Természet és tradíció Kecskemét szívében: a Bazsalikomos Kert és Pékség története
Beh Mariann 10 éve indította el a Bazsalikomos Kert márkát, ami a kertjükben termesztett fűszer – és gyógynövényekből készült teákkal, fűszersókkal és pestokkal indult. Civil munkája és két kislánya mellett a piacokon értékesítette termékeit, majd sorra jelentek meg a könyvei. A vállalkozásának megkoronázásaként az idei évben férjével, Patyi Rolanddal megnyitotta a kézműves pékséget, a workshop helyszínt és termékboltot is magába foglaló Bazsalikomos Kert és Pékséget Kecskeméten a Budai utca 12. szám alatt.
A történelmi épület
Mariann életfilozófiája és a természet iránti szeretete átjárja az egész Budai utca épületet: a minőségi alapanyagok nemcsak a finom kávékban, a kenyerekben és a kézműves termékeiben jelennek meg, de a csempék, a nyílászárók és a csomagolóanyagok választásában is. Mariann és Roland az utazásaikból inspirálódva vegyítik a vidék kedves hangulatát a főváros nívós stílusával.
A házaspárnak szerelem volt első látásra Kecskeméten a piac mellett található romos épület. Bár az épület felújítása sok akadályba ütközött, mint például a kertben elhúzódó régészeti ásatás, a csapatmunka meghozta a várt eredményt: a mai modern megoldásokkal vegyítve számos régi építészeti megoldás visszaadja az épület eredeti jellegét. Ilyen például a műemlékvédelem alatt álló homlokzat, melynek csodás megjelenését a homlokzati és festési munkálatokat végző BGB Girland 2011 Kft-nek köszönhetnek.
Az épület történelmi sajátosságán túl a kert a hely szíve-lelke: “Egy 87%-ban ehető kertet álmodtam meg a belső udvarba, az ott illatozó fűszer- és gyógynövények bekerülnek a pékség friss ételeibe, italaiba, pl. frissen forrázott mentatea formájában.” – meséli Mariann.
Baráti összefogás és helyi kincsek a pékségben
Mariann belföldi utazásai és a kézműves vásárokon szerzett ismeretségek meghozták a megfelelő kapcsolatokat, és a baráti összefonódásokat. Így ismerte meg a székesfehérvári Már Vártalak Pékség csapatát is, akik szinte kérdés nélkül segítettek a Bazsalikomos Kert pékjeinek a legfinomabb kovászos kenyerek és egyéb péksütemények receptjeinek elsajátításában. Bensőséges szakmai és baráti kapcsolat alakult ki a Már Vártalak Pékség vezetőivel és csapatával, és csodálatos dolog hallani arról, hogy két vidéki vállalkozás a magyar gasztronómiában milyen önzetlenül segíti egymást.
A májusi nyitás óta fontos céljuk, hogy a mennyiségi termelés ne menjen a minőség rovására, ezért sosem hagynak a pultban másnapos pékárut, a megmaradt termékeket a mentőszolgálat, vagy egy karitatív alapítvány részére ajánlják fel.
A családnak sok lemondással járt a pékség megnyitása, a rengeteg munka mellett számos kompromisszumot hoztak a mindennapi életben. “Mindezek ellenére az, hogy a pékség ilyen rövid idő alatt ennyire népszerűvé vált, nagyban köszönhető a 24 fős mosolygós és kedves csapatunknak is . A visszatérő vendégek bizalmát az ő pozitív hozzáállásuk, és jókedvük teremti meg.” – vallja Mariann.
A pékségben is törekszenek arra, hogy minél több hazai alapanyaggal dolgozzanak: a zöldség és gyümölcs a környékbeli gazdaságokból származik, a kávéfőzőbe magyar pörkölésű Herz kávé kerül, és igyekeznek magyar liszteket használni. A lisztek mellett nagyon fontos szempont volt a pékárukhoz használt többi alapanyag esetében is, hogy kizárólag prémium, kézműves és lehetőleg helyi termékekkel dolgozzanak.
“Így találtunk rá az Alföldi Garabonciás tehén- és kecsketejből készült termékeire is, melyek Kecskemét vonzáskörzetéből, izsáki és környékbeli gazdálkodóktól származó teljes tejből készülnek hagyományos receptúrák alapján. Most újították meg a csomagolásaikat, és új termékekkel is jelentkeznek. Nagyon büszkék a 100% teljes tejből készített tehéntejükre, amelyek nálunk is a vendégek kedvencei. Továbbá a kávénál is törekedtünk arra, hogy hazai pörkölésűt találjunk, így a HERZ Coffee Roasters tökéletesen illik a pékség kínálatába.”
Mariann további kedvenc hazai márkái megtalálhatóak a kert végében lévő termékboltban is: szörpök, szószok, lekvárok, mézek formájában, – hiszen a fenntarthatóság és a hazai márkák támogatása egy életszemlélet.
A kovászos kenyereken és friss pékárukon kívül a vendégeket meleg reggelivel és szezonális finomságokkal várják. A teraszra kiülve a fűszerkert illata és látványa adja a Bazsalikomos Kert valódi életérzését, ám említést érdemel még a termékbolt mellett található workshop helyszín is, amely hamar önálló életre kelt: Mariann teakészítő workshopjai mellett kalligráfia, és koszorúkészítő workshopokra is nagy az igény, valamint csapatépítőkre és kisebb családi rendezvényekre is tökéletes választás.
Bazsalikomos Kert – életérzés
Beh Mariann végzettségét tekintve kertészmérnök-mezőgazdasági biotechnológus, és a természet iránti szeretete nem csak egy hobbi, de a kapcsolódás a természethez minden egyes döntését és cselekedetét átjárja. Mariann kislány kora óta rajong a természetért és a gyógynövényekért, és kertészmérnök munkája mellett a lányai születését követően saját vállalkozásba kezdett.
A családjával fűszernövények termesztésébe kezdtek, amelyeket kézzel leszedve hagyományos módon napon szárítottak és kézzel morzsoltak, végül teákat, fűszereket és pestokat készítettek belőlük. Például a “Gyógyulj meg tea” már lassan 20 éves recept alapján készül a nagyközönség számára. A leszárított teákat a család ismerőseinek, barátainak adták ajándékba, akik pozitív visszajelzést adtak a termékekről, és ezen visszajelzések hatására 2014-ben Mariann megalapította a Bazsalikomos Kert márkát. A Bazsalikomos Kert egy házilag bevált, minőségi termékeket árusító családi vállalkozás csomagolt változata. Természetes gyógymód, herbárium, mely életérzés 2024 nyarától Kecskeméten átélhető és megismerhető. (X)
Kávéházat, éttermet üzemeltetsz? Jó szívvel ajánljuk a Herz Coffeet! Ajánlatokat itt tudtok kérni: sales@herzcoffee.com
Szerző: Kovács Annabella
Fotók: Bazsalikomos Kert tulajdonai
Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre,hogy azonnal értesülj legfrissebb tartalmainkról! FELIRATKOZOM
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Családi pihenés a téli szünetben – varázslatos szálláshelyek vidéken
A téli szünet a pihenés, a feltöltődés és a közös családi élmények...
Fenntartható, céges csapatépítő rendezvényhelyszínek vidéken
A fenntarthatóság iránti elköteleződés ma már nemcsak a mindennapi...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...