A füredi hajóskapitány 180 éves házának új élete

Házunk és kertünk , Otthonok

A Zelna Borászat tulajdonosai, Barabás Barna és Lukács Lilla közös otthonukat keresték Balatonfüreden, amikor hosszú idő után végre rátaláltak egy eladó régi házra. Hamar kiderült, hogy a Balaton híres hajóskapitányának, Keöd Józsefnek az egykori házába szerettek bele, amely 1847-ben épült. Miközben az épület jövőjét és egyben közös otthonukat tervezgették, Lilláék az eredeti állapot visszaállítására törekedtek. A legjobb kezekben akarták tudni az átalakítását, ezért kérték fel a MÉRMŰ Építész Stúdiót a tervek elkészítésére.

Zelna borászat, Mérmű stúdió, Balatonfüred, vidéki otthon

„Meg kell próbálnunk az építészetből is költészetet, játékosságot varázsolni és ellenállni a múló világdivatok hívságainak.” Dr. Szűcs Endre 

Hirdetés

A Kisfaludy kapitányának hagyatéka

Keöd Józsefet (1839-1897) bátran nevezhetjük kora egyik legnagyobb polihisztorának. Hajóskapitány, hajózási szakíró, szőlész, színész, nagybecsű balatonfüredi polgár volt, aki a kiegyezés utáni években lépett be a Duna-Gőzhajózási Társaságba. 1873-ban hazatért Füredre, ahol az akkor még egyetlen gőzös, a Kisfaludy kapitánya lett. A kezdetleges körülmények ellenére balesetmentesen és pontosan vezette a hajót, ami akkoriban évente csak négy hónapig közlekedett. Neki köszönhetjük az első magyar nyelvű műszaki könyveket a biztonságosabb gőzhajózás témakörében. /Gyakorlati hajó gőzgéptan és kazánismeretek. 1870, A gőzkazán robbanások okai. 1885/ Családja generációk óta élt  vidéken, ezt a házat édesapja, id. Keöd József 1847-ben építtette hagyományos, a tájhoz igazodó udvarház formájában.

Zelna borászat, Mérmű stúdió

Hagyománytisztelő modern otthon születik

 Lilla és Barna tíz évvel ezelőtt költöztek Balatonfüredre. Akkoriban sok hirdetést megnéztek, mielőtt rátaláltak volna erre az épületre. „Amikor beléptünk azt éreztük, hogy egy rejtett kincsbe botlottunk.”- meséli Lilla. A ház félig fel volt már újítva, de más stílusban. A korábbi tulajdonos magassága miatt ki kellett bontani egy átjárót a házban, és a munka során találtak az ajtófélfán egy lécet melyen ez a felirat állt: „Ezt a házat Kovács József építette Keöd Józsefnek 1847-ben.” 

Zelna borászat, Mérmű Stúdió, vidéki otthon, Balatonfüred

A felújítás tervezésénél az építészeti hagyományokat tartották szem előtt, ennek megfelelően kerestek specialistákat és találtak rá a MÉRMŰ Építész Stúdióra. Az utcában szinte „faltól falig” sorakoznak a telkek, a ház alapterülete sem nagy, 65 négyzetméter, ami feladta a leckét, pláne, hogy Lilla és Barna a belső terekről már kialakult elképzelésekkel érkezett. A földszinten átjárható, szabad közösségi tereket, ezen belül is nagy, kertkapcsolatos konyhát szerettek volna konyaszigettel. A korlátozott mozgástér ellenére sikerült minden szempontjuknak megfelelően alakítani az alaprajzot, olyannyira, hogy a konyhában még az eredeti boltíveket is visszaállították, melyeket kőfaragásokkal díszítették. A hálószobák pedig a földszinti lakótértől elkülönítve, a tetőtérben kaptak helyet.

Zelna borászat, Mérmű stúdió, rusztikus lakberendezési ötletek,

 

Macskalépcső bontott téglából, lámpák a bolhapiacról

 A tetőt az előző tulajdonosok már felújították, így ahhoz nem kellett hozzányúlni. Viszont a tradicionális Balaton-felvidéki homlokfalakról nem hiányozhat a tűzfal csipkézése téglákkal – a nép nyelvén macskalépcsővel -, így azt mindkét homlokzatra visszaépítették. A házhoz egy jobb napokat is látott pajta volt építve, ami veszélyes volt a kisgyerekes családnak, ezért le kellett bontani. Újra megkeresték a MÉRMŰ szakembereit és felkérték őket, hogy vezényeljék le a stílusban illeszkedő, és a pajta eredeti megjelenéséhez hasonló hozzáépítést. Az új épületszárnynak köszönhetően a ház gyarapodott kádas fürdőszobával, mosókonyhával, egy vendégszobával és galériás dolgozó résszel, komfortosabbá téve a kétgyermekes család életét

Zelna borászat, Mérmű stúdió, rusztikus lakberendezési ötletek,

A bútorok legnagyobb része beépített, melyek tervezésénél a minőség és az egyszerűség voltak a vezérelvek. Az egyediség is bőven megmutatkozik az enteriőrben: a karakteres, sötétkék konyhabútor egy helyi asztalosmester keze munkáját dicséri. A gyönyörű lámpákat a pár Olaszországban, egy bolhapiacon találta és miután kinyomozták a gyártó nevét, az egész házba tőlük rendelték a lámpatesteket.

Zelna borászat, Mérmű stúdió, rusztikus lakberendezési ötletek,

Ez a ház jó példa arra az együttműködésre, amit a jó ízlés, és a szakértelem övezte tradíció hív életre, melyben a jövő a múltra épül. A népi építészet örökségvédelme nem megkövesedett hagyományőrzés, hanem értő és érző újraalkotás a korszellemhez igazodva.

Mérmű, Zelna borászat, Balatonfüred, vidéki otthon
Zelna borászat, Mérmű Stúdió, vidéki otthon, Balatonfüred
Zelna borászat, Mérmű Stúdió, vidéki otthon, Balatonfüred
Zelna borászat, Mérmű Stúdió, vidéki otthon, Balatonfüred
Zelna borászat, Mérmű Stúdió, vidéki otthon, Balatonfüred
Zelna borászat, Mérmű Stúdió, vidéki otthon, Balatonfüred

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!