Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában piacokon a legkönnyebb beszerezni, vagy a bátrabbak és rutinosak erdőjárás során is szert tehetnek rá, azonban ez esetben figyelni kell, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág mérgező levelével. Ha kétséged van, hogy medvehagymát találtál-e, dörzsöld meg a növény levelét és ha hagyma illata van, akkor biztonsággal leszedheted. Jó hír, hogy a gyöngyvirág kicsit később kezdi bontogatni leveleit, de mindenképpen kell az óvatosság. Konyhakerttel rendelkezők próbálkozhatnak a saját termesztéssel is. A medvehagyma is számos gyógyhatásáról ismert: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot és a vért.
Vettünk hat csomaggal és készítettünk belőle egy szép nagy adag medvehagymás pestot (ejtsd: pesztó). Mi is jól laktunk vele, és megleptük az egész családot is egy-egy üveggel.
Hozzávalók a medvehagymás pestohoz :
- 6-7 csomag medvehagyma (kb. 80 dkg)
- 4 db jól megtermett újhagyma zöldjével
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor friss bazsalikom
- 30 dkg mandula és fenyőmag vegyesen (dióval és mogyoróval is készülhet)
- fél liter olíva olaj (amennyit felvesz)
- 10 dkg parmezán sajt
- só (óvatosan, mert a parmezán eléggé sós), bors, kakukkfű, oregano, majoranna ízlés szerint
Elkészítés:
Ha nincsen aprítónk, a magokat konyharuhába csomagolva húsklopfolóval is összetörhetjük. Vagy választhatjuk a kissé nyers, ám igen eredményes kalapácsos módszert is. A megmosott medvehagymát és a fűszernövényeket aprítsuk. Mindent tegyünk egy mély tálba, és turmixoljuk össze. A kész pestót tegyük kiforralt befőttes üvegekbe.
Próbáld ki a medvehagymás túrós pogácsa receptünket is!
TIPP! A medvehagymás pestós tésztához remek kiegészítő lehet egy narancsos sárgarépa krémleves.
Lévai Magdolna receptje
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk