Egy vidéki otthon Salföldön, ahová bármikor beköltöznénk

Házunk és kertünk , Otthonok

Egy igazi vidéki otthon Salföldön, hazánk egyik legautentikusabb formában megmaradt zsákfalujában minden szempontból álomszerű.  Ez a pici település a nyugati országrészben, a Káli-medence szívében található, mely mindössze három kilométerre fekszik a Balatontól. Története egészen az Árpád-házi királyokig nyúlik vissza. A szinte két utcásnak mondható faluban nem sok ház van, azonban azok szinte kivétel nélkül korhűen felújítva őrzik a település egykori arculatát. Ezért igazi kuriózum számba megy, ha egy-egy ingatlan eladó sorba kerül. Házigazdáink családi okokból most mégis új gazdát keresnek korábbi otthonuknak.

Egy vidéki otthon Salföldön1

Salföld főutcáján áll Anikóék tájjellegű háza, mely büszkén hirdeti, hogy 2021-ben újították fel a tulajdonosok. A környékre jellemző, népi építészeti hagyományokat őrző homlokzat a településen élő és alkotó Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festőművész keze munkáját dicséri.

Az osztott ablakok és az utcai homlokzat szívecskés ablaktáblájának pasztell színe a háziasszony választása volt, mellyel házuk üde színfoltja lett az aprócska falunak.

A míves oromzatok 1850 körül kezdtek elterjedni hazánkban, mely díszítések összefüggést mutattak az építtető anyagi és társadalmi helyzetével.

Salföld parasztházai méltón őrzik ezeket a hagyományokat. Érdemes egy „homlokzatleső” sétát beiktatni, nem fogunk csalódni.

A régi épületet az akkori holland tulajdonos megkeresésére a faluban lakó építész, Petrovics László tervezte át 2001-ben. Hosszas formai és funkcionális egyeztetés után tetőtér beépítés és terasz bővítés történt, messzemenőkig figyelembe véve  a helyi építési hagyományokat. 

Ilyen volt…

Egy vidéki otthon Salföldön-régi ház
…ilyen lett
Egy vidéki otthon Salföldön2

A fa, mint építőanyag mellett a tájegységre jellemző követ használták fel jelentős mennyiségben az udvar burkolásához, de a ház és a kerítés lábazata, valamint a házi kedvencek napozó helye, a terasz fala is ebből készült.

Egy vidéki otthon Salföldön-terasz
Egy vidéki otthon Salföldön-kapu

Igazi gyöngyszem az udvarban álló, szintén felújított pajta, mely adottságainál fogva akár egy műteremnek is otthont adhat. A terméskő falazat remekül harmonizál a fehér kerettel körülvett ajtók színével, melyet még barátságosabbá tesz az épület falánál tárolt tüzifa.

Egy vidéki otthon Salföldön-pajta

Az élettereket igyekeztek a modern igényekre hangolni, azonban a vidám régi gyapjúszőnyegek, antik csillárok, kovácsoltvas karnisok és csipkefüggönyök megőrizték a ház korához illeszkedő stílust. Sok régiségre, használati tárgyra bukkant Anikó a szomszédos falu, Káptalantóti határában vasárnaponként működő Liliomkert Piacon.

Egy vidéki otthon Salföldön-konyha

A konyhában a tálalószekrény, a munkapult, valamint a nappali antikolt fenyő komódja is az otthonosság érzését kelti és harmonizál a fafödémmel.  

A belső terek fehér falai a fagerendás mennyezettel szintén a régi parasztházak világába repít bennünket. Ötletes és dekoratív belsőépítészeti megoldásként a hálószobákban több helyen is meghagyták az eredeti kőfalat.

Egy vidéki otthon Salföldön-háló
Egy vidéki otthon Salföldön-szoba

A ház most új, értékőrző gazdáira vár, akik tagjaivá válva Salföld piciny közösségének egy vidéki otthon minden kényelmét élvezhetik ebben a csodás természeti környezetben lévő portának. 

További információ a tulajdonostól: +36309866698

TIPP! Tetszett ez a ház? Nézd meg egy korhűen felújított balaton-felvidéki présházról készült riportunkat is!

 

galéria

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!