Szövés, szabadon – a kilimszövő vidéki otthona

Életünk , Portré

Lányok gyülekeznek a vidéki ház árnyas kertjében, színes gyapjúgombolyagokkal és szövőkerettel a kézben. Elköltötték a házigazda ízletes ebédjét, majd az ő irányításával elmélyült szövésbe kezdenek a patak partján, szabadon. Raab Rózsa kilimszövővel beszélgettem zebegényi otthonában.

Raab Rózsa kilimszövő és Lakatos László hangszerkészítő zebegényi vidéki otthonukban

A fél nappalit elfoglaló szövőszékeddel négy éve még a nyüzsgő pesti belváros közepén éltél. Gondoltad volna, hogy egyszer lecserélnéd addigi életed a vidék nyugalmára?

-Mint a legtöbb városlakó, túlságosan unalmasnak képzeltem a vidéki létformát, főleg az ősztől tavaszig tartó időszakot, amikor begubóznak az emberek és – a városi forgatag híján – egymásra sem nyitják az ajtóikat. Utólag elmondhatom, hogy nagyot tévedtem, mert e Duna-parti község művészekkel teli társasági és kulturális élete számunkra felülmúlja a városi pezsgést. 

Raab Rózsa kilimszövő zebegényi vidéki otthona

Valójában semmi sem hiányzik, amit Budapest nyújthat. Folyamatos vendéglátásban élünk, a kertünk pedig egy gyógyító közeg, mely étkezésünket, munkánkat, lelki életünket is pozitívan érinti. A nyüzsgő nyár után jólesik a tél csendje, a természetben tett séták, a földközeli létforma. Épp a Dunakanyarban tett kirándulások során szerettünk bele a folyó menti „nagy kertbe”, a börzsönyi erdők friss levegőjébe…

Raab Rózsa kilimszövő zebegényi otthona

Hogy alakítottatok pároddal stílusos otthont és benne munkahelyet a retró stílusú zebegényi épületből? Mi maradt és min változtattál a felújítás során?

-Hatvanas évekbeli házunkat – mely a Malom-patak partján, árnyas kertben áll – rekordidő alatt alakítottuk saját igényeinkre. Ám a teljes komfortosítás, a falbontások és burkolatcserék előtt két hónapig csak belülről figyeltük a házat, kiismerve miliőjét.  

Raab Rózsa kilimszövő zebegényi otthona

Így könnyen eldőlt, mi marad az eredeti hangulatból: a kályhák, a cementlapok és a nyílászárók, melyek külsejét bohém türkizzel vadítottuk meg a zebegényi hagyományok szerint.

Raab Rózsa kilimszövő zebegényi otthona

Fontos szempont volt, hogy két műhely békésen megférjen a házban. Ugyanis hangszerkészítő párom, László is itthon dolgozik. A hegedűk és brácsák készítésén és javításán túl speciális barokk vonóját a londoni Zeneakadémián használják. Omar Bashír, Nikola Parov és Rácz József mellett Lajkó Félix is gyakran megfordul itt hangszereivel, a régi barátság kapcsán. De gyakran érkeznek zeneiskolás tanítványok a hangszertörténelmet és a barokk zenét mélyen értő mesterükhöz. Csakúgy, mint a szőni tanuló fiatalok hozzám!

Lakatos László hangszerkészítő mester zebegényi műhelye

-Otthonotokban a keleti kilimek is részesei az enteriőrjeidnek, sokan az „Etnomád” márkanevű, szőttessel kombinált bőrtáskák készítőjeként ismerhetnek. Miként adod át a szövés kultúráját vendégeidnek?

Vonzódásom a keleti szőnyegek felé több évtizedes múltú. Nem csak a teret, de a szívet is melegítik, színvilágukkal és kódrendszerükkel folyton üzennek, inspirálnak. 

Raab Rózsa kilimszövő zebegényi otthona

Tizenöt éve vagyok a „Kilim a nomád szőnyeg” állandó munkatársa, így szinte természetes, hogy az üzletből rendszeresen hazakísérnek a szebbnél szebb darabok. Nem véletlen, hogy saját munkáimban is felismerhetők az egyes motívumok, tónusok…

Raab Rózsa kilimszövő munka közben

Főszabász édesanyám öröksége, a „Téka” néprajzi táborokban szőtt tarisznyáim, a kisképző textilszakos évei és Örsy Zsuzsa gobelinművész mesterem mind-mind hozzáadott szakmai fejlődésemhez. S mivel mindig is izgatott a divatba oltott művészet, szövéseimet öltözék-kiegészítőkbe álmodtam. Tizenkét éve dolgozom Krieser Erika bőrműves alkotótársammal, akivel az ETNOMÁD márkát megálmodtuk. Magas minőségű bőrkölteményei szépen rímelnek szövéseimmel. Táskáink Európa mellett Amerikába, sőt Japánba is eljutottak már.

ETNOMÁD táskák

A tőlem tanulni vágyókat saját házamban, kertemben fogadom, de a helyi könyvtárban is volt már szövőszakköröm. Egy általam készített ebéddel kezdődik a program, majd a szakmai segítségemmel, de egyénileg és szabadon szárnyaló fantáziával dolgozunk. Tartok személyre szabott és csoportos alkalmakat is, legközelebb szeptemberben.        

Raab Rózsa kilimszövő tanítványai

TETSZETT EZ A CIKK? Olvasd el a zebegényi festőművész házaspárról szóló írásunkat is, akiknek a villájában az Indiai Nagykövetség is forgatott már filmet. A zebegényi villa titkai

Szövésre jelentkezés Rózánál: https://www.facebook.com/rozsa.raab

Táskák, szőttesek: https://www.facebook.com/Etnomad/

Hangszerépítés: http://www.lakatoslaszlo.hu

Szöveg és képek: Böjtös Kinga         

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság

Finom, gyorsan elkészíthető sárgabarackos pite recept.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!