A vidéki hobbikertész esete a babérmeggy szaporítással

Házunk és kertünk , Kertészkedés

Azt hiszem, sosem kezdtem volna babérmeggy szaporításba, de egy véletlen kísérlet mégis megajándékozott négy életerős gyökerű csemetével.  Kedvelem ezt a Balkánon és Kaukázusban őshonos örökzöld növényt. Fényes, sötétzöld levelei remek díszletként szolgálnak az évelő virágágyásokhoz, de az illetéktelen tekintetek elől is kiválóan elrejtik otthonunkat, ha ez lenne a cél.  Barátságunk azért is világraszóló, mert nehezen boldogulok a különleges igényű növényekkel, a babérmeggy azonban pont az esetem, mert igazából minden körülmény között nő, fejlődik és metszéssel tökéletesen kertünkhöz alakítható a formája és a mérete is, amihez csak néhány profi kerti gépre van szükség. Mindent túlélő cserjével van dolgunk. Ha például örökölnétek újdonsült kertetekkel egy elhanyagolt tövet, akár egész picire is bátran vágjátok vissza, dús hajtásokkal fogja meghálálni. Na, de hogy a tárgyra térjek, minden azzal kezdődött, hogy valami növény legyen azért télen is a nyaralóban a vázában, még akkor is, ha senki nem fogja látni. Késő ősszel hirtelen felindulásból még megmetszettem a három babérmeggy bokrunkat és a levágott ágakból néhányat egy bádog kancsóba tettem az emeleti nappali konzolasztalára. 

ibolya-gyogynoveny

Babérmeggy szaporítás házilag egyszerűen

Márciusi szezonnyitó vizitünkkor fogadott a meglepetés, ugyanis a babérágak teljes pompájukban virultak rögtönzött vázájukban. Víz már csak egy ujjnyi volt ugyan a kancsóban, azonban az eltelt közel hat hónap alatt hatalmas gyökeret növesztettek. Azon gondolkodtam, mi lehetett a siker oka, hiszen szobahőmérsékleten elszáradtak volna ezek a vesszők, víz ide vagy oda. Valószínű, hogy a titok az alacsony hőfokban rejlik, ugyanis télen 10 fokon temperáljuk a házat. Szóval bátran fogjatok ily módon babérmeggy szaporításba! A vesszőket tegyétek vízbe és tartsátok hűvös helyen! Nyaraló hiányában garázsban, kerti konyhában, kerti lakban vagy műhelyben is érdemes lehet próbálkozni. Ezen felbuzdulva újabb adag babérmeggy szaporításba fogok kezdeni, de ki fogom próbálni, hogy a  mutatvány működik-e a korall berkenye, az ezüstfa, a magyal és a kecskerágó esetében is. Most már csak az van hátra, hogy helyet találjak ezeknek a helyes csemetéknek.

Ha szereted a vidéki életérzést, csatlakozz INSTAGRAM és FACEBOOK oldalunkhoz is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Vegyszermentes kertek – növénytársításokkal a kártevők ellen

Paradicsom fajtaajánló

Palántanevelés lépésről lépésre

Növényjelölő botocskák készítése

És hogy a vázában egész nyáron legyen friss virág, időben vessétek el a virágmagokat, amikhez készítsetek csinos növényjelölőket velünk!

Ha a babérmeggy szaporítás mellett más kerti témák is érdekelnek, akkor irány a VIDÉKI KERT rovatunk és ne feledkezzetek meg a nélkülözhetetlen kerti gépekről sem!

Fotók: Vidéki Élet Magazin

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!