Akit a mozdony füstje megcsapott – Fűtőház Sörfőzde, a kézműves sörök Mekkája

Konyhánk és kamránk , Termelőktől

A Börzsöny és a Cserhát határán, Rétságon főzi apa és fia világbajnok kézműves söreit. A mindössze hét éve alapított FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE a világhírig repítette ezt a pici nógrádi települést, melyet a tulajdonos szenvedélyének: a felsőerjesztésű prémium kézműves sörök készítésének, no meg a mottójuknak köszönhetnek: „a sörfőzést nem kell 101 százalékon csinálni, de a 99 kevés”. Hava István vendégei voltunk, mindent megkóstoltunk és örömmel hoztuk el Nektek a hely szellemét, amit mindenképpen tegyetek rá az idei bakancslistátokra!

Kézműves sör - Fűtőház Sörfőzde Rétság

Az emlékek őre

Moldova Györgytől kölcsönöztük cikkünk címét. Hava István gépészmérnökből lett sörfőző, mely mesterséget ma már fiával főállásban gyakorolja. Őt valóban megcsapta a mozdony füstje, nem is egyszer, nem is kétszer. Édesapja egykor mozdonyvezető volt és gyakran magával vitte, így a vasútállomás lett második otthona, a mozdonyok pedig a legkedvesebb pajtásai. Máig tartó szenvedélye a vasút iránt és az édesapja emléke előtti tisztelgés inspirálta, hogy kézműves sörfőzdéjük márkáját erre a témára építse.

Fűtőház Sörfőzde - prémium kézműves sörök Rétságról

FŰTŐHÁZ, SÖRVÁRÓTEREM, NOHABOK és az ÓVÓHELY

Így hát nem meglepő talán, hogy a mintaboltjuk a régi vasúti várótermek hangulatát idézi, ahonnan beláthatunk a sörfőzdébe is. Söreik büszkén viselik régi mozdonyok neveit, míg a kóstolótermük pedig egy igazi óvóhelyből került kialakításra, melyet korhűen újítottak fel, olyannyira, hogy még a villanykapcsolók és vezetékek is a világháborúk utáni időket idézik. Nosztalgiára és időutazásra mindenképpen érdemes felkészülni, Istvánék vasúti gyűjteményét a Közlekedési Múzeum is minden bizonnyal megirigyelné. A sörfőzde hatalmas ősfás kerttel is büszkélkedhet, mely mindig nyitva áll vendégeik előtt.

Fűtőház Sörfőzde kertje Rétságon - kézműves felsőerjesztésű sörök

A palackba zárt mosoly és a bársonyos sötétség

Ha kedvet kaptatok a hely felfedezéséhez, itt az ideje, hogy a sörökről is beszéljünk! István hiszi és vallja, hogy a jó sörhöz semmi más nem kell csak víz, árpamaláta, komló és élesztő. 2015-ben egy pilisvörösvári sörfőzdében kezdődött minden, amikor megkérdezte a tulajdonos testvérét, hogyan kell sört készíteni, aki megmutatta neki az üzemet. Ez a váratlan találkozás a témával olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy egész hétvégén a sörfőzés rejtelmei után kutatott a világhálón. Nem habozott sokáig, iskolapadba ült és kitanulta a mesterséget. Korszerű üzemet hozott létre, melyben azonban szigorúan megtartotta a kézműves jelleget. Mentorának pedig a világ egyik legjobb sörfőző mesterét kérte fel.

Fűtőház Sörfőzde Rétság

Ma már nyolc féle sört készítenek, melyek közül az M63 BULLDOG a legek legje számukra, a palackba zárt mosoly –ahogyan ők mondják-, mellyel Írországban és az USA-ban is aranyérmet nyertek, sőt 2018-ban megnyerték a Dudblin Craft Beer Cup nagydíját, 28 aranyérmes sör közül az M63 BULLDOG lett a bajnokok bajnoka. A repertoárban találunk dublini aranyérmes fekete stout sört is. Az eddig készített söreik kizárólag ale – azaz felsőerjesztésű sörök voltak, decemberben azonban bemutatták az első láger sörüket a MERCURY-t, mely folytatja a FŰTŐHÁZRA jellemző maximalizmust. Nem spórolnak a minőségi alapanyagokkal és kivárják, míg tökéletesre érnek söreik, melyeket minimum 60 napig érlelnek. 

