Akit a mozdony füstje megcsapott – Fűtőház Sörfőzde, a kézműves sörök Mekkája
A Börzsöny és a Cserhát határán, Rétságon főzi apa és fia világbajnok kézműves söreit. A mindössze hét éve alapított FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE a világhírig repítette ezt a pici nógrádi települést, melyet a tulajdonos szenvedélyének: a felsőerjesztésű prémium kézműves sörök készítésének, no meg a mottójuknak köszönhetnek: „a sörfőzést nem kell 101 százalékon csinálni, de a 99 kevés”. Hava István vendégei voltunk, mindent megkóstoltunk és örömmel hoztuk el Nektek a hely szellemét, amit mindenképpen tegyetek rá az idei bakancslistátokra!
Az emlékek őre
Moldova Györgytől kölcsönöztük cikkünk címét. Hava István gépészmérnökből lett sörfőző, mely mesterséget ma már fiával főállásban gyakorolja. Őt valóban megcsapta a mozdony füstje, nem is egyszer, nem is kétszer. Édesapja egykor mozdonyvezető volt és gyakran magával vitte, így a vasútállomás lett második otthona, a mozdonyok pedig a legkedvesebb pajtásai. Máig tartó szenvedélye a vasút iránt és az édesapja emléke előtti tisztelgés inspirálta, hogy kézműves sörfőzdéjük márkáját erre a témára építse.
FŰTŐHÁZ, SÖRVÁRÓTEREM, NOHABOK és az ÓVÓHELY
Így hát nem meglepő talán, hogy a mintaboltjuk a régi vasúti várótermek hangulatát idézi, ahonnan beláthatunk a sörfőzdébe is. Söreik büszkén viselik régi mozdonyok neveit, míg a kóstolótermük pedig egy igazi óvóhelyből került kialakításra, melyet korhűen újítottak fel, olyannyira, hogy még a villanykapcsolók és vezetékek is a világháborúk utáni időket idézik. Nosztalgiára és időutazásra mindenképpen érdemes felkészülni, Istvánék vasúti gyűjteményét a Közlekedési Múzeum is minden bizonnyal megirigyelné. A sörfőzde hatalmas ősfás kerttel is büszkélkedhet, mely mindig nyitva áll vendégeik előtt.
A palackba zárt mosoly és a bársonyos sötétség
Ha kedvet kaptatok a hely felfedezéséhez, itt az ideje, hogy a sörökről is beszéljünk! István hiszi és vallja, hogy a jó sörhöz semmi más nem kell csak víz, árpamaláta, komló és élesztő. 2015-ben egy pilisvörösvári sörfőzdében kezdődött minden, amikor megkérdezte a tulajdonos testvérét, hogyan kell sört készíteni, aki megmutatta neki az üzemet. Ez a váratlan találkozás a témával olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy egész hétvégén a sörfőzés rejtelmei után kutatott a világhálón. Nem habozott sokáig, iskolapadba ült és kitanulta a mesterséget. Korszerű üzemet hozott létre, melyben azonban szigorúan megtartotta a kézműves jelleget. Mentorának pedig a világ egyik legjobb sörfőző mesterét kérte fel.
Ma már nyolc féle sört készítenek, melyek közül az M63 BULLDOG a legek legje számukra, a palackba zárt mosoly –ahogyan ők mondják-, mellyel Írországban és az USA-ban is aranyérmet nyertek, sőt 2018-ban megnyerték a Dudblin Craft Beer Cup nagydíját, 28 aranyérmes sör közül az M63 BULLDOG lett a bajnokok bajnoka. A repertoárban találunk dublini aranyérmes fekete stout sört is. Az eddig készített söreik kizárólag ale – azaz felsőerjesztésű sörök voltak, decemberben azonban bemutatták az első láger sörüket a MERCURY-t, mely folytatja a FŰTŐHÁZRA jellemző maximalizmust. Nem spórolnak a minőségi alapanyagokkal és kivárják, míg tökéletesre érnek söreik, melyeket minimum 60 napig érlelnek.
