Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk. Vízkereszttől a negyvennapos böjt kezdetéig ezt az édességet Európa-szerte készítik a pékségek, cukrászdák, na és persze az ügyes házitündérek.
Egy kis történelem, avagy a farsangi fánk eredete…
Az osztrákok szerint, akik Krapfennek hívják, a fánk egy Krapfen nevű bécsi pék özvegyétől származik, aki a férje halála után egyedül nem győzte kiszolgálni a vendégeit kenyérrel, és egy gyenge pillanatában valakit fejbe akart dobni egy darab tésztával. Ez a tésztadarab szerencsére célt tévesztett, és forró zsírba esett, ahol pár perc alatt aranysárgára sült.
Természetesen a franciák a saját legendájukban hisznek, ami alapján Marie Antoinette királynő fedezte fel egy utcai árusnál ezt a tésztát. Egy farsangi bál alatt ugyanis megszökött a Tuileriákban rendezett álarcosbálról, jelmezben elvegyült a párizsi tömegben, és amikor megéhezett, egy mézeskalács árustól vásárolt egy fánkot. Annyira ízlett neki, hogy a mézeskalács mestert másnap behívatta a palotába, ahol az ő udvari cukrászának el kellett árulni a tészta receptjét. Persze, ő még finomított rajta egy kicsit, és így alkották meg a mai farsangi fánkot.
Akármi is az eredete, nagyon finom. Az osztrákoknál nagy sláger a különféle töltelékkel készített változat, ez lehet vaníliakrém, csokoládé, nekem a tojáslikőrös a nagy kedvencem.
Tehát farsangi fánk recept, ahogy anyu süti:
A nagy adagok ne rettentsenek el senkit, ez családi mennyiség, és a tészta széléből fonott kalács is lesz.
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 tojás
1 citrom reszelt héja
Egy kis kanál só
Fél dl olaj
5 dl tej-ez a liszt minőségétől függően változhat
3,5 dkg élesztő
1 kis kanál cukor
Elkészítés: Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, és ezt keverjük majd a többi hozzávalóhoz. Lágy tésztát kell kapnunk, a tej mennyisége ezért változhat. Legalább 10 percig kell gyúrni, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Ezután fél cm vastagságúra sodorjuk, és kiszaggatjuk a fánkokat. Akár egy pohár karimájával is, ha nincs szaggatónk.
A kiszaggatott fánkokat még fél óráig pihentetjük, majd bő, forró olajban mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük.
Tálaláskor porcukorba hempergetjük, és lekvárral kínáljuk.
Mitől lesz szép szalagos? Attól, hogy sokáig gyúrjuk, és beleadjuk a lelkünket is! És attól, ha sokat-sokat gyakoroljuk.
Fánktészta széléhez fonott kalács recept is dukál
A kiszaggatott tészta széléből 3 téglalapot sodrunk, megkenjük őket olajjal, amire cukrozott kakaót, fahéjat, a harmadikra pedig lekvárt teszünk. Felcsavarjuk a tésztákat, majd összefonjuk, és a fonott kalácsot 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. Még forrón megkenjük cukorsziruppal.
Tökéletes reggeli lesz belőle.
Ha a farsangi fánk mellett mást is megkóstolnál, próbáld ki a talkedlit, vagyis a cseh fánkot is.
RECEPT rovatunkban pedig még több kipróbált recepttel várunk! Jó étvágyat kívánunk!
Szerző: Mihály Szilvia
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...