
Medvehagyma fesztivál 2022-ben Soponyán
A hóvirágok után a medvehagyma a tavasz hírnökeként elhíresült növény, melynek tiszteletére fesztivált is szerveznek. Az erdő eme értékes kincsét nem csak az ízéért, de gyógyhatásáért is nagyon kedveljük.
A medvehagyma (𝒜𝓁𝓁𝒾𝓊𝓂 𝓊𝓇𝓈𝒾𝓃𝓊𝓂) az egyszikűek osztályának spárgavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül az amarilliszfélék családjába. A növény friss leveleit nem csak az emberek, de a természetben élő állatok is szívesen fogyasztják. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel eszik meg terméseit, még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp szeretik a vaddisznók is.
A medvehagyma évelő növény április-májusban virágzik, leveleit tavasszal a virágzás előtt kell leszedni, és lehetőleg frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül!
Szedéskor fontos, hogy óvatosak legyünk, és semmiképp ne keverjük össze a medvehagyma leveleket a gyöngyvirágéval, ugyanis utóbbiak mérgezőek. Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg a leveleket, az illatából azonnal tudjuk mivel van dolgunk!
A vonatkozó előírások szerint a medvehagyma szabadon szedhető a magyar erdőkben, és fejenként maximum 2 kilogrammot vihetünk haza. A medvehagyma-állomány fennmaradásának érdekében azonban jó, ha betartjuk az íratlan szabályokat is. Ne tépjük ki tövestől a növényt, egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsük be, és ha lehet, ne egymás melletti töveket kopasszunk meg.
Fotó: Medvehagyma fesztivál 2022 Soponya
Medvehagyma Fesztivál – Soponya – április 16.
A húsvéti hosszú hétvégén nem csak a medvehagyma szerelmesei találhatnak érdekes programot maguknak, hiszen a medvehagyma-gyűjtő túrák mellett gasztronómiai bemutatók és workshopok, színes programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja majd a kilátogatókat.
A fesztiválhoz kapcsolódóan a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont a teljes hosszú hétvégére tartalmas családbarát programokkal várja vendégeit, melynek keretében a vendégek lovasfogattal járhatják be a Sárvíz-völgyét, megismerkedhetnek a régió boraival és ételeivel, a legfiatalabbakat pedig húsvéti tojáskeresés, és erdei iskolai programok szórakoztatják majd. Tartalmas időtöltést kínálunk a gasztronómia, és a természet iránt érdeklődő látogatóinknak is!
Ha mindenki teleszedte a kosarát medvehagymával, akkor készülhetnek a jobbnál-jobb medvehagymás finomságok, mint a medvehagymás túrós pogácsa, vagy a medvehagymás pestó.
Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Levendula párna készítése
A levendula párna készítése egy nagyon szerethető "Csináld magad"...

Taroltak a legjobb vidéki éttermek – 45 a Dining Guide TOP100 listáján
Lehullt a lepel, mely éttermek kerültek fel az idei Dining Guide...

Megnyílt a Picitmás manufaktúra étterem a Papok Borozója helyén
Megnyílt a Picitmás manufaktúra étterem Balatonszőlősön május...

Óváros Piac – Veszprém termelői piaca
Veszprém termelői piaca, az Óváros Piac azon helyek közé tartozik,...

Kacsamell spárgával brokkolicsírával
Spárgaszezonban nálunk gyakori vacsoravendég a kacsamell spárgával...