Nagykorú lett hazánk piacvezető, friss csírákat termesztő vállalkozása – 18 éves a BioCsiri márka

Konyhánk és kamránk , Hírek , Termelőktől

Évente 20 tonna magból nőnek a bio csírák az Ökovital Kft. sződi üzemében, melyekből több, mint 1 millió dobozt értékesítenek. Nagykorú lett hazánk piacvezető, friss csírákat termesztő vállalkozása, mely alkalomból Szabó Erikával, a cég egyik tulajdonosával beszélgettünk.

Miért éppen csírák? Hogyan kezd el valaki csírákat termeszteni, ráadásul a 2000-es évek elején?

Tulajdonostársam, Hintalan György agrármérnök, aki munkája során gabonamagvak csíráztatásával foglalkozott állati takarmányozás céljából. A 2000-es évek elején az állattartás szinte a nullára lecsökkent Magyarországon, így váltania kellett. Én közgazdász vagyok és megismerkedésünk után elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan lehetne a csíráztatott magokat emberi fogyasztásra felhasználni. Egy holland csíráztató vállalkozás megengedte, hogy meglátogassuk őket és sok értékes információt is megosztottak velünk. Hasonlóan egy amerikai csíráztató berendezéseket gyártó és csírákat növesztő céggel is felvettük a kapcsolatot, akik készségesen segítettek javaslataikkal.

Először egy egyszerűbb technológiával kezdtük meg a gyártást, majd rövidesen egy jelentősebb banki hitel bevonásával Amerikából megvásároltunk kettőt a legmodernebb csíráztató berendezésből. Ezekben a gépekben egyszerre többféle csíra növeszthető és olyan mennyiségeket lehet benne termeszteni, amellyel már megkereshettük a nagyobb élelmiszerláncok beszerzőit. Ahogy nőtt a kereslet és a piaci érdeklődés termékeink iránt, úgy fokozatosan újabb és újabb beruházásokba forgattuk vissza a nyereséget. A METRO Magyarország Kft. és a Kaiser áruházak voltak az elsők, akik azonnal belistázták bio csíráinkat, majd rövid időn belül egyre több élelmiszerlánc (pl.. Auchan, Cora, Spar, Tesco, Penny Market) gondolta úgy, hogy csíráinknak ott a helyük a hűtőikben. Több kisebb kereskedelmi partnerünk is van, őket is örömmel szolgáljuk ki, de fő feladatunk a csírák termesztése, csomagolása és a nagy élelmiszerláncokon keresztül a vásárlók folyamatos ellátása friss bio csírákkal.

Biocsiri

Melyek a legkedveltebb ízek a magyar lakosság körében és mik a pozitív élettani hatásaik?

A vásárlók kedvencei leginkább a póréhagyma, a kétféle retekcsíra, a mungóbab csíra, az éttermek pedig a cékla és a borsó hajtásunkat használják leggyakrabban. Minden fajta csírában koncentráltan megtalálhatóak azok a vitaminok, enzimek, nyomelemek, amelyek a kifejlett növényekben, így viszont kisebb mennyiséget is elég elfogyasztani a csírákból, hogy szervezetünk megkapja a növényben levő hasznos anyagokat. Eddig egyedül a C-vitaminnal kapcsolatban derült ki, de biztosan más vitaminoknál is ez tapasztalható, hogy a fogyaszthatósági időn belül a C-vitamin tartalom még növekedett a dobozba csomagolt csíráknál, s ez azzal magyarázható, hogy a növény még tovább nő, fejlődik egy kis ideig.

egészséges bio csírák

Hogyan alakul az egy főre jutó csírafogyasztás hazánkban és a nagyvilágban?

Tudomásom szerint sajnos ilyen adatok még nem állnak rendelkezésre, így a magyarországi vonatkozásban annyit tudunk, hogy mennyit termesztettünk a kezdetekben és ma milyen mennyiségben tudunk szállítani. Büszkék vagyunk rá, ha ma már évente több, mint 1 millió doboz bio csíra kerül 1400 négyzetméteres üzemünkből 20 fős csapatunk munkájának köszönhetően az egészségtudatos fogyasztók asztalára. A nyugat-európai és az amerikai piacon is folyamatosan emelkedik a csírafogyasztók tábora, egyre többen térnek át az egészséges életmódra, az egészségtudatos táplálkozásra és illesztik be táplálkozásukba a csírákat is. Hazánkban az elmúlt évek gasztroforradalma is kedvezően hatott a csírafogyasztásra. Az éttermek egymásra licitálva alkották meg a különlegesebbnél különlegesebb ételkreációkat, melyekhez újabb és újabb alapanyagokat kutattak fel. Így kerültünk mi is képbe náluk és ma már szinte mindenhol találkozunk csíradíszítéssel a tányérokon.

Mikrozöldeket is termesztetek, amit sokan összekevernek a csírákkal. Mik a legfőbb különbségek közöttük?

