Zalai présház a világ vége után két lépéssel

Házunk és kertünk , Kertészkedés , Otthonok

Zaláról nem a híres borvidékek jutnak eszünkbe, most mégis egy zalai présházba invitálunk, mert bizony, ott is termelnek szőlőt, amely országrészről leginkább a hűs levegőjű, sűrű és olykor végtelennek tűnő erdők uralta táj képe sejlik fel előttünk.

Zalai présház a világ vége után két lépéssel

Valahol ott, a világ vége után két lépéssel, ahol halkan csörgedeznek a patakok, hallani a madarak csicsergését, de leginkább csak azt, és őzek legelik le a friss, harmatos füvet a telek végében….valahol ott található ez a csöppnyi présház a kerek erdő közepén. Egy olyan valóra vált álom, ami egészen addig csak egy álom volt, ameddig a pandémia kitört a világban és Magyarországon is, és sokan arra kényszerültünk, hogy külföld helyett itthon töltsük a szabadságunkat. A lemondásban olyan lehetőségek rejtőztek, amire a tulajdonosok sem számítottak, amikor úgy döntöttek, hogy a nyaralásra félretett pénzükből keresni kezdik azt, amire titkon mindig is vágytak.

Zalai présház a világ vége után két lépéssel
Zalai présház a világ vége után két lépéssel

Amikor az álomból valóság lesz

Barus és férje 30 év házassággal és 3 gyerekkel a hátuk mögött rövid keresés után a zalai Pákán találtak rá arra a kis kunyhóra, amelybe állapota ellenére beleszerettek és a nyaralásra félretett pénzt kicsit kiegészítve megvásároltak. A hangsúly nem a házon volt, hanem a környezeten, így akadtak rá erre az erdő széli présházra, amelyből meghitt otthont varázsoltak.

A házaspár sok estét töltött tervezgetéssel, rajzolgatással, hogy igazi vidéki nyaralót alakítsanak ki a 25 m2-es présházból, így találtak helyet fürdőszobának, konyhának, előszobának és hálónak is.

Zalai présház a világ vége után két lépéssel
Zalai présház a világ vége után két lépéssel
Zalai présház a világ vége után két lépéssel

Felújítás egy kis kincsvadászattal fűszerezve

A sok tervezgetésnek meglett a gyümölcse és hamar kiderült, hogy a pici térben minden elfér, amire a családnak szüksége lehet. A helyiség egyik sarkában egy „L” leválasztással alakították ki a hűtő helyét, így is helyet spórolva, és ez a fal adta a fürdőszoba zuhanyfalát a másik oldalról, így semmi nem veszett kárba és tökéletes lett a helykihasználás.

Zalai présház a világ vége után két lépéssel

A zalai présház újjávarázslását nagy részben a tulajdonosok végezték, szakembereket csak végső esetben hívtak az olyan munkálatokhoz, amelyet ők maguk nem tudtak kivitelezni. A vízkiállások, a vizesblokkok, glettelés, festés mind az ő kezük munkáját dicséri, míg a bejárati ajtóhoz asztalos segítségét kellett kérni, mert a 190 cm magas ajtót egyedileg kellett legyártatni. Az ajtó színét már a háziasszony adta, mert a lelki szemei előtt megjelenő szürkés-barnás-zöldes-kopott árnyalatot senki nem tudta volna úgy elkészíteni, ahogyan azt ő elképzelte.

A felújítás után a berendezés is úgy alakult, ahogy a család érzései, stílusa diktálták és mivel Barus útjai gyakran a környező bolhapiacokra vezettek, a présházban található tárgyak, bútorok nagy része ezekről származik.

Zalai présház a világ vége után két lépéssel
Zalai présház a világ vége után két lépéssel

Új életet leheltek a régi darabokba 

A ház berendezése nem precíz tervezés eredménye, hanem egyszerűen ezek a darabok akartak a régiség piacokról a zalai présházba kerülni. Minden tárgynak, bútornak története van, életek, szaktudás, sorsok vannak mögöttük. Ezeket a család átmentette a múltból, tisztelik a jelenben és megőrzik a jövőnek. Ezzel a lelkülettel csiszolták, pácolták, lazúrozták a régi darabokat, levakarták a régi festéket és felszabadították a fa erezetét, hogy lélegezhessen és ők gyönyörködhessenek újjávarázsolt szépségükben.

Zalai présház a világ vége után két lépéssel
Zalai présház a világ vége után két lépéssel

Minden évszaknak megvan a varázsa 

A házaspár, amikor csak teheti, újdonsült vidéki otthonában tölti szabadidejét. Júniusban a kertben látható apró zöld villanások a meseszerű szentjánosbogár rajzást jelzik, amit sosem hagynak ki, mert minden alkalommal ámulatba ejti őket. Idővel egyre otthonosabban érezték magukat a faluban, sok helyi emberrel ismerkedtek meg, akikkel csupa jó tapasztalatuk van, mindenki kedves és segítőkész. Barus a helyi könyvtárba is beiratkozott, a család rendszeresen eljár a focimeccsekre is szurkolni és ma már a falu éttermében is lassan törzsvendégnek számítanak. Pákán található Öveges professzor emlékháza, aki a faluban született és a helyiek büszkén őrzik emlékét, a templom harangja pedig minden órában más dallamot játszik, ami zene füleiknek a sok csoda mellett.

Fotó: Tulajdonosoktól, minden jog fenntartva

SZERETED a PRÉSHÁZAKAT és a VIDÉKI STÍLUSÚ OTTHONOKAT? Nézz szét VIDÉKI OTTHONOK rovatunkban! Zala felfedezésére pedig a Szeretünk Zalát ajánljuk! 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Hangulatos termelői piacok Zalában és az Őrségben

Nyugat-Magyarország 5 legszebb skanzenje

Göcsej látnivalói egy napban

Húsvéti hagyományok Zalában 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!