
Medvehagyma fesztivál 2022-ben Soponyán
A hóvirágok után a medvehagyma a tavasz hírnökeként elhíresült növény, melynek tiszteletére fesztivált is szerveznek. Az erdő eme értékes kincsét nem csak az ízéért, de gyógyhatásáért is nagyon kedveljük.
A medvehagyma (?????? ???????) az egyszikűek osztályának spárgavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül az amarilliszfélék családjába. A növény friss leveleit nem csak az emberek, de a természetben élő állatok is szívesen fogyasztják. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel eszik meg terméseit, még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp szeretik a vaddisznók is.
A medvehagyma évelő növény április-májusban virágzik, leveleit tavasszal a virágzás előtt kell leszedni, és lehetőleg frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül!
Szedéskor fontos, hogy óvatosak legyünk, és semmiképp ne keverjük össze a medvehagyma leveleket a gyöngyvirágéval, ugyanis utóbbiak mérgezőek. Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg a leveleket, az illatából azonnal tudjuk mivel van dolgunk!
A vonatkozó előírások szerint a medvehagyma szabadon szedhető a magyar erdőkben, és fejenként maximum 2 kilogrammot vihetünk haza. A medvehagyma-állomány fennmaradásának érdekében azonban jó, ha betartjuk az íratlan szabályokat is. Ne tépjük ki tövestől a növényt, egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsük be, és ha lehet, ne egymás melletti töveket kopasszunk meg.
Fotó: Medvehagyma fesztivál 2022 Soponya
Medvehagyma Fesztivál – Soponya – április 16.
A húsvéti hosszú hétvégén nem csak a medvehagyma szerelmesei találhatnak érdekes programot maguknak, hiszen a medvehagyma-gyűjtő túrák mellett gasztronómiai bemutatók és workshopok, színes programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja majd a kilátogatókat.
A fesztiválhoz kapcsolódóan a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont a teljes hosszú hétvégére tartalmas családbarát programokkal várja vendégeit, melynek keretében a vendégek lovasfogattal járhatják be a Sárvíz-völgyét, megismerkedhetnek a régió boraival és ételeivel, a legfiatalabbakat pedig húsvéti tojáskeresés, és erdei iskolai programok szórakoztatják majd. Tartalmas időtöltést kínálunk a gasztronómia, és a természet iránt érdeklődő látogatóinknak is!
Ha mindenki teleszedte a kosarát medvehagymával, akkor készülhetnek a jobbnál-jobb medvehagymás finomságok, mint a medvehagymás túrós pogácsa, vagy a medvehagymás pestó.
Neked ajánljuk

Méretre készült tükrök – hatásos és praktikus belsőépítészeti elemek
Nehéz lenne a mindennapjainkat tükrök nélkül elképzelni. Használjuk...

Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában
„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”- tartja a mondás, mely különösen...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

A magyarországi spárgatermesztés története
Az alföldi spárga Ha a spárga-szó felmerül, akkor mindig eszünkbe...