Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori

Utazás , Életünk

Matyóföld legkisebb településén negyvenöt helyi asszony hímzi nap, mint nap régi korok mintáit mai ruhadarabokba. Ahogyan magukról mondják: elfeledett minták, alulértékelt helyi tudás és egy feleslegesnek ítélt kultúra válik kezeik által újragondolva a mai modern világ részévé. Öveket becsatolni, a matyodesign sztori következik!

Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori Váczi Rozi

Gyógyító gyermekkor, avagy minden egy születésnappal kezdődött…

Tudjuk, hogy az élet nagy rendező. Váczi Rozi életében egy születésnap hozta el a sorsfordító pillanatot, melynek köszönhetően megszületett a matyodesign. Rozi szülei a fővárost hátuk mögött hagyva a kis borsodi faluban, Tardon kezdtek új életet. A boldog tardi gyermekéveket véget érni nem akaró nyári szünetek követték a vidéki idillben, ahol szüleik mellett helyi dadusok terelgették a Váczi gyerekeket.

A kislányból nagylány lett, majd feleség, aki életét Nagy Ervin színésszel kötötte össze. Lola lányuk születését követően szülés utáni depresszióval kellett szembenéznie a családnak. Úgy döntöttek, hogy a gyermekkor helyszíne minden bizonnyal jótékony hatással lesz a fiatal édesanyára. Tardon azonban nem csak a gyógyírt találták meg, hanem annál sokkal többet. Férje születésnapjára készülve Rozinak az az ötlete támadt, hogy megkéri öccse egykori dadáját, Teri nénit, hogy hímezzen egy matyó rózsát Ervin pólójára. A meglepetés olyan jól sikerült, hogy arra gondoltak, ez másoknak is tetszene és így szeretett dadáikat is tudnák támogatni azzal, hogy munkát adnak nekik.

Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori hímzés

Ahol majdnem mindenki Marika

Rozi ötlete bejött, ugyanis ma már negyvenöt hímzőnő – többségükben Marikák – kezei között kelnek új életre egykori hagyományos minták ma divatos ruhadarabokra hímezve, amik a világ minden részére elvitték már a legkisebb matyó falu hírét. Azért ne gondoljátok, hogy nem voltak hullámvölgyek az elmúlt tizenkét évben, amivel a társadalmi vállalkozásnak szembe kellett néznie. „Mivel aludni nem tudtam, már hajnalban elindultam futni és közben azon aggódtam, miből fogom a nénik fizetését kifizetni.” – idézi fel Rozi a Covid időszakát, amikor harminc viszonteladójuk zárt be egyszerre. Azonban ebben a helyzetben is meglátta a lehetőséget és rövid időn belül a hímzett maszkok eladásából nagyobb árbevételre tettek szert, mint az előző évben.

„A matyodesign nem csak egy munkahely számomra. Felelősség, de nagy öröm is, hogy az elfeledett minták, az alulértékelt helyi tudás, és egy feleslegesnek ítélt kultúra újragondolva részévé válik a mai modern világnak. Minden egyes kézzel hímzett termékünket a tardi dadám és a helyi asszonyok készítik, s hogy ez a tudás nem fog elveszni, rajtam is múlik.” – meséli Rozi. A munkán kívül azonban sokkal többet ad a helyi asszonyoknak a matyodesign, a közösséghez tartozás érzését, azt, hogy a munkájuk nélkülözhetetlen. Nem csoda hát, ha úgy élnek, mint egy nagy család. Egy olyan térségben, ahol nagyon kevés munkalehetőség van, különösen helyben, felbecsülhetetlen a matyodesign társadalmi hasznossága.

Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori-bluz
Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori kislányok

Tour de Tard – csekkolj be egy matyodesign túrára!

A kreatív vállalkozás pár éve újabb ötlettel rukkolt elő, mely által megsokszorozódott a faluban megforduló turisták száma. A matyodesign túra alkalmával egy napra bárkiből lehet tardi és a matyodesign család tagjai sorába is örömmel befogadják az idelátogatókat. A jófajta házi pálinkával és friss pogácsával kezdődő nap bőven tartogat izgalmakat, ugyanis a matyodesign varrodájának látogatása során akár matyó népviseletbe öltözve próbálhatják ki a hímzés tudományát a vendégek. Ezután a kultúrsokk után kezdődhet a csigatésztakészítés, népdaléneklés és a hímzőasszonyok által főzött falusi ebéd elfogyasztása. A következő időpont, amire vannak még szabad helyek: 2023. augusztus 5.

Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori matyó tour

Slow turistáknak még több matyodesign

Idén nyáron nyitja meg kapuit a matyodesign vendégház, ahová eddig csak a matyodesign túra vendégei kaptak bebocsátást. Nyaralj Tardon Roziék csodaszép parasztházában, aminek belső terei stílusos vidéki kikapcsolódást ígérnek! A birtokon összesen három házban tizenkét főt tudnak fogadni, így családi vagy baráti társasággal is remek választás a lelassulásra, a kertben semmittevésre, de ha programokra vágysz, a helyi nénik örömmel megmutatják a matyó hagyományokat és a falusi élet legjavát is.

Minden egy születésnappal kezdődött – a matyodesign sztori vendégház

Támogasd Te is vásárlásoddal vagy látogatásoddal a tardi asszonyokat, hogy még sok éven át hímezhessenek hagyományaikat átadva a jövő generációk számára! www.matyodesign.hu

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!