertje
Horváth Gábor a séf, és Török Patrícia a kertész egy kreatív és boldog pár, akik saját kezükkel művelik pócsmegyeri organikus kertjüket. Egy kis szeletet képzeljünk el az édenkertből, ahol ők ketten bio zöldségeket és fűszereket termesztenek, feldolgoznak, és mesterfogásokat készítenek belőlük. A vendégeket a színes zöldség ágyások között várja terített asztal és madárcsicsergés. Keresve sem találnánk náluk jobb példát a „kertből a tányérra” koncepcióra. Mindezt Budapesttől harminc kilométerre, a Szentendrei-sziget szívében. Míg Pati a több száz féle zöldség, citrusféle és fűszer között kalauzol minket, látogatókat, addig Gábor, a profi séf, ízletes kóstolófogásokat készít nekünk a kertben.
A séf…
Gábor nevét a hazai gasztronómiában mindenki ismeri, pályafutását – ahogyan a legbölcsebbek teszik- a csúcson fordította egészen más irányba. Többek között Tokajban a mádi Gusteau főszakácsa volt, amely az ő irányítása alatt kapta a Gault Millau ’Év Étterme’ díját, majd Furmint szakácskönyv címmel megjelent saját könyve is. Bármely hazai, vagy külföldi étterem tárt karokkal fogadta volna, ő azonban a Patival közösen megálmodott, kertből az asztalra koncepció mellett döntött és belevágtak egy új, közös kalandba.
… és a kertész
Pati növények iránti rajongása tinédzser korában kezdődött, amikor egy citromfát kapott ajándékba. A citrus él és virul, de az évek során meg kellett tanulnia egyre több növénnyel osztozni a lakáson. Ennek a hobbinak köszönhető, hogy megismerkedtek Gáborral, ugyanis egy lépcsőházban laktak, Pati pedig rálátott a séf kertjére. „Kár tagadni, Patinak először a kertemen akadt meg a szeme.”– mondja nevetve Gábor. Hozzá hasonlóan, felesége is nagy szakmai múltat hagyott a háta mögött. Nemzetközi kapcsolatok szakirányú diplomával dolgozott majd’ két évtizedig egy nagykövetségen, mielőtt pályát váltott.
A nagybácsitól kapott kert kezdetben egy kihasználatlan és műveletlen terület volt. Idő és rengeteg munka kellett hozzá, hogy a jelenlegi formájában meg tudják mutatni a közönségnek is a séf és a kertész kertjét. „ A miénk sosem volt kényszervállalkozás, hobbiból formálódott fokozatosan a koncepciónk az évek során. Úgy kezdődött, hogy egyre többet főztem abból otthon, amit Pati termesztett, később kísérletezni is kezdtünk például próbakrémekkel, friss zöldség átvétellel, hogy másoknak is megmutassuk, amit csinálunk, aztán a kert beszippantott minket.” – meséli Gábor.
Biokert a tányérodon
Patiék nem használnak gyomirtót és rovarölő vegyszereket és nem terhelik a talajt műtrágyával. „A séf és a kertész” tökéletes példa a „kertből a tányérra” elképzelésre: a frissesség mellett a fenntarthatóság hívei is. Nullkilométeres vendéglátásra rendezkedtek be, a séfasztal a csodás kert végében kapott helyet, a receptek pedig szezonálisak. A kertben mindig az éppen érő növények körül forog a világ. Ezt jól tudják a vásárlóik is, mert a szezonban sokan visznek tőlük az éppen szedhető és a szükségletüknél nagyobb mennyiségben termő zöldségfélékből. Patiék kísérletező kedvűek, ezért csak a teljesség igénye nélkül tudom felsorolni, hogy pontosan mik is ezek: gyökérzöldségek, paradicsom, paprika, padlizsán, spenót, sóska, retek, számtalan hagymaféle, különféle saláták, karalábé, zöldborsó, káposztafélék, burgonyák, a tökfélék közül sütőtök, cukkini, patisszon – mind a legkülönfélébb színekben és formákban –, és az idei kedvenc a kolbásztök. „Ezek itthon közismert és kedvelt növények, amik megteremnek kora tavasztól őszig, sőt vannak olyanok, amik akár a komoly fagyokig és azon is túl, különösen a fóliasátor védelmében. De vannak a kertben olyan növényeink is, amikről sokan azt gondolják, hogy Magyarországon nem tudnak megteremni, pedig a tenyészidejük belefér a mi szezonunkba. Ilyenek például a citrusok, a thai citromnád, a gyömbér, a kurkuma, vagy az articsóka.”- meséli Gábor, aki a zöldségekből ínyenc krémeket is készít.
Vendégségben a kertben
A séf és a kertész értékes, üdítő és hiánypótló vállalkozás. Amit itt kaphatunk: minőségi gasztronómia, minőségi idő, és hasznos tanácsok kertészkedéshez és főzéshez. A finom ételek mellett a felnőttek a kikapcsolódást, a gyerekek a szabadban kószálást élvezik a legjobban. „Általában csapatépítők, családi ünnepek alkalmával érkeznek, amikor a kert terményein alapuló, 5-6 fogásos „kertből az asztalra” menüsort élvezhetnek végig. Sok vendég érdeklődik az organikus növénytermesztés és a zöldséghangsúlyos étkezés iránt és meglepően sokan kertészkednek is otthon.”- meséli Pati és Gábor. Másik nyilvános eseményükre, a kertlátogatás kóstolófogásokkal programra egyénileg és csoportosan is bejelentkezhetünk, de limitált a létszám, mert szeretnék megőrizni a bensőséges hangulatot. Érkezésünk után Pati körbevezet a citrus ligettől a fóliasátron és a zöldségágyásokon keresztül a fűszerkertig, majd Gábor, három kóstolófogásból álló menüvel megmutatja, hogy a zöldségekből is lehet komplex, akár hús nélküli fogásokat készíteni. A programra májustól szeptemberig, szombatonként kerítenek sort, 2024-re, immáron az ötödik szezonra is megnyílt a jelentkezés és előrendelés. Várnak minden érdeklődőt szeretettel, madárdallal és organikus zöldségekkel.
Ha szeretnél ellátogatni Pati és Gábor kertjébe vagy a webshopjukból rendelnél valami finomságot, nézz szét weboldalukon: www.asefesakertesz.hu
RECEPT rovatunkban pedig megtalálod Gábor egyik kedvenc receptjét a kurkumás sült rizst, melynek elkészítési módját velünk is megosztotta.
Szívesen olvasnál Patitól hasznos tanácsokat az otthoni kertészkedéshez és kipróbálnál még több nagyszerű, zöldséghangsúlyos receptet Gábortól?
Ajánljuk szeretettel a séf és a kertész nemrégiben publikált könyvét is: Séfasztal a kert végében címmel. A könyv a HVG Kiadó gondozásában jelent meg, megrendelhető innen: www.hvgkonyvek.hu
Szerző: Elekes-Vécsei Nóra
Képek forrása: A séf és a kertész
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...