Nógrád legstílusosabb kastélya, ahol az első magyar horrorfilmet forgatták

Utazás

Vajon mi lehet a közös az első magyar horrorfilmben és Nógrád legszebb kastélyszállodájában? Meglepő módon a szálak egy apró helyi faluban, Alsópetényben futnak össze. A Prónay-kastélyban, – ahol 1977-ben a Deffekt című, hátborzongató alkotást forgatták – ma egy impozáns, felújításon átesett birtokot találunk, ami eredeti pompájában várja a vendégeket. Utánajártunk egy múltidéző kastélyséta keretében, milyen sokszínű ennek a kastélynak a története és miért az egyik legkedveltebb vidéki esküvői helyszín.

Prónay kastély

A Prónay-kastély mozgalmas évszázadai

Alsópetény, ez a pár száz lelket számláló falu a Cserhát lankái között bújik meg Budapesttől egy karnyújtásnyira. A kastélyt a Gyurcsányi család építtette 1750-ben, mely később a Prónay család birtokába került. Egészen a II. világháborúig tulajdonukban maradt, utolsó lakója gróf Batthyány Felícia, Prónay Mihály megyei főispán özvegye volt. 

Hirdetés
A Johanna lakosztály belülről.

Életkép és lakosztálybelső a Prónay kastélyban

Az elkövetkező évtizedekről Tömösvári Szilvia, a kastély ügyvezetője mesél nekünk, akinek erős kötődése van a vidékhez, ugyanis a szomszéd településen, Rétságon nőtt fel. „Sokféle módon használták az épületeket: katonaszállás, fonalüzem, iskola, irodák, orvosi rendelő, raktár, sőt bányász klub is volt itt. Arról is tudunk, hogy a kastély pincéjét orosz katonák megtöltötték vízzel és fürdőmedencének használták. Sajnos a korabeli bútorok vagy elpusztultak, vagy elhordták őket, az állagmegóvásra sem volt gondja senkinek. A felújítást 2009-ben kezdtük el, amikor a jelenlegi tulajdonos megvásárolta a kastély együttesét. A munkálatokat levéltári kutatások és műemlékvédelmi szakemberek segítették.” Az új tulajdonos értékmentő munkáját Podmaniczky éremmel ismerték el, és a kastélyt mára a Heritage Hotels of Europe tagjaként tartják számon.

A Kiskastély átriuma napfényben úszik.

Napfürdőzés a kiskastély átriumában

A renoválásból egyik épület sem maradt ki. A legértékesebb közülük a nagykastély, amelyben két exkluzív lakosztályt is találunk. A régi majorság épületét egy szálloda szárnnyal egészítettük ki és a szomszédos telken egy új rendezvényépület épült, hogy nagyobb, akár 150 főt befogadó rendezvényeknek adhasson helyet. A kiskastélyban lakott korábban a Prónay család; manapság étkező és korhű bútorokkal berendezett lakosztályok találhatóak itt. 

Prónay kastély

Esküvő és csapatépítés a kastélyban

A kastély utolérhetetlen romantikus hangulata miatt népszerű esküvő helyszín is. Ez érthető, hiszen ki ne szeretné egy vidéki kastélyban kimondani a boldogító igent? Képzeljük el a 19. század hangulatában berendezett szalonokat, a kandalló mellett ízlésesen terített hosszú asztalokat, és a békés téli kastélyparkot az első hóesés után… Vagy, ugyanitt a virágdíszes fehér székszoknyákat, ahogy sorakoznak egymás mögött egy kellemes nyári délutánon…

Esküvő a Prónay kastélyban

Irány Nógrád, vár Alsópetény!

A kastély a vidék értékeire építve kínálja a programlehetőségeket: bor,- és sörkóstolók, szarvasgomba vadászatok, vadlesek, vasárnapi ebédek, piknikek a kertben, teadélutánok a kastély szalonjában. Nekünk utóbbin van szerencsénk ez alkalommal részt venni: tartalmas nosztalgiázás, melyen visszautazunk az időben. A minőségi teák mellé omlós házi süteményeket és levendulás ribizli lekvárt csemegézünk. Utóbbi kombináció annyira tetszik nekünk, hogy megfogadjuk, a recept nélkül nem indulunk haza.

A Johanna lakosztály belülről.

A másik fogadalmunk szerint következőleg a Cserhát érintetlen domboldalait járjuk majd be és utána borkóstolón veszünk részt, ahol sorra vesszük a Csendes Dűlő Szőlőbirtok csúcsborait. „Nekünk nagyon fontos Nógrád minden szempontból. Ha egyszer megtehetjük, hogy helyi beszállítókkal, termelőkkel dolgozzunk, akkor természetesen őket választjuk.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - egykori majorsági épületben vendégapartman

A kastélyban és a vendégházainkban megszálló, falusi turizmust választó vendégeinknek is megmutatjuk, hol vannak a helyi értékek, helyi vállalkozások, amiket és akiket érdemes meglátogatniuk. Örülünk, hogy ajánlhatunk nekik kézműves söröket a rétsági sörfőzdében, vagy rózsakávét, rózsalekvárt a Rózsavilágban.”- mondja zárásképpen Szilvia. A Prónay-kastély minden szegletében vendégszeretet és a vidék varázsa elevenedett meg korhű köntösben előttünk. Egyszóval: visszatérünk.

Graefl Kastély és Major Kétútköz - egykori majorsági épületben vendégapartman
Graefl Kastély és Major Kétútköz - évelő ágyasok között kanyargó utak

A bájos Alsópetényi Vendégházak

szerző: Elekes-Vécsei Nóra, fotók: Prónay-kastély

Kíváncsi vagy Nógrád további kincseire? Akkor ezek a cikkek is Rád várnak!

A FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE története

Görbeország, egy régi, igazi élet, amibe beleszületni már nem lehet

Ne maradj le folyamatosan frissülő tartalmainkról! Iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE! FELIRATKOZOM! 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egerlövő színes öko-óvodája, ahol a gyerekeknek saját biokertészete van

Öko-óvoda működik Egerlövőn. Saját bio-kerttel, korszerű felszereléssel és biztonságos, családias környezettel várják a gyerekeket az intézményben.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!