Fűtőház kézműves sörfőzde - M63 Bulldog - Dublin Craft Beer Cup aranyérem

Hava István a Dublin Craft Beer Cup díjátadón

Ki gondolta volna, hogy az 1954-es mozdony szépségverseny győztese majd’ 70 évvel később egy kézműves sörön fogja hirdetni egykori dicsőségét? Pedig ez történt. Első stout sörük nevét viseli István édesapjának egykori kedvence, a 327-139 pályaszámú mozdony, mely fekete sör a javából, ahogyan István mondja: „bársonyos sötétség”. A hét féle malátából három féle komlóval fűszerezett dublini aranyérmes sörremek, melyet kifejezetten ínyenceknek ajánlanak, nem véletlenül lett a manufaktúra egyik zászlóshajó terméke. 

Fűtőház Sörfőzde Rétság - Óvóhely

ÓVÓHELY –  sörkóstolók és céges rendezvények helyszíne, ahol időnként forgatások is zajlanak

Szingapúrtól Chicagóig

Hazánkban is töretlen a kézműves sörök népszerűsége. A NOHABOKKAL nemcsak a FŰTŐHÁZ webáruházában, de számos vendéglátóhelyen is találkozhatsz, például a Prónay Kastélyban, a Castellum Hotel Hollókőben, a Lakomotív, a Gulliver vagy a Ropogós Bistro&Garden Éttermekben. Az ÓVÓHELYEN pedig mindig lehetőség van kóstolásra, mely kiváló helyszíne baráti összejöveteleknek és céges rendezvényeknek egyaránt. A vendégkönyvbe belelapozva kijelenthetjük, hogy nemcsak a nemzetközi díjak miatt világhírű ez a pici családi vállalkozás, hanem az idelátogató vendégek miatt is. Jártak már itt Szingapúrtúl Chicagóig mindenhonnan, kedvelt „turisztikai” célpont a belga, angol és ír sörrajongók körében is. A legkülönlegesebb rendelést a Liszt Ferenc repülőtérre szállították, ahol egy szállodalánc tulajdonos magángépe szállt le két rekesz FŰTŐHÁZ válogatásért.

Sör a sörön túl….

A sörök mellett két izgalmas terméket is fejlesztett István és fia. Igazi különlegesség a sörpárlat, vagyis a söreikből Kosdon készülő whiskey-jük, mely igazi nagyágyú a maga 44 fokával. A MyChocoval együttműködésben pedig belga trüffelekbe zárták a söröket. Mit is mondhatnánk? Mindkettő elképesztően jól sikerült! Saját termékeik mellett számos, a térségben készülő kistermelői finomsággal és kézműves termékkel vár a mintaboltjuk, akárcsak a nőtincsi Nemcsak Piac, ahol szintén találkozhattok a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉVEL. (X)

Ha kóstolnátok, érdemes időpontot foglalni, minden másra pedig ott a webshop: www.futohazsorfozde.com

Képek: FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE, Vidéki Élet Magazin

MÉG TÖBB INSPIRÁLÓ TÖRTÉNET NÓGRÁDBÓL:

A Rózsavilág alapítójának 200 éves háza

A zebegényi villa titkai

Kilim és hegedű – vendégségben a kilimszövő és hegedűkészítő házaspárnál

 

Stílusos vidéki szállásajánlatunk

Gejzír Vendégház Tihany

Gejzír Vendégház – Tihany

Cím: Tihany, Cserhegy

Leírás:  Szüleinktől kaptunk egy pici birtokot egy nádtetős présházzal, ahol gyermekként szüreteltünk és venyigéből rakott tűzön gardát sütöttünk… „Kézbe vettük”, alakítottuk és ez született belőle. Élvezzétek azt a nyugalmat, csendet, kakukkfűillatot, amely a mai napig bennünket is elvarázsol… Az igazi szőlőhegyi hangulatú, balatoni panorámás vendégházunk 2-4 fő számára nyújt pihenési lehetőséget. 

Foglalás, érdeklődés: Küsz Marianna https://www.facebook.com/gejzirvendeghaztihany

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!