Megtaláltad már az igazit? – beszéljünk a kovászos uborkáról!
Kovászos uborka recept – az igazi
Hozzávalók egy 5 literes üveghez: 2,5 kg frissen szedett uborka, 1 szelet kovászos kenyér, 1 nagy csokor kapor, 1 nagy fej fokhagyma (ez ízlés szerint változtatható), 3 evőkanál só, víz.
Elkészítés: Az üveg aljára teszem a fél csokor kaprot. Az alaposan megmosott uborkának levágom a végeit, ellentétes irányba mind két végétől bemetszem, és teszem az üvegbe. Ahogy rakom az üvegbe, mehet a fokhagyma is. Ha megtelt az üveg mehet rá a kapor is. Teleöntöm vízzel, majd egy fazékba leöntöm a vizet és felteszem forralni 3 evőkanál sóval. Ha a só elolvadt, megkóstolom, mert jó sósnak kell lenni a lének. Ha nem elég sós, még 1 kanállal teszek bele. Erre azért van szükség, mert nem egyformák a sók. Utána rákanalazom a sós vizet az uborkára, és mehet rá a kenyér vagy a zsömle. Célszerű egy kis tüll zsákba tenni a kenyeret vagy a zsömlét, hogy ne morzsálódjon és könnyebb legyen eltávolítani a végén. Lefedem egy kistányérral és kiteszem a napra. Nyári nagy melegben 2-3 nap alatt beérik. Ezt követően hűtőben tárolom.
Újhullámos kovászos uborka krémleves
Gourmet éttermek étlapjain gyakori vendég manapság nyaranta a kovászos uborka krémleves. Elkészítése azonban annyira egyszerű, hogy nem érdemes kihagyni otthon sem. Nálunk így készül:
Elkészítés: A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg alaplevet, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Botmixerrel az egészet simára turmixoljuk. Néhány órára (esetleg egy éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk vagy apróra vágott kecskesajttal, pirított dióval tálaljuk. A levest jégbe hűtve, a feltétekkel megszórva és némi jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítós kockákat is, vagy friss zöldfűszereket.
Első hallásra biztosan bizarrnak tűnik, de egyike a legfrissítőbb, leghűsítőbb leveseinknek, ráadásul magyar “találmány” alapján született étel. Bátraké a szerencse!
A nyitó kép a Picitmás Manufaktúra Étteremben Balatonszőlősön készült, ahol nyáron állandó szereplője az étlapnak a házi kovászos uborka.
GLUTÉNÉRZÉKENY VAGY? Ez esetben az Etcetera kovászos uborka receptjét ajánljuk Neked.
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
“Megélni a legteljesebb szabadságot” – interjú Németh Ida festőművésszel, a FlowBalaton alkotójával
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Németh Idával...
DESSZEReTlek: tortaműhely tele szeretettel.
Balatonalmádi egy kicsiny szegletében édesebb a levegő, mint bárhol...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...