Természet és tradíció Kecskemét szívében: a Bazsalikomos Kert és Pékség története
Beh Mariann 10 éve indította el a Bazsalikomos Kert márkát, ami a kertjükben termesztett fűszer – és gyógynövényekből készült teákkal, fűszersókkal és pestokkal indult. Civil munkája és két kislánya mellett a piacokon értékesítette termékeit, majd sorra jelentek meg a könyvei. A vállalkozásának megkoronázásaként az idei évben férjével, Patyi Rolanddal megnyitotta a kézműves pékséget, a workshop helyszínt és termékboltot is magába foglaló Bazsalikomos Kert és Pékséget Kecskeméten a Budai utca 12. szám alatt.
A történelmi épület
Mariann életfilozófiája és a természet iránti szeretete átjárja az egész Budai utca épületet: a minőségi alapanyagok nemcsak a finom kávékban, a kenyerekben és a kézműves termékeiben jelennek meg, de a csempék, a nyílászárók és a csomagolóanyagok választásában is. Mariann és Roland az utazásaikból inspirálódva vegyítik a vidék kedves hangulatát a főváros nívós stílusával.
A házaspárnak szerelem volt első látásra Kecskeméten a piac mellett található romos épület. Bár az épület felújítása sok akadályba ütközött, mint például a kertben elhúzódó régészeti ásatás, a csapatmunka meghozta a várt eredményt: a mai modern megoldásokkal vegyítve számos régi építészeti megoldás visszaadja az épület eredeti jellegét. Ilyen például a műemlékvédelem alatt álló homlokzat, melynek csodás megjelenését a homlokzati és festési munkálatokat végző BGB Girland 2011 Kft-nek köszönhetnek.
Az épület történelmi sajátosságán túl a kert a hely szíve-lelke: “Egy 87%-ban ehető kertet álmodtam meg a belső udvarba, az ott illatozó fűszer- és gyógynövények bekerülnek a pékség friss ételeibe, italaiba, pl. frissen forrázott mentatea formájában.” – meséli Mariann.
Baráti összefogás és helyi kincsek a pékségben
Mariann belföldi utazásai és a kézműves vásárokon szerzett ismeretségek meghozták a megfelelő kapcsolatokat, és a baráti összefonódásokat. Így ismerte meg a székesfehérvári Már Vártalak Pékség csapatát is, akik szinte kérdés nélkül segítettek a Bazsalikomos Kert pékjeinek a legfinomabb kovászos kenyerek és egyéb péksütemények receptjeinek elsajátításában. Bensőséges szakmai és baráti kapcsolat alakult ki a Már Vártalak Pékség vezetőivel és csapatával, és csodálatos dolog hallani arról, hogy két vidéki vállalkozás a magyar gasztronómiában milyen önzetlenül segíti egymást.
A májusi nyitás óta fontos céljuk, hogy a mennyiségi termelés ne menjen a minőség rovására, ezért sosem hagynak a pultban másnapos pékárut, a megmaradt termékeket a mentőszolgálat, vagy egy karitatív alapítvány részére ajánlják fel.
A családnak sok lemondással járt a pékség megnyitása, a rengeteg munka mellett számos kompromisszumot hoztak a mindennapi életben. “Mindezek ellenére az, hogy a pékség ilyen rövid idő alatt ennyire népszerűvé vált, nagyban köszönhető a 24 fős mosolygós és kedves csapatunknak is . A visszatérő vendégek bizalmát az ő pozitív hozzáállásuk, és jókedvük teremti meg.” – vallja Mariann.
A pékségben is törekszenek arra, hogy minél több hazai alapanyaggal dolgozzanak: a zöldség és gyümölcs a környékbeli gazdaságokból származik, a kávéfőzőbe magyar pörkölésű Herz kávé kerül, és igyekeznek magyar liszteket használni. A lisztek mellett nagyon fontos szempont volt a pékárukhoz használt többi alapanyag esetében is, hogy kizárólag prémium, kézműves és lehetőleg helyi termékekkel dolgozzanak.
“Így találtunk rá az Alföldi Garabonciás tehén- és kecsketejből készült termékeire is, melyek Kecskemét vonzáskörzetéből, izsáki és környékbeli gazdálkodóktól származó teljes tejből készülnek hagyományos receptúrák alapján. Most újították meg a csomagolásaikat, és új termékekkel is jelentkeznek. Nagyon büszkék a 100% teljes tejből készített tehéntejükre, amelyek nálunk is a vendégek kedvencei. Továbbá a kávénál is törekedtünk arra, hogy hazai pörkölésűt találjunk, így a HERZ Coffee Roasters tökéletesen illik a pékség kínálatába.”
Mariann további kedvenc hazai márkái megtalálhatóak a kert végében lévő termékboltban is: szörpök, szószok, lekvárok, mézek formájában, – hiszen a fenntarthatóság és a hazai márkák támogatása egy életszemlélet.
A kovászos kenyereken és friss pékárukon kívül a vendégeket meleg reggelivel és szezonális finomságokkal várják. A teraszra kiülve a fűszerkert illata és látványa adja a Bazsalikomos Kert valódi életérzését, ám említést érdemel még a termékbolt mellett található workshop helyszín is, amely hamar önálló életre kelt: Mariann teakészítő workshopjai mellett kalligráfia, és koszorúkészítő workshopokra is nagy az igény, valamint csapatépítőkre és kisebb családi rendezvényekre is tökéletes választás.
Bazsalikomos Kert – életérzés
Beh Mariann végzettségét tekintve kertészmérnök-mezőgazdasági biotechnológus, és a természet iránti szeretete nem csak egy hobbi, de a kapcsolódás a természethez minden egyes döntését és cselekedetét átjárja. Mariann kislány kora óta rajong a természetért és a gyógynövényekért, és kertészmérnök munkája mellett a lányai születését követően saját vállalkozásba kezdett.
A családjával fűszernövények termesztésébe kezdtek, amelyeket kézzel leszedve hagyományos módon napon szárítottak és kézzel morzsoltak, végül teákat, fűszereket és pestokat készítettek belőlük. Például a “Gyógyulj meg tea” már lassan 20 éves recept alapján készül a nagyközönség számára. A leszárított teákat a család ismerőseinek, barátainak adták ajándékba, akik pozitív visszajelzést adtak a termékekről, és ezen visszajelzések hatására 2014-ben Mariann megalapította a Bazsalikomos Kert márkát. A Bazsalikomos Kert egy házilag bevált, minőségi termékeket árusító családi vállalkozás csomagolt változata. Természetes gyógymód, herbárium, mely életérzés 2024 nyarától Kecskeméten átélhető és megismerhető. (X)
Kávéházat, éttermet üzemeltetsz? Jó szívvel ajánljuk a HERZ Coffee Roasterst!
Ajánlatokat itt tudtok kérni: sales@herzcoffee.com
Szerző: Kovács Annabella
Fotók: Bazsalikomos Kert tulajdonai
Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre,hogy azonnal értesülj legfrissebb tartalmainkról! FELIRATKOZOM
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
A karácsonyfa története
Minden évben illatos, frissen vágott fenyő áll a nappaliban csodás...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...