Pongyola pitypang, a tavaszi méregtelenítő kúrák főszereplője
Tavasszal testnek, lélelknek egyaránt jól esik egy kis méregtelenítés, amihez mi most a pongyola pitypangot ajánljuk. Ismerjük-e vajon a közvetlen környezetünk természetes növényvilágát? Irtjuk-e az utálatos gyomokat, vagy szelíden barátkozunk velük? Halmos Monika, az ehető természet elismert szakétője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a pongyola pitypang kerül terítékre, egy remek receptötlettel egyetemben.
Miért jó méregtelenítő a pongyola pitypang?
A pongyola pitypang (Taraxacum officinale) – más néven gyermekláncfű – néhol undok gyomnövény, máshol üreges szára, fehér szőrbóbitája a kislányok kedvelt játéka. Ám gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, őszi gyűjtésű, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé is készül. Zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést. Tavaszi tisztító kúrákhoz nélkülözhetetlen a pitypang: nem csak tea formájában, de zsenge leveleit salátaként is fogyaszthatjuk. A szennyezett légkör támadásainak és az élelmiszer adalékanyagoknak kitett szervezet számára az egyik legkitűnőbb gyógynövény! Ne haragudjunk hát rá, ha belesárgállik a pázsitba, inkább keressünk neki megfelelő helyet a kertben is.
Serpenyős gombás pitypang
Hozzávalók:
- 10 dkg húsos, füstölt szalonna,
- 20 dkg erdei gomba,
- 2 marék zsenge pitypanglevél,
- 4 tojás, só,
- 2 szelet szikkadt kenyér
A szikkadt kenyeret felkockázzuk, és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, félretesszük. A hajszálvékony szeletekre vágott szalonnát a serpenyőben üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk. Ha a gomba már majdnem puha, beleszórjuk a metéltre vágott pitypanglevél felét, megsózzuk, és a saját levében addig pároljuk, míg a gomba megpuhul. Ekkor ráöntjük a pici sóval felvert tojásokat, rászórjuk a kenyérkockákat és fedő alatt éppen csak addig sütjük, míg a tojás megszilárdul. A maradék pitypanglevéllel beborítjuk és azonmód tálaljuk.
A serpenyős pitypang-gombához hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
A pitypang szörp és pitypang méz receptje
A szépséges és jótékony bíbor kasvirág
6+1 vízhajtó gyógynövény a kertből
A cikk fotóit, szövegét és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!
Fenntartható, céges csapatépítő rendezvényhelyszínek vidéken
A fenntarthatóság iránti elköteleződés ma már nemcsak a mindennapi...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...