Hava István a Dublin Craft Beer Cup díjátadón
Ki gondolta volna, hogy az 1954-es mozdony szépségverseny győztese majd’ 70 évvel később egy kézműves sörön fogja hirdetni egykori dicsőségét? Pedig ez történt. Első stout sörük nevét viseli István édesapjának egykori kedvence, a 327-139 pályaszámú mozdony, mely fekete sör a javából, ahogyan István mondja: „bársonyos sötétség”. A hét féle malátából három féle komlóval fűszerezett dublini aranyérmes sörremek, melyet kifejezetten ínyenceknek ajánlanak, nem véletlenül lett a manufaktúra egyik zászlóshajó terméke.
ÓVÓHELY – sörkóstolók és céges rendezvények helyszíne, ahol időnként forgatások is zajlanak
Szingapúrtól Chicagóig
Hazánkban is töretlen a kézműves sörök népszerűsége. A NOHABOKKAL nemcsak a FŰTŐHÁZ webáruházában, de számos vendéglátóhelyen is találkozhatsz, például a Prónay Kastélyban, a Castellum Hotel Hollókőben, a Lakomotív, a Gulliver vagy a Ropogós Bistro&Garden Éttermekben. Az ÓVÓHELYEN pedig mindig lehetőség van kóstolásra, mely kiváló helyszíne baráti összejöveteleknek és céges rendezvényeknek egyaránt. A vendégkönyvbe belelapozva kijelenthetjük, hogy nemcsak a nemzetközi díjak miatt világhírű ez a pici családi vállalkozás, hanem az idelátogató vendégek miatt is. Jártak már itt Szingapúrtúl Chicagóig mindenhonnan, kedvelt „turisztikai” célpont a belga, angol és ír sörrajongók körében is. A legkülönlegesebb rendelést a Liszt Ferenc repülőtérre szállították, ahol egy szállodalánc tulajdonos magángépe szállt le két rekesz FŰTŐHÁZ válogatásért.
Sör a sörön túl….
A sörök mellett két izgalmas terméket is fejlesztett István és fia. Igazi különlegesség a sörpárlat, vagyis a söreikből Kosdon készülő whiskey-jük, mely igazi nagyágyú a maga 44 fokával. A MyChocoval együttműködésben pedig belga trüffelekbe zárták a söröket. Mit is mondhatnánk? Mindkettő elképesztően jól sikerült! Saját termékeik mellett számos, a térségben készülő kistermelői finomsággal és kézműves termékkel vár a mintaboltjuk, akárcsak a nőtincsi Nemcsak Piac, ahol szintén találkozhattok a FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDÉVEL. (X)
Ha kóstolnátok, érdemes időpontot foglalni, minden másra pedig ott a webshop: www.futohazsorfozde.com
Képek: FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE, Vidéki Élet Magazin
MÉG TÖBB INSPIRÁLÓ TÖRTÉNET NÓGRÁDBÓL:
A Rózsavilág alapítójának 200 éves háza
Kilim és hegedű – vendégségben a kilimszövő és hegedűkészítő házaspárnál
Stílusos vidéki szállásajánlatunk
Gejzír Vendégház – Tihany
Cím: Tihany, Cserhegy
Leírás: Szüleinktől kaptunk egy pici birtokot egy nádtetős présházzal, ahol gyermekként szüreteltünk és venyigéből rakott tűzön gardát sütöttünk… „Kézbe vettük”, alakítottuk és ez született belőle. Élvezzétek azt a nyugalmat, csendet, kakukkfűillatot, amely a mai napig bennünket is elvarázsol… Az igazi szőlőhegyi hangulatú, balatoni panorámás vendégházunk 2-4 fő számára nyújt pihenési lehetőséget.
Foglalás, érdeklődés: Küsz Marianna https://www.facebook.com/gejzirvendeghaztihany
Neked ajánljuk
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...