Házi csipkebogyólekvár készítés örömei és viszontagságai
Február van. Napfényes, élettel teli, vidám vasárnapra ébredtünk a csapadékos január után. Aki örömmel kirándul és mozdul ki a természetbe, tavasszal és ősszel gombát gyűjt, nos, az könnyen talál télen is szednivalót az erdőszélen vagy a forgalomtól elzárt réteken. A csipkebogyó kifogyhatatlannak tűnő mennyiségben piroslik a tüskés ágak között.
Csipkebogyó lekvár készítése házilag – macera, ami mindent megér
Igen, tényleg összeszurkált, amíg szedtem. Most olyan mindkét kezem, mint akit macska karmolt össze, de nem, még egy kicsit rosszabb, mivel a nagyon apró tüskék a bőrömbe fúródtak. Nem baj, majd elmúlik. Két füles kosárral sikerült gyűjteni egy délelőtt alatt, amíg a kutyáim türelmesen végigszaglásztak minden bokrot és minden fűszálat.
A legtisztább helyről gyűjtött bogyókat is nagyon alaposan meg kell mosni, javaslom hozzá a langyos vizet. Rövid áztatás után, finoman átdörgöljük a tenyerünk közé fogott bogyókat, eltávolítjuk az ágakat, fűszálakat, a nem odavaló dolgokat, nekem katicabogár is akadt.
Az én csipkebogyó vagyis hecsedli lekvár receptem
A csipkebogyóban számtalan szőrös mag van és minimális gyümölcshús. Ehhez a gyümölcshúshoz és a héjához kell hozzájutni szőr és mag nélkül. Ezt kétféleképpen lehet elérni, szűrőn keresztül paszírozással vagy gyümölcscentrifugán apránként átengedve. Van ilyen gépem, így a második megoldást választottam, miután nagyon kevés lével felfőztem a bogyókat. A két kosárnyi termés kb. tíz liter csodálatos, sűrű, fanyar masszát eredményezett. Ízlés szerint édesítve, felforralva, mehetett is üvegekbe, majd a dunsztba. Tudtad, hogy a csipkebogyó lekvár népies neve a hecsedli?
A csipkebogyó, mint C-vitamin forrás
A csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, a házi csipkebogyólekvár azonban semennyit. Mivel a C-vitamin termolabilis, azaz hőérzékeny vitamin, így 40 Celsius fokon megkezdődik a bomlása.
Miért érdemes akkor mégis gyűjteni és házilag befőzni a csipkebogyót?
Azért mert finom. Nagyon különleges és nagyon drága. Ha készen vesszük, nem lehetünk biztosak benne, hogy mit tartalmaz és milyen százalékban. Most olyan időket élünk, hogy sokan allergiásak a permetezőszerekre, műtrágyára és az adalékanyagokra. Az autóforgalomtól távol lévő bokrokról szedett, alaposan megmosott, a higiéniára és a főzés folyamatára odafigyelő háziasszony különleges csemegét tud készíteni ebből a vadon termő, ingyen elérhető csodálatos csipkebogyóból.
Farsangi fánk mellé, gluténmentes zabpelyhes túrós sütihez, kuglófhoz, palacsintába, vajas pirítósra vagy a császármorzsa tetejére mindenkinek ajánlom.
Még több recept és befőzés ötletért nézz szét KONYHÁNK és KAMRÁNK rovatunkban!
Szerző és képek: Vincze Judit
Neked ajánljuk
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...