Házi csipkebogyólekvár készítés örömei és viszontagságai

Február van. Napfényes, élettel teli, vidám vasárnapra ébredtünk a csapadékos január után. Aki örömmel kirándul és mozdul ki a természetbe, tavasszal és ősszel gombát gyűjt, nos, az könnyen talál télen is szednivalót az erdőszélen vagy a forgalomtól elzárt réteken. A csipkebogyó kifogyhatatlannak tűnő mennyiségben piroslik a tüskés ágak között.

Csipkebogyó lekvár készítése házilag – macera, ami mindent megér
Igen, tényleg összeszurkált, amíg szedtem. Most olyan mindkét kezem, mint akit macska karmolt össze, de nem, még egy kicsit rosszabb, mivel a nagyon apró tüskék a bőrömbe fúródtak. Nem baj, majd elmúlik. Két füles kosárral sikerült gyűjteni egy délelőtt alatt, amíg a kutyáim türelmesen végigszaglásztak minden bokrot és minden fűszálat.


Az én csipkebogyó vagyis hecsedli lekvár receptem
A csipkebogyóban számtalan szőrös mag van és minimális gyümölcshús. Ehhez a gyümölcshúshoz és a héjához kell hozzájutni szőr és mag nélkül. Ezt kétféleképpen lehet elérni, szűrőn keresztül paszírozással vagy gyümölcscentrifugán apránként átengedve. Van ilyen gépem, így a második megoldást választottam, miután nagyon kevés lével felfőztem a bogyókat. A két kosárnyi termés kb. tíz liter csodálatos, sűrű, fanyar masszát eredményezett. Ízlés szerint édesítve, felforralva, mehetett is üvegekbe, majd a dunsztba. Tudtad, hogy a csipkebogyó lekvár népies neve a hecsedli?

A csipkebogyó, mint C-vitamin forrás
A csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, a házi csipkebogyólekvár azonban semennyit. Mivel a C-vitamin termolabilis, azaz hőérzékeny vitamin, így 40 Celsius fokon megkezdődik a bomlása.

Miért érdemes akkor mégis gyűjteni és házilag befőzni a csipkebogyót?
Azért mert finom. Nagyon különleges és nagyon drága. Ha készen vesszük, nem lehetünk biztosak benne, hogy mit tartalmaz és milyen százalékban. Most olyan időket élünk, hogy sokan allergiásak a permetezőszerekre, műtrágyára és az adalékanyagokra. Az autóforgalomtól távol lévő bokrokról szedett, alaposan megmosott, a higiéniára és a főzés folyamatára odafigyelő háziasszony különleges csemegét tud készíteni ebből a vadon termő, ingyen elérhető csodálatos csipkebogyóból.
Farsangi fánk mellé, gluténmentes zabpelyhes túrós sütihez, kuglófhoz, palacsintába, vajas pirítósra vagy a császármorzsa tetejére mindenkinek ajánlom.
Még több recept és befőzés ötletért nézz szét KONYHÁNK és KAMRÁNK rovatunkban!
Szerző és képek: Vincze Judit
Neked ajánljuk

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Egy korty gondoskodás – családi szörpsztori a Spájzból
Négy üveg eltulajdonított házi bodzaszörppel indult minden, mára...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...