Zsongó-bongó hársfavirágzás – avagy a csodálatos hársfa gyógyhatása

Életünk , Egészség

A puha, könnyű anyagú hársfa a fafaragók, asztalosok legkedveltebb fafajtája, hiszen jól munkálható, gőzöléssel jól hajlítható, szépen csiszolható. Fametszetek, bútorok, furnérok vagy akár facipő készíthető belőle. De mi, női lelkek, azt hiszem, nem ezért szeretjük igazán. A júniusban virágzó hársfa szerelmes illatával bódít minket. Olyan jó hűs, édes illattal teli árnyékában a kedvessel ücsörögni!

A hársfának hazánkban több fajtája is honos, virágzásának idején pedig a rajongók kosarakkal indulnak szüretelni. A gyűjtőknek azonban jó tudni, hogy nem minden fajtája alkalmas fogyasztásra. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amire érdemes odafigyelni.

Hirdetés
Zsongó-bongó hársfavirágzás – avagy a csodálatos hársfa gyógyhatása

Miről ismerjük fel a hársfát, milyen fajtái vannak?

Hazánkban élő fajták közül a kislevelű, a nagylevelű és a széles levelű hársfa virágát szedjük, a városokban gyakran előforduló ezüsthárs virága emberi fogyasztásra nem alkalmas, mivel apró, ezüstös csillagszőrökkel borított fonákja allergiát okoz. A hársfa szinte mindenhol fellelhető, jól alkalmazkodik a szárazabb és nedvesebb éghajlathoz egyaránt. Nagy tűrőképességének köszönhetően akár több száz évig is élhet. A hatalmas lombkoronájú fa levelei fogazottak, szív alakúak. Május végén, júniusban virágzik. A virága bogas, sok kis virágból tevődik össze, kis csokrot alkot, murvalevelek övezik.

Mikor gyűjtsük a hársfa virágát?

A hársfa virágát nyílás után mielőbb szedjük le. Olyan hársfáról gyűjtsünk, ami nem esik forgalmas út mellé, a káros szennyeződések felhasználáskor többet ártanak, mint amennyit a hársfa használna. A friss virág illóolaja tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, ezért gyűjtés után árnyékos, szellős helyen terítsük ki néhány cm vastagságban és szárítsuk ki. A száradást segíthetjük, ha néhányszor átforgatjuk virágszőnyegünket. A száraz virágot papír- vagy vászonzsákban tárolhatjuk, így télre is eltehetjük, fém dobozban nem ajánlott tartani.

Zsongó-bongó hársfavirágzás – avagy a csodálatos hársfa gyógyhatása

Mire jó a hársfavirág?

Azon túl, hogy illatától mi is és a rózsabogarak is szerelembe esnek, a gyógyászatban sokféle jótékony hatását ismerik még. A kamilla után a második leggyakrabban hasznosított gyógynövényünk. Meghűléses betegségek kezelésére teája kiváló izzasztó hatása miatt. Köhögéscsillapító, tisztító kúrák alkalmával jó szolgálatot tesz. Enyhe nyugtató, idegcsillapító hatású, ezért például rossz alvóknak hatásos lehet. Influenzás megbetegedések esetén vírusölő hatása miatt szokták alkalmazni. Görcsoldó, lazító hatású, fürdővízbe téve segít regenerálódni testnek és léleknek egyaránt. Egyes vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is megtaláljuk fontos összetevőként. A szépségápolásban is ismert jótékony hatása: hársfavirág főzettel öblítve a hajat, illatossá, selymessé válik, bőrápoló szerekben is megtaláljuk.

Felhasználása – hársfa tea és hársméz a házi patikánkban

A szárított virágból készíthetünk teát. Ha csak élvezeti értéke miatt isszuk, forrázzunk le egy evőkanálnyi mennyiséget 2dl vízzel, majd 15 percig hagyjuk állni, szűrjük le, mézzel, citrommal ízlés szerint ízesítsük. Meghűlés esetén használjuk 1:1 arányban bodzával, az előzőhöz hasonlóan készítsük el. A beteg fogyassza ágyban, majd meleg takaró alatt kezdődhet az izzadókúra! Külső használathoz készítsünk belőle forrázatot. Ehhez 2-3 evőkanálnyi virágot forrázzunk le 4-5 dl vízzel, majd hagyjuk állni legalább negyed órát. A leszűrt főzetet tehetjük fürdővízbe, vagy ha már kicsit kihűlt, öblíthetjük vele hajunkat.

A mézet ugyan nem mi, hanem szorgos méhek „készítik”, de kanalazni már mi is kanalazhatunk belőle. A hársméz nagyon értékes fajta, a fentiek ismeretében már nem meglepő, hogy kiválóan alkalmas köhögéscsillapításra és a méz egyéb jó tulajdonságait is magában hordozza.

Fontos tudni!

A hársfa virágából készült teáknak, gyógykészítményeknek lehetnek mellékhatásai, nyugtató hatása miatt alacsony vérnyomásúak, idősek mindenképpen egyeztessenek házi orvosukkal fogyasztása előtt.

Tudtad?

A hársfa népies neve a száldokfa. Egyes településeken a szerelem fájának is nevezik.

Érdekelnek a népi gyógymódok és nagyanyáink házi praktikái? Nézz szét EGÉSZSÉG rovatunkban!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!