A cementlap története
A cementlap (más néven terazzo vagy mettlachi ) egy hagyományos burkolat, ami az 1800-as évek második felében született Franciaországban. Az eredete, mint oly sok más dolognak is a világon, azonban nem egyértelmű, hiszen a spanyolok és az olaszok is maguknak követelik az elsőséget. Eleinte luxustermék volt, csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak. Később a technológia fejlődésével és az egyre nagyobb léptékű gyártásnak köszönhetően a múlt század elején vált nagyon népszerűvé. Először Nyugat-Európában, aztán a Monarchia területén terjedt el (hazánkban is működött két nagy gyár) , végül a gyarmattartó országok gyarmatain is. Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken, elsősorban Kubában , és a volt délkelet-ázsiai portugál gyarmatokon, Észak-Afrikában, így Marokkóban is. Érdekesség, hogy az USA-ban mai napig „kubai csempének” hívják a cementlapot.
Cementlap gyártás Magyarországon
A századfordulón két nagy üzem is működött Magyarországon, melyek Monarchia-szerte forgalmazták gyönyörű kollekcióikat. Számos budapesti és vidéki nagyváros századfordulós lépcsőházaiban és a polgári lakásaik konyháiban találkozhatunk ezekkel az egyedi és tetszetős régi lapokkal. A második világháború után aztán a drága, kézműves technológia miatt a cementlapok folyamatosan szorultak ki a piacról, sok manufaktúra és gyár kényszerült bezárni a kapuit.
A cikk összeállításában köszönjük a Marrakesh Cementlap segítségét!
Fotók: Marrakesh Cementlap
A cementlaphoz hasonló lakberendezési ötleteket találsz Házunk és Kertünk rovatunkban.
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...