Vecsési Káposztafesztivál 2022


Vecsés és a káposzta
Vecsés a XVI. századi török dúlás után szinte pusztasággá vált, lakói elpusztultak vagy elmenekültek. 1786-ban II. Grassalkovich Antal földesúr telepítette be újra ötven sváb jobbágycsaláddal. A telepítési szerződésben az szerepelt, hogy az összes új gazda 150 öl káposztaföldet kap, melynek terméséből 1/7-nyi dézsmát köteles leadni. A mára kialakult országos hírnevét azonban a vecsési káposzta a Ferihegy TSZ-nek köszönheti. A 70 regisztrált gazdasági vállalkozáson felül 150 kisebb-nagyobb savanyító üzem található jórészt családi vállalkozásként a településen. A káposzta eltartásának leggyakoribb módja a savanyítás volt, amely családi recept szerint történt. A finom savanyú káposzta különleges árunak számított, termelésének és feldolgozásának módja és eszközei generációkon keresztül öröklődtek.
Fotók és bővebb információ: www.facebook.com
A Vecsési Káposztafesztiválhoz hasonló vidéki programokat megtalálod folyamatosan frissülő PROGRAMAJÁNLÓNKBAN!

Neked ajánljuk

Méretre készült tükrök – hatásos és praktikus belsőépítészeti elemek
Nehéz lenne a mindennapjainkat tükrök nélkül elképzelni. Használjuk...

Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában
„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”- tartja a mondás, mely különösen...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

A magyarországi spárgatermesztés története
Az alföldi spárga Ha a spárga-szó felmerül, akkor mindig eszünkbe...