A különbség a csírák és a mikrozöldek között a növesztési technológiában, valamint a növesztőközeg használatában van. A csíráknál vízkultúrás technológiával a növény magjából 4-12 nap alatt kifejlődött növénykéket egy speciális mosóberendezéssel megtisztítjuk a maghéj nagyrészétől, ezután centrifugáljuk, majd így kerülnek a dobozokba. A növesztett mikrozöldeknél egy mesterséges közeget használunk, amely lehet kókusz, len, vagy egyéb rostos anyag, erre kerülnek a magok, ahol szintén öntözéssel növekednek. A növekedési idő hosszabb ez esetben, így nagyobbak lesznek, mint a csírák. Mi a növesztő közeggel együtt csomagoljuk a mikrozöldeket, de vannak, akik levágva, csak a leveleket csomagolják és értékesítik. A kínálatunkban most a zsázsa, a rukkola, a vörös karalábé, illetve a borsóhajtás található meg.

Biocsiri

18 évvel ezelőtt kezdtetek el csírákat termeszteni, amikor kis túlzással élve, azt sem tudták a magyar fogyasztók, ezt eszik-e vagy isszák, ma pedig már szinte minden étteremben használják dekorációként. Hosszú volt az út idáig?

Igen, valóban nagyon messziről indultunk. Az első időkben számos, az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett kiállításon, vásáron mi magunk kóstoltattuk a csírákat egy kis zsíroskenyéren, vagy növényi zsírral megkent falatkákkal. Így az egész országban sok helyen tudtuk megismertetni, megszerettetni. Később a Budapesti Nagy Sportágválasztókon évente kétszer kiállítók voltunk és mind a sportolók, mind a kilátogató felnőttek és gyerekek megkóstolhatták a csírákat. Tehát lassan mondhatom, hogy felnőtt egy olyan generáció, aki már gyerekkorában is evett ezekből a növénykékből.

A kezdetektől minősített biotermékek hagyják el a gyárkaputokat. Ma már ez nem megy ritkaságszámba, de 18 évvel ezelőtt még nem tolongtak az üzletek polcain a bio zöldségek. Miért döntöttetek anno a bio mellett?

Úgy gondoltuk és gondoljuk ma is, hogy nagyon jó döntés volt részünkről a bio minősítés választása. Szinte teljesen ismeretlen volt akkor még itthon a csíra, ezért arra számítottunk, hogy a bio termékeket vásárlók lesznek a legelsők, akik majd leveszik a polcról. Ez így is lett, és lassan bővült a vásárlói kör az egészségtudatos táplálkozást választókkal és úgy tapasztaljuk, hogy az egyéb élelmiszert vásárlók is ízesítik, színesítik ételeiket csíráinkkal.

cékla csíra

Annak ellenére, hogy egyre nő a biotermékek kínálata hazánkban is, még ma is sokszor halljuk a szkeptikusoktól, hogy az a bio, amit éjjel permeteznek. Mit tudtok tenni ezen kételyek eloszlatása végett?

Az ellenőrzött bio termékekbe nem kerülnek károsanyagok, hiszen nagyon szigorú előírások vannak arra vonatkozóan, hogy egy-egy élelmiszert milyen körülmények, folyamatok betartásával kell gyártani. Esetünkben csak olyan alapanyagokat, magokat vásárolhatunk, amelyek rendelkeznek olyan tanúsítvánnyal, ami garantálja, hogy az emberi fogyasztásra termelt bio magokat megfelelő szabályok betartásával termesztették. A vízkultúrás termesztésnél nem használunk semmilyen növesztőszert. A mungóbab csíránk kivételével valamennyi termékünk rendelkezik bio minősítéssel, amelyet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. állít ki részünkre az évenkénti nagyon szigorú ellenőrzés után. Az ő tanúsítványuk alapján használhatjuk az Európai Unió ökologoját is, amelyet feltüntetünk a csomagoláson is.

Bár nagyon széles a paletta, de nem látunk például paprika vagy paradicsom csírákat. Lehet, hogy buta a kérdés, de minden zöldség magjából növesztett csíra ehető?

Tudomásom szerint nem minden magból lehet ehető csírát nevelni. Mi az elejétől fogva olyanmagokat vásároltunk, amelyet már akár belföldön, akár  külföldön használtak csíráztatáshoz. Az első években öt termékünk volt, a hagyma, Daikon retek, a lucerna, a búza és egy keverék csíra, amely az utóbbi három fajta kellemes keveréke volt. Az évek folyamán szélesedett szortimentünk: póréhagyma, brokkoli, rambó retek, cékla , borsó, valamint a mungóbabcsíra.

A jövő élelmiszer ellátásában milyen szerep juthat véleményed szerint a csíráknak?

Cégünk sajátos” mezőgazdasági” vállalkozás, hiszen a talajban termesztett magokból vízkultúrás technológiával készítünk „ máshová nem besorolt egyéb élelmiszert”, azaz emberi fogyasztásra alkalmas, konyhakész friss bio csírákat. Termékeinket a NÉBIH által engedélyezett élelmiszer-üzemben szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően készítjük. Erről több fejezetet is tudnék mesélni, de igazából számunkra a legfontosabb, hogy biztonságos terméket termesszünk.

Egész biztos, hogy nőni fog azon vállalkozások száma, akik nem a hagyományos módon termesztenek élelmiszereket, gondoljunk akár a vertikális farmokra vagy üvegházakra, melyekben termőföldhasználat nélkül történik a zöldségek és gyümölcsök termesztése és akár egy pár száz négyzetméteres „üzemben” nagy mennyiségű élelmiszert lehet előállítani.

Bővebb információ a csírák fajtáiról és élettani hatásairól: www.csira.hu

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!