Megnyílt a Picitmás manufaktúra étterem a Papok Borozója helyén
Megnyílt a Picitmás manufaktúra étterem Balatonszőlősön május második hétvégéjén a sokak által kedvelt és idén januárban végleg bezárt Papok Borozója helyén. A Papok Borozója 12 éven át volt az egyik törzshelyünk, ezért gondolhatjátok, hogy izgalommal vetettük bele magunkat az új és picit más helybe. Következzen élménybeszámolónk a helyről, hangulatról, ételekről, italokról, árfekvésről!
Picitmás, de a panoráma a régi
A Picitmás manufaktúra étterem új üzemeltetői, akik nem mások, mint az ingatlan tulajdonosai, a találó névválasztással is utalnak rá, hogy tiszteletben tartják az étterem előző tulajdonosainak és későbbi üzemeltetőinek „munkásságát”, akiknek rengeteg vendég, köztük mi is, köszönhet felejthetetlen gasztroélményt egy különleges helyen, de azért ők szeretnének picit másak is lenni. A lenyűgöző panorámát tovább fokozza az autentikus nádtetős étterem épülete, a türkizkék ablaktáblák, az árnyat adó szőlőlugas, a levendula kert, a méretes boroshordókban újonnan kialakított fűszernövény ágyások, a függőágyak és a csinos kovászos uborkák, amelyek a déli oldal napsütésében lubickolva érnek be a tányérunkra.
Érlelődnek a napon a házi kovászos uborkák
Manufaktúra étterem Picitmás módra
Bevallom, még nem hallottam a manufaktúra étterem kifejezést, de a Picitmásban megtudtuk, hogy ők bizony azok is. Szeretnének a helyi, környékbeli termelőknek, kézműveseknek lehetőséget adni a megjelenésre, ezért kézműves finomságokat és ajándéktárgyakat is vásárolhatunk náluk.
Az étlapjuk is szezonális, helyi alapanyagokból főznek. A menü sincsen túlbonyolítva, de változatos, garantáltan mindenki talál kedvére valót. Nekünk a vargányás szélesmetélt lett az egyik kedvenc főfogásunk és milyen jól tettük, hogy nem álltunk ellen a desszerteknek, így elárulhatjuk, hogy a mákosgubára tízből tíz pontot adnánk. Olyan gyorsan elfogyott, hogy még megörökíteni is elfelejtettük. Az ételek ízében visszaköszönnek a saját fűszernövényeik, melyeket nem csak ízlelő bimbóinknak szánnak, de díszítésként a tányérunkra és a limonádénkba is jut belőlük bőven.
A nyáron érkezők pedig megkóstolhatják majd az egykori óriás boroshordókból rögtönzött magaságyásokban növekvő saját termesztésű paradicsomokat és paprikákat is.
Mennyiért lehet a miénk ez a kilátás egy ebéd erejéig?
Most pedig jöjjön a sokatokat biztosan foglalkoztató kérdés, mennyiből lehet megvenni ezt a csodás panorámát egy ebéd vagy vacsora erejéig. Négyen ebédeltünk, főételt és hozzá házi készítésű limonádét választottunk a hirtelen jött májusi nyárban hűsítőnek, plusz elcsábultunk egyetlen mákosgubára, amiért összesen 32 ezer forintot fizettünk. Azt mondhatjuk, hogy ez teljesen átlagosnak számít a környéken, a kilátás viszont már egyáltalán nem hétköznapi, a gyerekeket váró játszótérről és a háziállat simogatóról nem is beszélve.
Tipp! Vidéki stílusú esküvőt tervezel? Ha már megvásároltátok a jegygyűrűt, ideje lefoglalni a helyszínt, melyhez a Picitmás is tökéletes választás! A másik kritikus pont az esküvői zenész, amit szintén célszerű akár már egy évvel korábban egyeztetni, hogy biztosra menjetek.
Ha Ti is kedvet kaptatok a Picitmás manufaktúra étteremhez, ne felejtsetek el asztalt foglalni!
Fotók: Vidéki Élet Magazin
Legújabb cikkeink
Jeles napok
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
“Megélni a legteljesebb szabadságot” – interjú Németh Ida festőművésszel, a FlowBalaton alkotójával
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Németh Idával...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Progamok vidéken
Receptek Neked
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...