Egy vályogház új élete Zalában

Házunk és kertünk , Otthonok

Sörleiék kirándulós család. Három gyermekük és népes baráti társaságuk van, akikkel rendre együtt utaznak. Szeretnek nagyokat beszélgetni, jókat enni, nagyokat nevetni, akár éjszakába nyúlóan is. Ezért mindig olyan szálláshelyeket kerestek kirándulásaik színhelyéül, ahol maguk lehettek.

Biztosan innen volt a szűnni nem akaró vonzalom egy saját vendégház iránt. Amikor megfogalmazódott bennük, hogy szeretnének egy hétvégi házat (maguknak és a leendő vendégeiknek), már fejben kész volt az elképzelés: kis zalai élő falu, nem túl távol Zalaegerszegtől és lehetőség szerint a portán egy felújításra váró vályogház.

Egy vályogház új élete Zalában

Vályogházból vendégház

Amikor betoppantak ebbe a bezerédi házikóba egyből tudták, hogy megérkeztek. Maga a falu egy alig 150 lelket számláló kistelepülés a zalai dombok ölelésében Hévíz, Keszthely és Zalaegerszeg közelében. Itt igazi vidéki élet, nyugalom és csend honol, talán még az idő is lassabban telik…

Ősszel a teraszon üldögélve hallható a szarvasbőgés, ami hihetetlen élmény kicsinek és nagynak egyaránt. A környék rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, a Bezerédi-hegy tetejéről szép időben ellátni egészen a Sümegi várig és a Szent György-hegyig. A szomszéd településen, Gyűrűsön hatalmas ménes várja a lósport szerelmeseit. És ha ez ne lenne elég, horgásztó, termálfürdő, várrom és számos bringaút is felfedezésre vár.

Egy vályogház új élete Zalában

A családban Tünde a tervezgetős, míg a férjéé a kivitelezői feladatok. A vályogház láttán nem kellett sokat várni a felújítási ötletekre, melyekért, nem tagadják, a háziasszony olykor jobban lelkesedett, mint a házigazda. Olyan helyet képzelt el, amelyben a vendégek ott hagyják a szívük egy darabját, hogy aztán újra és újra visszamenjenek érte.

Egy vályogház új élete Zalában

Felújítani való volt bőven, hiszen a vályogház az 1940-es években épült. Hosszú út vezetett odáig, hogy a mai kor modern igényeinek is meg tudjon felelni, miközben szerettek volna minél több mindent eredeti állapotában megőrizni benne. Az egyik legsarkalatosabb kérdés az volt, hogy tudnak-e úgy ajtót vágni a nappaliból a konyhába, hogy ezt a műveletet kibírja a ház statikailag.

Szerencsére a felújításhoz találtak olyan szakembert, akinek volt tapasztalata vályogházakkal, így az ajtónyílás 2 nap alatt megszületett nem kevés verejték és izgalom árán.

A padló teljes egészében újjászületett, hagyományos módon, ahogyan azt a ház építésekor is tették.

Nincs parasztház cserépkályha nélkül! És mivel korábban nem volt, hát építtettek egyet a tulajdonosok egy ügyeskezű kályhaépítővel. „Az a melegség, amit ez a kályha tud adni, az páratlan. Hallgatni a tűz ropogását, bebújni a tél elől a kályha melletti kuckóba egy jó könyvvel és egy bögre forró teával, ez olyanfajta testi-lelki feltöltődés, amit receptre kellene felírni mindenkinek.” – vallja Tündi, a házigazdánk.

Egy vályogház új élete Zalában

Újragondolt bútorok

A berendezési tárgyak mind újragondolt, felújított bútorok. A háziasszony rajong a bútorfestésért, mely az egyik legjobb kikapcsolódás számára. Nem meglepő tehát, hogy a ház bútorait, melyek egy részét régiség piacokról szerezte be, maga varázsolta újjá. Így lett a barna Bonanza tálalóból fehér konyhabútor, a komódból mosdószekrény, a hokedliből éjjeliszekrény. 

A család szeret a szabadban lenni, ameddig csak lehet. Ezért fontosnak tartották, hogy legyen egy méretes terasz. Sokat gondolkodtak, hogy vajon milyen burkolat illik leginkább egy vályogházhoz, míg végül a bontott tégla mellett döntöttek. Nem bánták meg egy percre sem, tökéletes lett az összhang.

Egy vályogház új élete Zalában

Pajtából wellness helyiség

S ha már kijöttünk a házból, be is nyithatunk a végén lévő helyiségbe. Az egykor pajtaként és tárolóként funkcionáló házrész, melyet az új tulajdonosok két évig kerti konyhaként használtak egy klassz  sparhelttel, néhány napja wellness helyiségként született újjá. Itt kapott helyet egy mobil jakuzzi, melyben akár a ház összes vendége is elfér.

Egy vályogház új élete Zalában

Ez az idézet tökéletesen jellemzi azokat az időket, amikor a Sörlei család a felújítási munkálatokon dolgozott:

„A jövőt úgy lehet a legjobban megjósolni, ha mi magunk alakítjuk ki.” Abraham Lincoln

 

Ha kedvet kaptatok személyesen is ellátogatni ebbe a zalai vendégházba, akkor keressétek fel a tulajdonosokat:

www. egrenyilo.hu

www.facebook.com/egrenyilo

Szétnéznél más vidéki házakban is?  Akkor a VIDÉKI OTTHONOK rovatunk Rád vár!

galéria

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Neked ajánljuk

Receptek Neked

Progamok vidéken