Medvehagyma fesztivál 2022-ben Soponyán

Programajánló , Korábbi programok

A medvehagyma a tavasz egyik csodája és az a jó hírünk, hogy 2022-ben sem maradunk medvehagyma fesztivál nélkül!

A hóvirágok után a medvehagyma a tavasz hírnökeként elhíresült növény, melynek tiszteletére fesztivált is szerveznek. Az erdő eme értékes kincsét nem csak az ízéért, de gyógyhatásáért is nagyon kedveljük.

A medvehagyma (?????? ???????) az egyszikűek osztályának spárgavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül az amarilliszfélék családjába. A növény friss leveleit nem csak az emberek, de a természetben élő állatok is szívesen fogyasztják. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel eszik meg terméseit, még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp szeretik a vaddisznók is.

Hirdetés

A medvehagyma évelő növény április-májusban virágzik, leveleit tavasszal a virágzás előtt kell leszedni, és lehetőleg frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül!

Szedéskor fontos, hogy óvatosak legyünk, és semmiképp ne keverjük össze a medvehagyma leveleket a gyöngyvirágéval, ugyanis utóbbiak mérgezőek. Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg a leveleket, az illatából azonnal tudjuk mivel van dolgunk!

A vonatkozó előírások szerint a medvehagyma szabadon szedhető a magyar erdőkben, és fejenként maximum 2 kilogrammot vihetünk haza. A medvehagyma-állomány fennmaradásának érdekében azonban jó, ha betartjuk az íratlan szabályokat is. Ne tépjük ki tövestől a növényt, egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsük be, és ha lehet, ne egymás melletti töveket kopasszunk meg.

Medvehagyma fesztivál Soponya 2022

Fotó: Medvehagyma fesztivál 2022 Soponya

Medvehagyma Fesztivál – Soponya – április 16.

A húsvéti hosszú hétvégén nem csak a medvehagyma szerelmesei találhatnak érdekes programot maguknak, hiszen a medvehagyma-gyűjtő túrák mellett gasztronómiai bemutatók és workshopok, színes programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja majd a kilátogatókat.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont a teljes hosszú hétvégére tartalmas családbarát programokkal várja vendégeit, melynek keretében a vendégek lovasfogattal járhatják be a Sárvíz-völgyét, megismerkedhetnek a régió boraival és ételeivel, a legfiatalabbakat pedig húsvéti tojáskeresés, és erdei iskolai programok szórakoztatják majd. Tartalmas időtöltést kínálunk a gasztronómia, és a természet iránt érdeklődő látogatóinknak is!

Nézzük csak, mi minden vár Rád a Fácános Erdő közepén, a friss levegőn, és a meseszép természeti környezeten túl!

Ha mindenki teleszedte a kosarát medvehagymával, akkor készülhetnek a jobbnál-jobb medvehagymás finomságok, mint a medvehagymás túrós pogácsa, vagy a medvehagymás pestó.

 

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Jeles napok

Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Öko-óvoda működik Egerlövőn. Saját bio-kerttel, korszerű felszereléssel és biztonságos, családias környezettel várják a gyerekeket az intézményben.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!