Medvehagyma pesto

Konyhánk és kamránk , Receptek

A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában piacokon a legkönnyebb beszerezni, vagy a bátrabbak és rutinosak erdőjárás során is szert tehetnek rá, azonban ez esetben figyelni kell, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág mérgező levelével. Ha kétséged van, hogy medvehagymát találtál-e, dörzsöld meg a növény levelét és ha hagyma illata van, akkor biztonsággal leszedheted. Jó hír, hogy a gyöngyvirág kicsit később kezdi bontogatni leveleit, de mindenképpen kell az óvatosság. Konyhakerttel rendelkezők próbálkozhatnak a saját termesztéssel is. A medvehagyma is számos gyógyhatásáról ismert: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot és a vért.

Vettünk hat csomaggal és készítettünk belőle egy szép nagy adag medvehagymás pestot (ejtsd: pesztó). Mi is jól laktunk vele, és megleptük az egész családot is egy-egy üveggel.

Hirdetés

Hozzávalók a medvehagymás pestohoz :

gnocchi
  • 6-7 csomag medvehagyma (kb. 80 dkg)
  • 4 db jól megtermett újhagyma zöldjével
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 30 dkg mandula és fenyőmag vegyesen (dióval és mogyoróval is készülhet)
  • fél liter olíva olaj (amennyit felvesz)
  • 10 dkg parmezán sajt
  • só (óvatosan, mert a parmezán eléggé sós), bors, kakukkfű, oregano, majoranna ízlés szerint

Elkészítés:

Ha nincsen aprítónk, a magokat konyharuhába csomagolva húsklopfolóval is összetörhetjük. Vagy választhatjuk a kissé nyers, ám igen eredményes kalapácsos módszert is. A megmosott medvehagymát és a fűszernövényeket aprítsuk. Mindent tegyünk egy mély tálba, és turmixoljuk össze. A kész pestót tegyük kiforralt befőttes üvegekbe.

Próbáld ki a medvehagymás túrós pogácsa receptünket is!

TIPP! A medvehagymás pestós tésztához remek kiegészítő lehet egy narancsos sárgarépa krémleves

Lévai Magdolna receptje

Jó étvágyat kívánunk!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!