
Medvehagyma fesztivál 2022-ben Soponyán
A hóvirágok után a medvehagyma a tavasz hírnökeként elhíresült növény, melynek tiszteletére fesztivált is szerveznek. Az erdő eme értékes kincsét nem csak az ízéért, de gyógyhatásáért is nagyon kedveljük.
A medvehagyma (𝒜𝓁𝓁𝒾𝓊𝓂 𝓊𝓇𝓈𝒾𝓃𝓊𝓂) az egyszikűek osztályának spárgavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül az amarilliszfélék családjába. A növény friss leveleit nem csak az emberek, de a természetben élő állatok is szívesen fogyasztják. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel eszik meg terméseit, még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp szeretik a vaddisznók is.
A medvehagyma évelő növény április-májusban virágzik, leveleit tavasszal a virágzás előtt kell leszedni, és lehetőleg frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül!
Szedéskor fontos, hogy óvatosak legyünk, és semmiképp ne keverjük össze a medvehagyma leveleket a gyöngyvirágéval, ugyanis utóbbiak mérgezőek. Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg a leveleket, az illatából azonnal tudjuk mivel van dolgunk!
A vonatkozó előírások szerint a medvehagyma szabadon szedhető a magyar erdőkben, és fejenként maximum 2 kilogrammot vihetünk haza. A medvehagyma-állomány fennmaradásának érdekében azonban jó, ha betartjuk az íratlan szabályokat is. Ne tépjük ki tövestől a növényt, egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsük be, és ha lehet, ne egymás melletti töveket kopasszunk meg.
Fotó: Medvehagyma fesztivál 2022 Soponya
Medvehagyma Fesztivál – Soponya – április 16.
A húsvéti hosszú hétvégén nem csak a medvehagyma szerelmesei találhatnak érdekes programot maguknak, hiszen a medvehagyma-gyűjtő túrák mellett gasztronómiai bemutatók és workshopok, színes programok, erdei játszóház és gasztrovásár is várja majd a kilátogatókat.
A fesztiválhoz kapcsolódóan a Fácános Vadászház és Rendezvényközpont a teljes hosszú hétvégére tartalmas családbarát programokkal várja vendégeit, melynek keretében a vendégek lovasfogattal járhatják be a Sárvíz-völgyét, megismerkedhetnek a régió boraival és ételeivel, a legfiatalabbakat pedig húsvéti tojáskeresés, és erdei iskolai programok szórakoztatják majd. Tartalmas időtöltést kínálunk a gasztronómia, és a természet iránt érdeklődő látogatóinknak is!
Ha mindenki teleszedte a kosarát medvehagymával, akkor készülhetnek a jobbnál-jobb medvehagymás finomságok, mint a medvehagymás túrós pogácsa, vagy a medvehagymás pestó.
Neked ajánljuk

A bútorfestő 270 éves háza
A vidéki arborétummal szomszédos kertben régi, lehasznált bútorok...

Busatti – a Toszkánába(n) szőtt hagyomány
Anghiariban járunk, abban a toszkán városkában, ahol pontosan 180...

Vince napi hagyományok, népszokások – hoz-e bő termést a borászoknak?
„Fényes Vince, tele a pince, Ködös Vince, üres pince” - tartja a...

Téli barangolás a tihanyi gejzírkúpok nyomában
Véget ért a több színtől aranyló ősz, a fák már elhullatták...

Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....

Vidéken sülnek a legfinomabb bejglik – kihirdették az Év Bejglije díj nyerteseit
Nagymama bejglijénél nem lehet jobbat sütni, azonban ha idén nem...