Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan birsalmasajt íze is van. Lehet, hogy ennek is ahhoz a bizonyos „emlékek megszépülnek” dologhoz van köze, de olyan birsalmasajtot, mint amilyet nagymama készített, az biztos, hogy más nem tudott. Nagymama birsalmasajtjának ízét őrzi ez a recept. Idén ráadásul a birsalmák és birskörték is bőséges terméssel ajándékoztak meg bennünket. Szóval recept is van, gyümölcs is van, készülhetnek a birsalmasajtok!
Birsalmasajt készítés lépésről lépésre
1. lépés: A megmosott birsalmákat negyedekbe szeljük, a bajszát kivágjuk.
2. lépés: A két liter vízbe belecsavarjuk a citromok levét, majd beletesszük a birsalmákat, a fahéjat és a szegfűszeget. Fedő alatt puhára főzzük.
3. lépés: Miután a főzőlevet leöntöttük, a megpuhult birseknek kivágjuk a magházát és botmixerrel pürésítjük.
4. lépés: A birsalma pürét feltesszük főzni. Forrás után alacsony fokozaton főzzük tovább, hogy a nedvesség tudjon párologni belőle. Fontos, hogy forrásig folyamatosan kell keverni, at követően is 5-10 percenként, nehogy leégjen.
5. lépés: Egy-két óra elteltével hozzáadjuk a cukrot és tovább főzzük. Amikor már jó sűrű, akkor kimerjük az előre elkészített formákba. A szilikon formákat nem szükséges kibélelni, a fém formákat viszont érdemes folpackkal (utóbbi esetben forrón nem szabad beletenni). Ha három kg cukrot használtunk, akkor már pár óra múltával is kijön a formákból a birsalmasajtunk. Ha két kg cukorral készítettük, akkor lehet, hogy egy hétre is szükség van ehhez.
Sok munka, de megéri, mert nagyon finom és igazi téli vitaminbomba! Jó birsalmasajt készítést kívánunk!
Kalocsa Krisztina receptje
Látogass el KONYHÁNK&KAMRÁNK rovatunkba és próbáld ki a többi receptünket is!
Ha szereted a vidéki életérzést, csatlakozz INSTAGRAM és FACEBOOK oldalunkhoz is!
Neked ajánljuk
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Így ültess tulipánhagymákat a kiskertbe
A hagymás növények legtöbbjének is most van itt az ideje földbe...
A csíkmadarasi Zsigmond Malom Fogadó története
A csíkmadarasi Zsigmond Malom panzió története több mint egy...
Önellátás szabad akaratból – avagy a Szikvirág Tanya története
A Dél-Alföld peremén virágzik egy különleges tanya, mely a Szikvirág...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...