Pongyola pitypang, a tavaszi méregtelenítő kúrák főszereplője

Tavasszal testnek, lélelknek egyaránt jól esik egy kis méregtelenítés, amihez mi most a pongyola pitypangot ajánljuk. Ismerjük-e vajon a közvetlen környezetünk természetes növényvilágát? Irtjuk-e az utálatos gyomokat, vagy szelíden barátkozunk velük? Halmos Monika, az ehető természet elismert szakétője, küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert! Ezúttal a pongyola pitypang kerül terítékre, egy remek receptötlettel egyetemben.
Miért jó méregtelenítő a pongyola pitypang?
A pongyola pitypang (Taraxacum officinale) – más néven gyermekláncfű – néhol undok gyomnövény, máshol üreges szára, fehér szőrbóbitája a kislányok kedvelt játéka. Ám gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, őszi gyűjtésű, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé is készül. Zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést. Tavaszi tisztító kúrákhoz nélkülözhetetlen a pitypang: nem csak tea formájában, de zsenge leveleit salátaként is fogyaszthatjuk. A szennyezett légkör támadásainak és az élelmiszer adalékanyagoknak kitett szervezet számára az egyik legkitűnőbb gyógynövény! Ne haragudjunk hát rá, ha belesárgállik a pázsitba, inkább keressünk neki megfelelő helyet a kertben is.
Serpenyős gombás pitypang
Hozzávalók:
- 10 dkg húsos, füstölt szalonna,
- 20 dkg erdei gomba,
- 2 marék zsenge pitypanglevél,
- 4 tojás, só,
- 2 szelet szikkadt kenyér
A szikkadt kenyeret felkockázzuk, és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, félretesszük. A hajszálvékony szeletekre vágott szalonnát a serpenyőben üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk. Ha a gomba már majdnem puha, beleszórjuk a metéltre vágott pitypanglevél felét, megsózzuk, és a saját levében addig pároljuk, míg a gomba megpuhul. Ekkor ráöntjük a pici sóval felvert tojásokat, rászórjuk a kenyérkockákat és fedő alatt éppen csak addig sütjük, míg a tojás megszilárdul. A maradék pitypanglevéllel beborítjuk és azonmód tálaljuk.

A serpenyős pitypang-gombához hasonló, izgalmas ehető növényrecepteket keressétek a RECEPTEK rovatunkban!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel hírlevelünkre !
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
A pitypang szörp és pitypang méz receptje
A szépséges és jótékony bíbor kasvirág
6+1 vízhajtó gyógynövény a kertből
A cikk fotóit, szövegét és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Herczeg-Fekete Cottage: Történelem és kényelem a Mezőségen
Simontornya szőlősdombjainak a tetején, a Mózsé-hegyen elhelyezkedő...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
