5+1 érdekesség a tulipánokról

Életünk , Hagyományok

“Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.” Wass Albert

1 – A tulipán az utolsó szent örökségünk

A tulipán amellett, hogy szemet gyönyörködtető virágai bearanyozzák az első tavaszi heteinket, ősi magyar népművészeti jelkép is. Hazánkban a legősibb népi motívumok közé tartozik, legkedveltebb virága a magyar ornamentikának. Rávésték bútorokra, munkaeszközökre, edényekre – például a híres korondi kerámiákra, belehímezték ruhákba, szőttesekbe. Vidéken előszeretettel használták spalettákon, székely fakapukon és a sokak által ismert tulipános ládákról sem feledkezhetünk meg, amely a házasságkötés jelképe.

Hirdetés

2 – A tulipán a szerelem virága

A tulipán szirmai a női test körvonalához hasonlítanak, ehhez kapcsolódó érzelmeket fejez ki; a nőiesség, termékenység, el- és befogadás, szépség, tisztelet és szeretet szimbóluma. Őseink úgy vélték, hogy a tulipán rezgései nyitva hagynak egy kiskaput az agyunkban, amelyen keresztül a fény a tudatunkba áramolhat. Ez a gyönyörű virág magában hordozza a Nap, a fény, az erő és az élet születését, a megújulást, az isteni örök körforgást.

4+1 dolog a tulipánokról

3- A tulipán a nőiség virága

A ma született leány-gyermektől a haldokló idős asszonyig minden életkornak megvan a maga tulipánformája.

  1. Villás tulipán: 10-12 éves leányka, érintetlen állapota.
  2. Hegyes tulipán: 13-15 esztendős leányka
  3. Lándzsás facsart tulipán: 16-17 éves nagyleány
  4. Lándzsás tulipán: a nászéjszakát éppen megélő, „félkontyot menyasszony”
  5. Ajakos tulipán: az áldott állapotban lévő menyecske
  6. Fias tulipán: az áldott állapotú anyában már teljesen kifejlődött a magzat, a “viráganyában már teljesen kinyílt a kis virág.”
  7. Facsart tulipán: Világra születés folyamata, a “viráganya kifacsarja kis virágát”.
  8. Kifacsart tulipán: a viráganya öregszik, nem szülőképes már. Újra előtérbe kerül a szűz állapota, ám most az élete végéhez közeledő években:
  9. Szakállas tulipán: az élet kereke nem áll meg. Ami egyszer fent volt, le is fordul. A már nagyra nőtt, fiatal tulipán folytatja anyja munkáját, míg az elöregedett viráganya lehull róla és őssé válik. Földanyánk minden év tavaszán újranöveszti magából az életet.

4 – A tulipán színei is üzennek

A piros tulipánok fényesek, mutatósak, a szenvedélyt jelképezik. A sárga egy meleg szín, barátságot, örömöt, szeretet fejez ki. A fehér tulipán az ártatlanság, a tisztaság jelképe, míg a fekete a sötét színe miatt a rejtély és a végtelen színe.

4+1 dolog a tulipánokról

5 – Tulipános kertek országszerte

Ha azon kisebbség közé tartoznál, aki még nem hallott róla, hogy hazánkban is gombamód elkezdtek szaporodni a szebbnél-szebb látogatható tulipános kertek, akkor itt az ideje, hogy felfedezz egyet és részt vegyél egy tulipánszüreten! Látogass el például a Tisza-tóhoz, de ha épp nem arra visz az utad, a Balaton déli partján, a Káli-medencében, Zala megyében és még számos helyszínen barangolhatsz sok ezer egyszerre nyíló tulipán között! Itt találod az országos listák vármegyék szerinti bontásban: Tulipánszüretek országszerte

+1  Könyv- és filmajánló

Vidéki élet rajongóknak ajánljuk Deborah Maggoch Tulipánláz című könyvét, amely a 17. századi Amszterdamban játszódik, a városban, amelyet rabul ejtett a tulipánláz. A gyönyörű Sophia férje, Cornelis azon szerencsések közé tartozik, akik meggazdagodtak az egzotikus új virágból. Örömében megbízást ad egy fiatal művésznek, hogy fesse meg a portréjukat. Ám az ifjú feleség és a festő között fellángoló szenvedély Shakespeare-i fordulatokban bővelkedő időutazásra hív. A regényből filmet is készítettek, melynek főszereplőit az Oscar-díjas Alicia Vikander, Christoph Waltz és Judi Dench alakítja.

4+1 dolog, amit tudnod kell a tulipánokról

Olvass még több cikket ebből a rovatból: Hagyományok

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Jeles napok

Míg élek, festeni szeretnék – portré Péter Beatrix festőművészről

Péter Beatrix festőművész pályájának alakulása a kezdetektől

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Neked ajánljuk

Receptek Neked